Lund – 5 favoriter att se och göra – Skåne

Historiska Lund. Studentstaden Lund. Rosornas Lund. Lund har alltid smakat lite välbekant. Som en kär vän som jag inte besökt på ett tag. Lite som en bok utan bilder som jag har läst från pärm till pärm. Det som är lite speciellt med denna nära bekantskap är dock att jag knappt besökt Lund förrän i somras. När man är gift med en gammal Lundabo är staden dock ofta levande och närvarande i många historier och händelser. Lite som den där känslan man får när man kommer till New York för första gången. Alla platser och byggnader som man besökt i filmer och serier, som ger en deja vu på platser man aldrig fysiskt besökt.

I love Lund
Min älskade Lundabo

I somras bodde vi på the More Hotel i Lund i en hel veckas tid, så jag fick äntligen en chans att skapa egna minnen i Lund. Dessutom tillsammans med en privat guide som känner till de flesta av Lunds gator och sevärdheter. Och vilken härlig vecka det blev! Vi vandrade runt på kvällarna bland stadens gamla gator och torg, bland prunkande stockrosor och historiska sommarvindar. Lund må vara en härlig studentstad under största delen av året, men sommaren i Lund går inte av för hackor den heller!

Då det var sommar och pandemi under vårt besök i Lund, besökte vi inte så många museum och sevärdheter inomhus denna gång. Inomhusaktiviteter får vi komma tillbaka och uppleva vid ett annat tillfälle. Det var dock inte svårt att hitta favoriter utomhus i denna härliga stad, bland gränder och rosor, utomhusrestauranger och parker. Här är mina fem favoriter i Lund. En blandning av både klassiska sevärdheter och god mat. En fotoberättelse med alldeles alldeles för många bilder, men är man i en av Sveriges vackraste städer – då blir det många bilder!

Torg i Lund med turkosta möbler och gula lampor

1. Promenera bland stockrosor i gamla Lund

Att vandra runt på kullerstensgatorna i Lund är att promenera rakt in i Sveriges (och Danmarks) historia. Lund är en av Sveriges äldsta städer, med rötter mer än 1000 år tillbaka i tiden. Redan på 1100-talet blev Lund en av Europas viktigaste kyrkliga städer och staden blomstrade och växte.

Även om det inte finns några hus kvar från 1000-talet i Lunds centrum, finns mycket av den medeltida stadsplaneringen kvar och de charmiga små gatorna i centrum kantas av pastellfärgade gatuhus. Här är det ljuvligt att vandra runt en varm sommarkväll, med doften av solvarma rosor till sällskap.

Några av de gator som jag promenerade mer än en gång var Adelgatan, Korsgatan, Lilla och Stora Sigridsgatan, Västergatan, Hjortgatan och Sankt Annegatan. Men hela området mellan Lundagård och Botaniska är fullt av mysiga små gränder och prunkande rosor.

Vackert vitt hus med röda stockrosor i Lund
Fina pastellfärgade hus i Gamla Lund
Fina Adelgatan
Stockrosor vid fasaden i gamla Lund

2. Kulturen i Lund

Jag måste erkänna att när jag tidigare hört begreppet ”Kulturen i Lund”, så har jag trott att man pratade om kultur i Lund generellt. Men ack så fel jag har haft! ”Kulturen” är en ideell förening som driver ett antal museer och friluftsmuseer i Skåne och ”Kulturen i Lund” är ett stort museum och friluftsmuseum i centrala Lund. Lite som Skansen i Stockholm. Hit har man genom åren flyttat historiska hus från både Skåne och Småland och de äldsta husen härstammar ända från medeltiden. Hälsa på hos Kristina Niklasson som 1890 bodde ensam i Bosmålatorpet med sina sju barn, eller titta in i Locus Peccatorum där det skedde ett studentmord år 1829. Husen har många historier att berätta och är kul för hela familjen.

Inne i museet pågår alltid en stor mängd utställningar – allt från Elsa Beskow (tillfällig utställning 2020-2022) till ”Lund på medeltiden”.

