Meny
Polen / Restauranger

5 caféer i Krakow – mina favoriter

Krakow-cafe

Det kan hända att någon av er har upptäckt att jag gillar mat. Någon av er kanske även har insett att jag gillar att fika. Om någon undrar vad jag gjorde i Krakow, så var det inte att gå på konstmuseum. Vi har helt enkelt fikat och ätit oss igenom (nästan) varenda liten populär restaurang och café!

För mig konkurrerar Krakow med Wien som den europeiska drottningen av caféer. På varenda liten gatustump finns ett café, det ena mer unikt än det andra. Vi har besökt både bohemiska, oväntade, eleganta och steam punk-osande caféer. Ofta osar miljön kultur, poesi och historia, speciellt de caféer som ligger i det judiska kvarteret Kazimierz. Menyerna är omfattande och varenda café vi besökte hade fullständiga rättigheter – kanske för att de ofta dubbeljobbar som café på dagarna och bar på natten. Priserna för en kopp kaffe varierade mellan 15-30 kronor och en tårtbit kostade mellan 25-40 kronor, så det var definitivt ett prisvärt nöje att stanna till och vila fötterna och ta en kopp kaffe med jämna mellanrum.


Café Camelot

Cafe Camelot Krakow

Café Camelot ligger i ett gammalt hus på en bakgata strax norr om det stora torget. Här serveras populära bruncher och menyn är omfattande. Vi beställde in en kanna te, en kaffe latte, två glas bubbel, en flaska finvatten och en gudomligt fräsch hallonpaj med bär. Ni vet, när pajen är sådär lite lagom syrlig och gjord på färska bär. Totalt pris för kalaset? Cirka 150 SEK.

Cafe Camelot Krakow

OBS: Café Camelot tar inte kort, så se till att du har med dig zloty.

Cafe Camelo
Świętego Tomasza 17
33-332 Kraków

Cafe Camelot Krakow
Cafe Camelot Krakow
Cafe Camelot Krakow

Pijalnie Czekolady E.Wedel

Krakow-cafe

Jag älskar att prova lokal choklad när jag är ute och reser. Gärna lyxig choklad och blanka praliner med pastellfärgad fyllning. Så jag blev lite extra lycklig i själen när det visade sig att Polens mest kända chokladtillverkare Wedel har ett café precis vid torget i Krakow. Den första tanken var att detta ställe antagligen skulle vara fyllt av turister, men så var inte fallet. På lördagseftermiddagen var det snarare unga par och polska barnfamiljer som var här och drack en kopp varm choklad och köpte choklad inför julen.

Vi slog till på ett “kaffepaket för två”, med var sin cappuccino och två praliner var för totalt 28 zloty (ungefär 70 SEK). Sedan köpte vi till flera praliner från menyn, alla pralinerna kostade 3,50 zloty styck. Jag tog en fransk tryffel med svartvinbär och en pralin med hallon och vanilj-fyllning. Båda två var ljuvliga, även om jag måste säga att den franska tryffeln var magisk!

Det är inte helt lätt att hitta Wedels café vid det stora torget, för ingången är rätt så liten och det är fullt med parasoller utanför. Väl inne på caféet finns det dock en stor inglasad innergård med glastak som sväljer mycket folk, så det är gott om bord.

Pijalnie Czekolady E.Wedel
Rynek Główny 46
31-017 Kraków


Cat café Kociarnia

Kattcafé i Krakow

Vad gör man när barnen tjatar om att skaffa katt? Går på kattcafé så klart! På Cat Cafe Kociarnia tar man hand om katter som inte längre har något hem. Deras ägare kan ha gått bort, deras familjer kan ha blivit allergiska eller de har helt enkelt blivit övergivna av sin ägare. Alla katterna på caféet har suttit i karantän och fått alla nödvändiga vaccinationer innan de får komma ut bland gästerna, så det är fritt fram att klappa dem och leka med dem. Om katterna själva vill, det vill säga.

Köket och serveringen ligger utanför rummet med katterna, så man får själv bära in sitt fika till ett bord bland pälsbollarna. Kaffet serveras med fina små katter ritade i mjölkskummet, så beställ inte en svart kaffe här!

Kattcafé i Krakow

Kattcaféet finns på två ställen i Krakow, det ena stället (som vi besökte) ligger precis utanför det stora shoppingcentrumet Galeria Krakowska.

Cat Cafe Kociarnia 
Lubicz 1
31-033 Kraków, Polen

Kattcafé i Krakow

Bunkier Café

Bunkier cafe Krakow

Runt hela den gamla stadskärnan, går en smal park – Plantyparken. Fylld med stora träd, blomsterarrangemang och serveringar, är det en härlig plats att promenera i. Väster om gamla staden, ligger Bunkier Café i ett “växthus” med utsikt över parken. Under soliga dagar är plastväggarna uppfällda, under kalla dagar är väggarna nedfällda och infravärmen på. Så året om kan man sitta här ute i det steam-punk-osande växthuset och ta en kopp kaffe. Klientelet är allt från gamla polska tanter som dricker te med väninnorna i timmar, till unga tjejer som vilt gestikulerande snackar högljutt och äter en hälsosam sallad.

Bunkier cafe Krakow

Vi åt en falafelsallad med hommus, bulgur och rödbetor, en halloumisallad och en club sandwich med pommes. En rätt kostar runt 75 SEK. Så kanske lite dyrare än många andra caféer, men en otroligt sjysst miljö!

Bunkier Café
pl. Szczepański 3a
31-000 Kraków

Bunkier cafe Krakow

Singer

Absolut inte ett klassiskt café, utan snarare en bar som även serverar kaffe och kaka. Men vilket ställe! Borden är gamla symaskinsbord och hela stället är täckt i röd sammet, guldramar, tända ljus och mörka tapeter. Hit går du förslagsvis endera före eller efter du ätit middag i Kazimierz och hänger en stund och insuper atmosfären. Borden med symaskinerna på trottoaren är populära under soliga dagar, men det är lite charmigt med de mörka rummen inomhus.

Singer café Krakow

Ingången är liten och halvt osynlig, men symaskinerna på gatan leder dig rätt!

Singer
Estery 20
31-056 Kraków

Singer café Krakow
Singer café Krakow
Vill du läsa mer om Krakow?
Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.