Ålfiskarna utanför Åhus – Skåne

Besöket i Kristianstad gjordes i samband med en pressresa med Visit Kristianstad, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Egentligen skulle vi bara åka hit för att ta några bilder på den vackra stranden, men vårt besök vid Tvillingaboden söder om Åhus gav oss inte bara salta havsvindar, utan även en lektion i skånsk fiskehistoria och ålfiske.

Ålfiske i Skåne

Det är verkligen en sådan där perfekt majdag. Havet är nästan är helt stilla och de vita stränderna skulle platsa i vilken charterbroschyr som helst. Ingen skulle märka någon skillnad om jag skulle råka smyga in en bild från Åhus i ett reportage från Mallorca. Här bjuds på finkornig, len och vit sand bredvid ett turkost hav. Själva sinnebilden för en semester. Men vid Tvillingaboden har man inte semester. På gräset ligger ålhommorna och näten för inspektion och lagning. Det börjar bli dags att förbereda för årets fiskestart i slutet av juli.

Ända sedan medeltiden har ålfisket varit en del av kulturen i Skåne, men något har hänt med ålen de senaste 60 åren. Ingen vet helt säkert varför, men ålbeståndet har enligt Naturskyddsföreningen minskat med mer än 90%. För att skydda ålen valde man därför 2007 att införa ett förbud att fiska ål i havet i hela Sverige, förutom för ett fåtal fiskare som innehar ett särskilt fisketillstånd. Dessa fiskare får fortsätta sitt fiske. Dock kommer inga nya ålfisketillstånd att utfärdas och ett tillstånd kan inte ärvas. Ålfisket kommer att långsamt dö ut.

Ålfiske i Skåne

Ålen är en ytterst komplex och hemlig fisk, som vetenskapen än idag vet väldigt lite om. Det man vet säkert är att all ål i hela Europa är ett och samma ålsläkte och alla ålarna föds och dör i Sargassohavet, strax söder om Bermuda. 800 mil från Sveriges kust.

En åls liv börjar som en liten glasål. Bara några centimeter lång vandrar den mot Europa med hjälp av golfströmmen. Man tror att det tar 1-3 år innan ålen når Europas kustlinje. Härifrån sprider sig sedan ålen och bara ungefär 5% av alla ålyngel når till Östersjön. Ålen växer på sig i söt- och bräckvatten och när den blir någonstans mellan 7-20 år så vandrar ålen tillbaka till Sargassohavet igen. Till en plats som ålen inte har besökt sedan den var ett litet romkorn. Här leker ålen, fortplantar sig och dör. De ålar som passerar förbi Skånes kust är alltså på väg tillbaka till Sargassohavet, på sin sista resa över Atlanten.

Ålfiske i Skåne

Mycket har hänt i Sverige de senaste 60 åren. Vattenkraftverk har byggts i floder där ålen tidigare har vandrat. Östersjön har blivit mer förorenad. Skarvbeståndet har växt och det finns ett stort illegalt fiske av ål. Det finns nog inte en enda faktor som man kan skylla på för det minskade ålbeståndet. Men faktum kvarstår. Något måste göras.

Idag satsar man på att rädda ålen genom att plantera ut importerade glasålar, försöka få vattenkraftverken att sätta in speciella skydd för att hjälpa ålen att passera och att minska det illegala fisket genom övervakning av bland annat drönare. Men det krävs krafttag – inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Ålfiske i Skåne

I augusti startar ålagillena som vanligt utefter Skånes kust. Människor samlas här hos härliga Hånsa och Maria vid Tvillingaboden och äter ål och sjunger och skrattar. Ålagillena här är väldigt populära och kändistäta, faktiskt har till och med kungen varit gäst här.

Jag hoppas och önskar med hela mitt hjärta att jag om några år kan komma tillbaka hit till Tvillingaboden på ålagille till ett läge där alla åtgärder och begränsningar för att rädda ålen har burit frukt och ålbeståndet är på väg tillbaka. För ålen är inte bara en mytiskt och hemlig fisk som vi behöver lära oss mer om, den är även en del av vårt kulturarv som är värd att bevara.

Ålfiske i Skåne
Ålfiske i Skåne
Ålfiske i Skåne
Ålfiske i Skåne
Ålfiske i Skåne
Ålfiske i Skåne
Ålfiske i Skåne
Ålfiske i Skåne

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

5 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Sevärdheter på Österlen – 14 härliga tips och favoriter – Skåne

Österlen må vara en liten liten del av sydöstra Skåne, men där finns gott om sevärdheter! Allt från historiska borgar till nationalparker och tropiskt vita stränder - här finns gott om saker att se och göra för hela familjen. Här kommer mina 15 favoriter!

Familjevandringar kring Stockholm – Mina 5 favoriter

Kring Stockholm finns många vandringsleder som passar för familjer. Här är mina fem favoriter!

Gårdsbutiker på Österlen – 11 favoriter – Skåne

En sak jag älskar med Österlen är de många gårdsbutikerna. Allt från chokladpraliner till blommor, äppelmust till senap. Här är mina elva favoriter!

Skanör – Sveriges svar på Florida – Skåne

Skanör - dessa vita, långgrunda stränder med de små pastellfärgade badhytterna! Det är nästan som en strand i Florida, komplett med livräddarhus!

Nordic Sea Winery – Nästan som i Napa Valley – Skåne

Mitt bland vinrankorna i utkanten av Simrishamn ligger restaurangen Nordic Sea Winery. Här bjuds på god mat, vacker design och en drömmig känsla av Napa Valley.

Arild – Den branta lilla fiskebyn vid Kullaberg – Skåne

Där Skäldervikens vågor rullar in över Kullahalvöns norra kust är naturen som vildast och vackrast. Här ligger den lilla fiskebyn Arild, utnämnd till en av Europas hemliga pärlor. Och jag kan inte annat än hålla med.

Ännu mer reseinspiration

Danska fall naturreservat – Vattenfall och Skånska kriget – Halland

Naturreservatet Danska Falls största sevärdhet är dess vilda vattenfall som brusar genom den halländska bokskogen. En lättillgänglig plats för en stunds avkoppling.

Vandra Kullaleden SL5 – Familjevandring längs Kullabergs branta klippor

En av de vackraste sträckorna längs Kullaleden går att uppleva på en kortare rundvandring för hela familjen, med gott om stopp för både fika, bad, lunch och glass.

Hovs hallar – Hällar och hav på Bjärehalvön – Skåne

Vid Hovs hallar i Bjärekustens naturreservat möter höga klippor och spruckna hällar Laholmsbukten.