Ett tips om du ska besöka Kulturen: Med kulturarvskortet har du 50% på inträdet.

Läs mer om öppettider och entréavgifter på Kulturens webbplats.

Hitta till Kulturen i Lund

Spalje med klätterväxter i Kulturen
Friluftsmuséet Kulturen i Lund
En kvinna som broderar i Kulturen i Lund - Skåne
Fin köksträdgård i Kulturen i Lung
Fönster på Kulturen i Lund
Lampkrona inuti stavkyrkan i Kulturen i Lund
Grönskande blomsterlådor bland husen i Kulturen i Lund
Gammalt hus i Kulturen i Lund

3. Lundagård och Universitetshuset

Mitt i Lund ligger parken Lundagård. Här i stadens äldsta park hittar du universitetet hjärta, som tillsammans med Universitetsplatsen, Tegnérsplatsen och Krafts torg utgör universitetets campus. I Lundagård sjunger man in våren den 1:a maj och här firar man Lundakarnevalen vart fjärde år. Att promenera i parken sommartid bland de historiska husen med den slingrande grönskan känns ibland nästan som att promenera i Hogwarts trädgård. Eller kanske som att promenera vid Vita Huset, i glansen av det ståtliga vita Universitetshuset. Parken är pampig, historisk och fylld med massor av historier. Både studentikosa och historiska.

Hitta till Lundagård

Universitetsbyggnaden i Lund
Vita huset? Nej, Universitetshuset i Lund!
Lund - Skåne

4. Domkyrkan

Domkyrkan är Lunds mest kända byggnad och faktiskt till och med framröstat till ett av Sveriges sju underverk enligt Vetenskapsradion i P1s lyssnare. I över 900 år har domkyrkan stått här, även om stora delar av kyrkan fått sitt nuvarande gotiska utseende under 1800-talet. Kryptans huvudaltare invigdes dock redan 1123 och har behållit sin stil genom århundradena.

En av kyrkans största sevärdheter är det medeltida uret Horologium Mirabile Lundense, som betyder ”Det underbara uret i Lund”. Uret är från 1400-talet och ett av endast tre kvarstående i Europa. Uret visar inte bara tiden, utan även stjärntecken, månfaser och kalendarium. Det kalendarium som finns idag sträcker sig ända till 2123, så det är gott om tid att besöka uret innan tiden tar slut.

Hitta till domkyrkan

Domkyrkan i Lund en solig dag
Domkyrkan i Lund
Lunds domkyrka
Det underbara uret i Lund
Tända ljus i Lunds domkyrka
Taket i Lunds domkyrka
Domkyrkan i Lund

5. Restauranglivet

Att åka till en studentstad under sommaren kändes lite som en chansning när det kommer till restauranger och caféer. Hur mycket skulle vara öppet? Skulle det finnas något annat än studentvänlig och billig snabbmat? Men Lund överraskade och bjöd på riktigt bra restauranger – hela vägen från lunch till middag. Visst, många av de restauranger och caféer som vi kollade upp i förväg var stängda i juli, men de som vi besökte var desto bättre. Vilka av alla restauranger som vi besökte som blev våra fem favoriter? #trumvirvel

Mat & Destillat – Klassisk meny med en modern tvist. Så gott och så snyggt! Vår favorit i Lund.
Kyrkogatan 17

Klostergatans Vin & Delikatess – Franskt brasserie med stor vinmeny. Vällagat och klassiskt!
Klostergatan 3

Matrummet – Serverar underbar vedugnseldad pizza på sommaren på en ljuvlig uteservering.
Kastanjegatan 18

Restaurang VED – Bästa uteserveringen i centrum och vällagade vedugnspizzor.
Mårtenstorget 3

Patisseriet – Mysigt konditori med vackra bakelser och mängder av surdegsbröd.
Klostergatan 3


