Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Abel Tasman National Park – Resedagbok Nya Zeeland dag 8

Abel Tasman National Park – Resedagbok Nya Zeeland dag 8

  • Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 8

Motueka -> Abel Tasman NP -> Nelson

Julafton! Efter en natt på Nautilus Lodge i Motueka med ett  mycket trevligt värdpar, så fixade vi till en enklare frukost på rummet med frallor, yoghurt och snabbkaffe innan vi åkte tillnationalparken Abel Tasman. Abel Tasman National Park är Nya Zeelands minsta nationalpark, men här finner man vidsträckta kustområden med gyllene stränder, klippor, skogsklädda berg och våtmarker. Trots att området genom åren har utsatts både för skogsbruk och brytning av granit, kan man knappt se ett spår av det idag.

Igår bokade vi ju en båttur på webben med Wilson Abel Tasman tours, då vi insåg att det var enda sättet om vi skulle vilja se så mycket som möjligt av den kända ”Coast track” och helst inte gå samma sträcka fram och tillbaka. Med bilen kändes det som en omöjlighet, så vi bokade ett två-stopps-paket där båten släpper oss vid en strand i norra delen av nationalparken (Tonga Quarry) och hämtar oss 3 timmar senare på en strand längre söderut (Medland bay). Vi köpte för säkerhets skull med oss lunch om utifall att vi inte kunde hitta något att äta på båten.

Abel Tasman National Park

Båtturen utgick från Kaiteriteri, som låg en kort biltur från Motueka. Efter lite ostrukturerat köande för att hämta ut våra biljetter, så var vi ganska så snabbt ombord på vår katamaran i solskenet. Vi lämnade land och åkte norrut i nästan 2 timmar, längs med hela nationalparken. Båten stannade på en massa stränder och släppte av och på vandrare och campare. Vi roade oss genom att titta på det klarblå havet, de vilda stränderna och alla fåglar. Vi körde även försiktigt förbi en stor sälkoloni, där det var så mycket sälar att det var svårt att avgöra vad som var stenar och vad som var sälar.

Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park

Då det serverades enklare lunch ombord, passade vi på att käka en extra liten lunch (som äkta hobbitar) innan det var dags för vårt stopp. Marockansk bönsoppa till Eva, krämig pumpasoppa till Anders och en ägg/baconpaj till Elly.

Vid Tonga Quarry balanserade vi av landgången och hamnade på en helt öde strand, men vajande ormbunkspalmer och klarblått vatten. Här började vår vandring. Genom djungeln med branta backar, via bländande vackra stränder och hängbroar tills vi nådde Medland bay där båten hämtade upp oss. Vi var några stycken som klev av vid den här stranden, men vi pinnade på så att vi blev helt ensamma på stigen. Fantastiska vyer över djungeln med härligt blått hav i bakgrunden gjorde promenaden helt underbart härlig. Käkade upp vår andra lunch sittande på en strand tillsammans med nyfikna måsar. Vilken skön julafton!!

Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park

Båten kom och plockade upp oss vid slutstationen – punktligt och bekvämt. Det kändes som att vi hade plockat den bästa biten av sträckan på vår promenad och Elly var mer än nöjd med vandringen när vi satte oss på båten igen.

Från Kaiteriteri hade vi bara en kort körning till Nelson, så vi stannade till i Motueka och handlade på oss mat och tankade bilen, då vi fått förvarning om att alla affärer är stängda på juldagen (då Nya Zeeländare firar sin jul).

Läs mer

Checkade in på Trailways Hotel i Nelson som låg mitt i stan. Vi hade tur och fick sista bordet utomhus på hotellrestaurangen, det är viss populärt att gå ut och äta med familjen dagen innan Christmas Day! Floden bredvid oss var helt sunkig och uttorkad (trodde vi) men medan vi satt och åt i solskenet så kom tidvattnet tillbaka och fyllde upp den torra flodbädden helt.

Vi vuxna festade loss med en prisvärd skaldjursplatå och stora chokladdesserter, medan Elly åt en god panerad kyckling. Abel Tasman är definitivt en av toppupplevelserna på Nya Zeeland (än så länge) :) !

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
  • Så underbart att spendera julafton i Abel Tasman! Befinner mig i Nya Zeeland just nu och vandrade i nationalparken förra veckan. En helt magisk plats! Skulle gärna göra samma utflykt som ni gjorde, för håller med om att det kan bli långrandigt att vandra samma väg fram och tillbaka. ;)

    • Så skönt att vara på Nya Zeeland just nu – blir riktigt avis @Maya! Jag hade gärna vandrat längre i Abel Tasman, men med en 9-åring med på vandringen får man se till att plocka godbitarna – och det var väldigt trevligt att åka lite båt och vila benen också – det var mer kuperat än jag trodde det skulle vara! ;) Ser att ni är på väg söderut nu! Ha en fortsatt härlig resa! :)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.