Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Caféer i Krakow – Mina 5 favoriter – Polen

Caféer i Krakow – Mina 5 favoriter – Polen

  • I Krakow finns caféer i nästan varje gatuhörn. Så vad gör en fikatokig familj på semester i Krakow? Fikar sig igenom staden, så klart!
Krakow-cafe

Det kan hända att någon av er har upptäckt att jag gillar mat. Någon av er kanske även har insett att jag gillar att fika. Om någon undrar vad jag gjorde i Krakow, så var det inte att gå på konstmuseum. Vi har helt enkelt fikat och ätit oss igenom (nästan) varenda liten populär restaurang och café!

För mig konkurrerar Krakow med Wien som den europeiska drottningen av caféer. På varenda liten gatustump finns ett café, det ena mer unikt än det andra. Vi har besökt både bohemiska, oväntade, eleganta och steam punk-osande caféer. Ofta osar miljön kultur, poesi och historia, speciellt de caféer som ligger i det judiska kvarteret Kazimierz. Menyerna är omfattande och varenda café vi besökte hade fullständiga rättigheter – kanske för att de ofta dubbeljobbar som café på dagarna och bar på natten. Priserna för en kopp kaffe varierade mellan 15-30 kronor och en tårtbit kostade mellan 25-40 kronor, så det var definitivt ett prisvärt nöje att stanna till och vila fötterna och ta en kopp kaffe med jämna mellanrum.

Cafe Camelot Krakow

1. Café Camelot

Café Camelot ligger i ett gammalt hus på en bakgata strax norr om det stora torget. Här serveras populära bruncher och menyn är omfattande. Vi beställde in en kanna te, en kaffe latte, två glas bubbel, en flaska finvatten och en gudomligt fräsch hallonpaj med bär. Ni vet, när pajen är sådär lite lagom syrlig och gjord på färska bär. Totalt pris för kalaset? Cirka 150 SEK.

OBS: Café Camelot tar inte kort, så se till att du har med dig zloty.

Cafe Camelo
Świętego Tomasza 17
33-332 Kraków

Cafe Camelot Krakow
Cafe Camelot Krakow
Cafe Camelot Krakow
Cafe Camelot Krakow

2. Pijalnie Czekolady E.Wedel

Jag älskar att prova lokal choklad när jag är ute och reser. Gärna lyxig choklad och blanka praliner med pastellfärgad fyllning. Så jag blev lite extra lycklig i själen när det visade sig att Polens mest kända chokladtillverkare Wedel har ett café precis vid torget i Krakow. Den första tanken var att detta ställe antagligen skulle vara fyllt av turister, men så var inte fallet. På lördagseftermiddagen var det snarare unga par och polska barnfamiljer som var här och drack en kopp varm choklad och köpte choklad inför julen.

Vi slog till på ett ”kaffepaket för två”, med var sin cappuccino och två praliner var för totalt 28 zloty (ungefär 70 SEK). Sedan köpte vi till flera praliner från menyn, alla pralinerna kostade 3,50 zloty styck. Jag tog en fransk tryffel med svartvinbär och en pralin med hallon och vanilj-fyllning. Båda två var ljuvliga, även om jag måste säga att den franska tryffeln var magisk!

Det är inte helt lätt att hitta Wedels café vid det stora torget, för ingången är rätt så liten och det är fullt med parasoller utanför. Väl inne på caféet finns det dock en stor inglasad innergård med glastak som sväljer mycket folk, så det är gott om bord.

Pijalnie Czekolady E.Wedel
Rynek Główny 46
31-017 Kraków

Krakow-cafe

3. Cat café Kociarnia

Vad gör man när barnen tjatar om att skaffa katt? Går på kattcafé så klart! På Cat Cafe Kociarnia tar man hand om katter som inte längre har något hem. Deras ägare kan ha gått bort, deras familjer kan ha blivit allergiska eller de har helt enkelt blivit övergivna av sin ägare. Alla katterna på caféet har suttit i karantän och fått alla nödvändiga vaccinationer innan de får komma ut bland gästerna, så det är fritt fram att klappa dem och leka med dem. Om katterna själva vill, det vill säga.

