Flyga Royal Jordanian Airlines till Amman: Hur var det?

Resan till Jordanien gjordes på en pressresa tillsammans med Jordan Tourism Board och Royal Jordanian Airlines, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Det kanske låter krångligt och långt att resa till Jordanien, men det är närmare än du tror. Dessutom började Royal Jordanian Airlines flyga direkt från Arlanda till Amman från den 29 maj 2023 – så Jordanien är enklare och snabbare än någonsin att resa till.

Jag har flugit med Royal Jordanian Airlines mellan Köpenhamn och Amman och kan bara konstatera att det både var smidigt, snabbt och bekvämt. Här är min recension av upplevelsen!

Om Royal Jordanian Airlines

Royal Jordanian grundades redan 1963 och är Jordaniens nationella flygbolag. Flygbolaget är en del av OneWorld alliance och flyger till 45 destinationer över hela världen. Flygbolagets bas ligger i Amman och flygbolaget har en utmärkt säkerhetshistorik. Flottan består främst av A319, A320 och A321 på kortdistans och Boeing 787 (på långdistans till exempelvis USA).

Check-in

Royal Jordanian har en app, så det verkade både enkelt och smidigt att checka in. Jag hade dock en specialbokning med SAS från Arlanda till Köpenhamn, så jag fick checka in manuellt på flygplatsen.

På en ekonomibiljett från Europa ingår en incheckad väska på 23 kg, ett handbagage på max 7 kg och ett litet extra handbagage där exempelvis en laptop räknas.

Boarding

Boardingen i Köpenhamn startade relativt sent, men det gick smidigt för alla att komma ombord. Det var inte något problem med handbagageutrymme, trots att planet var fullt till sista plats.

Trots att vi lyfte senare än planerad avgångstid så landade vi innan tidtabell. Flygningen Köpenhamn till Amman tog bara 4 timmar.

Benutrymme och säten

På vägen ner till Jordanien satt jag vid fönstret på en vanlig ekonomiplats och på vägen hem satt jag vid gången på första raden i ekonomi. Oftast brukar det inte vara någon skillnad på dessa platser, men den plats vid gången som jag hade på vägen hem var betydligt smalare än vanligt på grund av att brickan förvarades i armstödet. Även om jag helst sitter vid gången, så var platsen med brickan i armstödet lite för smal för att vara bekväm.

Utrymmet för knäna var inget problem, jag hade minst 10 centimeter till sätet framför i standardplatsen vid fönstret.

Service ombord

Personalen på Royal Jordanian var vänliga och hjälpsamma på båda mina flygningar. Jag satt bredvid en bebis på vägen tillbaka till Köpenhamn och personalen gjorde verkligen allt för att familjen skulle få en så bekväm flygning som möjligt. Stort plus för service minded personal!

Mat

Royal Jordanian serverar mat och dryck gratis ombord. Dryckerna omfattar alkoholhaltiga drycker, även under ramadan. Båda vägarna serverades ”chicken or beef”, så om du önskar vegetariskt behöver du förbeställa.

På vägen ner serverades chicken burrito med bönor och smörgås och till efterrätt serverades Tiramiso. På vägen hem serverades libabröd med köttfyllning, sallad och smörgås och en kaka med pistagenötter till efterrätt. Det är lite oklart om det serverades kaffe, då jag somnade efter maten båda vägarna…

Underhållning

Underhållning är nog det enda område som skulle kunna förbättras lite. På webbplatsen skriver Royal Jordanian om sitt underhållningssystem, men inget av det två flygplanen som vi flög hade skärmar eller underhållningssystem. Det delades dock ut in-ear-hörlurar och även ett mycket praktiskt mobilställ/nyckelknippa, vilket jag antar var en service så du skulle kunna titta på nedladdat material på mobilen enklare. Min gissning är att flyget från Köpenhamn till Amman räknas som kortdistans och därför inte har underhållningssystem, vilket inte är ett problem om man vet om det i förväg. Så se till att ladda ner serier offline på mobilen/paddan innan du åker helt enkelt!

Royal Jordanian har ett riktigt bra magasin ombord. Jag brukar oftast inte läsa dessa, men då jag hade glömt att ladda ner filmer offline, så hade jag gott om tid att läsa tidningen denna resa. Inget ont som inte för något gott med sig, helt enkelt :)

Tidtabell och punktlighet

Det kanske känns som en relativt lång flygning till Amman, men från Köpenhamn till Amman tog flygningen bara 3 timmar och 55 minuter. Även om flyget inte avgick i tid, så landade det i tid – eller till och med innan tidtabell. Från Arlanda kommer flygningen att ta cirka 5 timmar.

Summan av kardemumman

Smidig resa med ett trevligt flygbolag med full service ombord! Det är skönt att slippa fundera på om du lagt till rätt tillägg på bokningen, allt du behöver ingår i biljetten. Att flyga Royal Jordanian är som ett mellanting mellan att flyga SAS och att flyga Emirates.

Om jag skulle flyga Royal Jordanian igen? Jajamensan! Nu när det dessutom från den 29 maj 2023 går att flyga direktflyg på drygt 5 timmar från Stockholm lockar det ännu mer att åka tillbaka till Jordanien!

1 KOMMENTAR

  1. Hej, intressant att läsa om fin flygning ner till Jordanien med RJ. Flög med dem direkt Arlanda – QAIA och retur för för första gången för några veckor sedan. En hel del strul med plats bokning, lite trångt på planet, men positivt att det är ett dagflyg fram och åter. Sverige behöver inte längre fylla i för en QR kod. Ha det gott.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Aqaba – Där Röda havet möter öknen – Jordanien

I solnedgången vaknar Aqaba till liv med doften av kryddor och kvällsmarknadens inbjudande sorl. Hit lockas besökare för Röda havets klara vatten och närheten till världsklassiga sevärdheter som Petra och Wadi Rum.

Wadi Rum – Ökenäventyr i ett utomjordiskt landskap – Jordanien

Wadi Rums röda sanddynor bjuder på ökenäventyr i ett unikt rymdlandskap. Bo i glampingigloo under stjärnorna och upplev det unika ekosystemet på dromedar eller på fyra hjul.

Flyga Vueling Stockholm-Paris: Hur var det?

Vi har flugit det spanska lågprisbolaget Vueling till Paris över en weekend. Vad tyckte vi om service, punktlighet och bagagehantering?

Jordanien – 10 sevärdheter du inte får missa

Jordanien bjuder på upplevelser från Petras magnifika klipparkitektur till Döda havets oliderligt salta vatten. Här hittar du mina topp tio sevärdheter som du inte får missa!

Hur vet du att du bokat ett säkert flygbolag?

Hur mycket kollar du upp ett flygbolags säkerhet och ekonomi innan du trycker på "boka"-knappen? 

Klädsel i Jordanien – Packtips för alla årstider

Att packa kläder för en rundresa i Jordanien är inte helt enkelt. Här är mina bästa packtips!

Ännu mer reseinspiration

Jerash – Den välbevarade romerska storstaden – Jordanien

I knutpunkten mellan två av Mellanösterns forntida handelsvägar ligger ruinerna efter den forntida staden Jerash, en av de bäst bevarade romerska storstäderna i världen.

Klädsel i Jordanien – Packtips för alla årstider

Att packa kläder för en rundresa i Jordanien är inte helt enkelt. Här är mina bästa packtips!

Klippstaden Petra – Ett av världens moderna underverk – Jordanien

I Jordaniens ökenlandskap gömmer sig den forna handelsstaden Petra. Den stora stadens välbevarade gravar i sandsten och det unika ökenlandskapet bjuder på upplevelser för flera dagar.