Colmar – Alsaces charmiga stad med kanaler och korsvirkeshus

I Alsace ligger Colmar, en plats där tiden stannat någon gång under medeltiden. En stad som ofta kommer upp på listan över Frankrikes vackraste städer.

I Alsace i nordöstra Frankrike hittar du den charmiga lilla staden Colmar. Bland böljande kullar och soliga vingårdar ligger en liten stad där tiden stannat under medeltiden. Genom åren har staden varit både tysk och fransk, men trots historiens snabba kast har Colmar hela tiden behållit sin stolta franska Alsace-själ och skapat något unikt.

Blomsterprunkande korsvirkeshus med sneda ytterväggar och färgglada fönsterluckor lutar sig mot varandra lite försynt. Det här är så gulligt att det nästan gör ont i hjärtat. På de små kanalerna flyter båtar med turister. Det är inte utan orsak som Colmar har en stadsdel som kallas för ”lilla Venedig” i folkmun.

Colmar-Frankrike
Storkar i Colmar

Storkar

På hustaken och på många träskyltar och tavlor möter du områdets lyckosymbol – storken. Jag har nog aldrig sett så många storkar som i Colmar. Det sägs att nästan 250 storkpar bor i regionen. Storkarna traskar på taken med sina långa, smala ben. De känns som om de vakar över staden med sina stora svartvita vingar. Med tanke på att staden har skonats från förstörelse under alla krig som regionen har mött genom åren, kanske det delvis var storkarnas förtjänst att olyckan hållits på avstånd.

Grönsaksstånd i Alsace

Vinfestival

Colmar är Alsace vinhuvudstad och varje sensommar hålls här en stor vinfestival. Vinfestival i Colmar innebär 15 dagars glatt festande på regionens fina vita viner. Det är dock aldrig fel att när som helst under året slå sig ner på en av de många uteserveringarna med ett glas riesling. Antagligen kommer det att vara den bästa riesling du någonsin har smakat. 

En av flera kanaler i Colmar

Vandring

För dig som gillar både vin och att vandra, finns här flertalet olika vandringsleder som tar dig runt kring de stora vingårdarna. Många vingårdar har öppet för besökare även om det varken finns skyltar eller öppettider. Kanske har du tur och blir serverad gårdens gewurztraminer med en liten bit fet och krämig munsterost. Om inte smaklökarna slagit knorr på sig själva ännu av lycka, så kommer de att göra det nu.

Blomsterfylld balkong i Colmar

Hur reser jag till Colmar?

Colmar ligger ganska så långt från de närmsta flygplatserna i Frankrike och saknar direktflyg från Stockholm. Zürich (15 mil) eller Frankfurt (30 mil) ligger närmast, men du kan även flyga till närmsta stora stad Strasbourg (7 mil) med en mellanlandning. Vi passerade förbi här i samband med ett besök på nöjesparken Europa park – ett måste att besöka om du reser i Alsace med barn.

Man med hjärta i ett fönster i Colmar

När är det bäst att åka hit?

Sensommarens vinskörd är årets höjdpunkt. Om du kan besöka Alsace i augusti/september, kommer du att få vara med om åtskilliga festivaler och matmarknader.

Bageriskylt i Colmar
En av Colmars alla vackra kanaler

Var ska jag bo?

Allra bäst är om du kan bo på något litet pensionat inne i stadskärnan. Då kan du allra lättast utforska Colmars restaurangliv på kvällarna. Vi bodde på promenadavstånd från centrum (1 km), på mysiga hotel Beausejour. Här hittar du inte bara ett trevligt hotell, utan även en urmysig restaurang som huserar på innergården under ett prunkande tak av vinrankor.

Korsvirkeshus i Colmar, Frankrike
2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Beaune – Bourgognes smakfulla vinhuvudstad – Frankrike

I Beaune kretsar det mesta kring stadens kända vingårdar. Njut av fantastiska viner, god mat och den inbjudande atmosfären i Bourgognes okrönta vinhuvudstad.

Ribeauvillé – En saga om tre slott och vingårdar – Frankrike

Medeltida Ribeauvillé i hjärtat av Alsace charmar oss med sina vackra korsvirkeshus, tre vakande slott och utsökta vita viner.

Vézelay – Bland reliker och chardonnay i Bourgogne

Vézelay dyker på avstånd upp som en krona på en kulle, omgiven av oändliga solrosfält och vingårdar. En gång i tiden var detta en av Europas största religiösa destinationer – och även om pilgrimerna med åren blivit färre, är byn och dess omgivningar fortfarande ett självklart stopp i Bourgogne.

3 unika hotell i Bourgogne – Från slott till poststation – Frankrike

Förra sommaren utforskade vi Bourgogne, en region känd för sin gastronomi och vinproduktion. Det blev en minnesvärd resa där tre hotell i Bourgogne stack ut lite extra - två historiska slott och en gammal poststation.

Riquewihr – Jakten på den perfekta kokostoppen

Glöm vanliga macarons – i Riquewihr är macarons något helt annat. Vi följer doften av nybakade kokostoppar genom kullerstensgränder och korsvirkeshus i jakten på Alsaces sötaste hemlighet.

14 oförglömliga sevärdheter i Normandie – Frankrike

Normandie är en region rik på historia, gastronomi och naturlig skönhet. Från de vita kalkstensklipporna till gröna äppelodlingarna med betande kor - här är mina topp 14 sevärdheter i Normandie!
Ännu mer reseinspiration

Vézelay – Bland reliker och chardonnay i Bourgogne

Vézelay dyker på avstånd upp som en krona på en kulle, omgiven av oändliga solrosfält och vingårdar. En gång i tiden var detta en av Europas största religiösa destinationer – och även om pilgrimerna med åren blivit färre, är byn och dess omgivningar fortfarande ett självklart stopp i Bourgogne.

Riquewihr – Jakten på den perfekta kokostoppen

Glöm vanliga macarons – i Riquewihr är macarons något helt annat. Vi följer doften av nybakade kokostoppar genom kullerstensgränder och korsvirkeshus i jakten på Alsaces sötaste hemlighet.

Ett sött besök på Les Anis de Flavigny i Flavigny-sur-Ozerain – Bourgogne

Flavigny-sur-Ozerain är främst känd för sina klassiska franska anispastiller i vackra plåtburkar. Här har godiset tillverkats på traditionellt sätt sedan 1591.