Andra tips för ditt besök i Lund

  • Lund är en digital stad och du behöver inte boka in dig på guidade turer för att uppleva staden. Det finns nämligen appar att ladda hem! Titta in till VisitLunds app-guide för guider om bland annat Medeltidens Lund och Lunds domkyrka.
  • Lund är en cykel- och promenadstad och avstånden är inte långa. Parkera bilen och upplev stadens små gränder och härliga torg till fots.
  • Strax utanför Lund hittar du naturupplevelser för hela familjen. I broschyren ”Lunds 10 främsta naturupplevelser” från Lunds kommun kan du läsa om bland annat nationalparken Dalby Söderskog och Skrylle. Passa på att lämna staden en halvdag och njut lite av Skånes fina bokskogar.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du se ännu fler bilder från Lund? Kör till då. Här kommer 13 bilder till!

Vackra hus på Kulturen i Lund
Kulturen i Lund
Korsvirke och tegelvägg
Lunds shoppingkvarter i kvällssol
Kyrkogatan
Grand hotell i Lund i kvällssolen
Grand Hotel i Lund
Restaurang VED i sommarsolen
Gata i Lund

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

4 KOMMENTARER

  1. Tack för en härlig hälsning från mitt Lund! Det är många som tycker Lund är tråkigt och dött på sommaren – jag tyckte det var skönt, lugnt och avslappnat. Och så roligt när sta’n igen fylldes av studenter efter sommaren. Varje årstid har sin tjusning!

    • Jag kan tänka mig att det är mer liv i Lund under alla andra tider än sommaren, men lugnet var en av de saker som jag gillade! Kanske skulle jag tyckt annorlunda för 20 år sedan, men nuförtiden känns det nästan lite lyxigt att kunna få uppleva en så historisk stad utan trängsel :) Lund är ju verkligen en pärla, måste vara härligt att ha bott här!

      Förresten – Du som gillar att vandra, har du möjligtvis tips på någon vacker vandring nära Lund som vi inte ska missa?

  2. Kör ut till Genarp och gå på Skåneleden antingen runt Häckebergasjön eller upp mot Romeleåsen. Ni får improvisera lite här och där för att komma tillbaka till bilen, men det brukar gå bra.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Söderåsens nationalpark – Vandring i en gyllene ravin – Skåne

Under hösten visar sig Söderåsens nationalpark från sin allra vackraste sida. Vårt besök blev en riktigt minnesvärd vandring genom gyllene boksalar och en mossklädd eldfärgad ravin.

Vandra Äspet runt på Skåneleden SL6 – Åhus – Skåne

En av Skåneledens nyaste vandringsleder SL6 börjar i Åhus och går igenom naturreservatet Äspet. En sträcka som både bjuder på karga sanddynor och lockande havsbad.

Gårdsbutiker i Kullabygden – 11 favoriter kring Höganäs – Skåne

I Kullabygden i nordvästra Skåne finns gott om gårdsbutiker som säljer lokalodlade grönsaker, frukt och dess produkter. Här hittar du mina favoriter bland äppelmust, havtorn, sparris och mycket mycket mer.

Sevärdheter i Åhus – Mina 10 favoriter – Skåne

Åhus är fyllt av sevärdheter, historia, naturupplevelser och härliga matställen. Häng med till mina tio favoriter!

Tyresta nationalpark – Höst i urskogen – Stockholm

Tyresta nationalpark är lättillgänglig svensk urskog alldeles söder om Stockholm. Hit åker vi minst en gång om året med kaffetermos och kamera i högsta hugg!

Höst på Österlen – En fotoresa – Skåne

Bland dimhöljda fält och vårgröna ängar mötte jag och kameran Österlen.

Ännu mer reseinspiration

Cykla på Ven – En skånsk klassiker på gula stålhästar

Med hundkorg på hyrcykeln och matsäck i ryggsäcken cyklar vi runt vackra Ven i sommarsolen. En ljuvlig dagsutflykt med stopp på bland annat flertalet gårdsbutiker och ett destilleri.

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.