Köket och serveringen ligger utanför rummet med katterna, så man får själv bära in sitt fika till ett bord bland pälsbollarna. Kaffet serveras med fina små katter ritade i mjölkskummet, så beställ inte en svart kaffe här!

Kattcaféet finns på två ställen i Krakow, det ena stället (som vi besökte) ligger precis utanför det stora shoppingcentrumet Galeria Krakowska.

Cat Cafe Kociarnia 
Lubicz 1
31-033 Kraków, Polen

Kattcafé i Krakow
Kattcafé i Krakow
Kattcafé i Krakow

4. Bunkier Café

Runt hela den gamla stadskärnan, går en smal park – Plantyparken. Fylld med stora träd, blomsterarrangemang och serveringar, är det en härlig plats att promenera i. Väster om gamla staden, ligger Bunkier Café i ett ”växthus” med utsikt över parken. Under soliga dagar är plastväggarna uppfällda, under kalla dagar är väggarna nedfällda och infravärmen på. Så året om kan man sitta här ute i det steam-punk-osande växthuset och ta en kopp kaffe. Klientelet är allt från gamla polska tanter som dricker te med väninnorna i timmar, till unga tjejer som vilt gestikulerande snackar högljutt och äter en hälsosam sallad.

Läs mer
Krakow - Mariakatedralen

Vi åt en falafelsallad med hommus, bulgur och rödbetor, en halloumisallad och en club sandwich med pommes. En rätt kostar runt 75 SEK. Så kanske lite dyrare än många andra caféer, men en otroligt sjysst miljö!

Bunkier Café
pl. Szczepański 3a
31-000 Kraków

Bunkier cafe Krakow
Bunkier cafe Krakow
Bunkier cafe Krakow

5. Singer

Absolut inte ett klassiskt café, utan snarare en bar som även serverar kaffe och kaka. Men vilket ställe! Borden är gamla symaskinsbord och hela stället är täckt i röd sammet, guldramar, tända ljus och mörka tapeter. Hit går du förslagsvis endera före eller efter du ätit middag i Kazimierz och hänger en stund och insuper atmosfären. Borden med symaskinerna på trottoaren är populära under soliga dagar, men det är lite charmigt med de mörka rummen inomhus.

Ingången är liten och halvt osynlig, men symaskinerna på gatan leder dig rätt!

Singer
Estery 20
31-056 Kraków

Singer café Krakow
Singer café Krakow
Singer café Krakow

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (3)
  • Redan när jag såg din bild på Instagram igår var jag redo att boka en biljett till Krakow men nu när jag läst detta och insett att det finns kattcafé också så måste jag definitivt åka dit. Har bara varit i Polen en gång, för typ 28 år sedan så det är dags att åka tillbaka. Vet du om kattcaféet hade någon åldersgräns? Många av de jag kikat på i andra städer verkar ha en gräns på cirka 12 år för att barn ska få följa med.

    • Ett av de två caféerna hade åldersgräns, det verkar dock vara 10 år. Det andra caféet stod det inget om. https://kociakawiarniakrakow.pl/en/
      Måste vara en otrolig skillnad mellan Polen idag och för 28 år sedan, men jag som inte har något att jämföra med tyckte bra att allt var toppen! :)

  • Perfekt, William har ju fyllt tio år så då funkar det! Då ska jag bara boka en resa dit också, men det får kanske bli framåt våren… :-) Det var väldigt intressant att vara där för 28 år sedan eftersom det var precis efter kommunismens fall. Vi hade en taxichaufför som körde runt oss i Gdynia/Gdansk/Sopot en hel dag för bara cirka 50 kr och han berättade väldigt mycket om hur det hade varit i Polen och vad som hade förändrats osv. Det jag minns allra mest är dock hur vi stod i en väldigt lång kö för att komma in i en Levis-butik där man förstås kunde köpa jeans otroligt billigt. Men de släppte bara in ett par personer i taget. :-)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.