Bloggportalen
Nu läser du artikeln
10 misstag på resan även en smart resenär kan göra – tips på resan

10 misstag på resan även en smart resenär kan göra – tips på resan

 • Det finns åtskilliga misstag man kan göra som resenär, vilka alla är lätta att undvika – men ack så lätta att missa. Här kommer en praktisk lista att checka av innan avfärd.

Det finns åtskilliga fallgropar man kan råka ut för som resenär, vilka alla är lätta att undvika. Här kommer en lista med bra saker att tänka på för att få ut det mesta av din resa utan sura extrakostnader.

 1. Glömt att köpa reseförsäkring
  Utan reseförsäkring kan du inte räkna med någon hjälp. Räkna med att det kommer att kosta dig mycket pengar när du behöver söka läkarvård eller fastnar i en askmoln på Island. Räkna definitivt inte med att UD kommer och hjälper dig. Har du hemförsäkring ingår ofta en enklare reseförsäkring, men du kan oftast lägga till en lite bättre reseförsäkring på toppen av din hemförsäkring. Vid köp med vissa kreditkort ingår en begränsad reseförsäkring om du köper resan med kortet, men kolla det finstilta innan du känner dig alltför säker. Vissa kort kräver att 100% av resan betalas med kortet – så se till att både flyget och hotellet är bokat med samma kort. Ska du resa längre än 30 dagar? Då gäller ibland inte din hemförsäkring och du behöver teckna en ny försäkring.
 2. Köpt en onödig bilförsäkring för din hyrbil
  I väldigt många länder räcker det med din egen rese/hem eller bil-försäkring. Kolla upp det noga innan du åker, bilförsäkringar är inte billiga.
 3. Missat att undersöka din hyrbil efter skador
  Kollar du din hyrbil noggrannt innan du hämtar ut den? Det kan bli en dyr erfarenhet att inte göra det. När du hämtar ut bilen från hyrbilsbolaget skiver du på ett papper för de skador som finns på bilen.  Kolla att det verkligen stämmer. Både inne i bilen och utanpå – och påpeka alla skillnader innan ni lämnar biluthyraren.
 4. Missat att fotografera din hyrbil innan avfärd
  Ta bilder på din hyrbil – både när du hämtar och lämnar bilen – så slipper du problem. Inte bara en bild, utan flera bilder runt hela bilen.
 5. Bokat biljetter och hotell som inte är avbokningsbara
  Billiga biljetter har inga fördelar, utom att de är billiga. Se till att du vet vad du lägger dina tusenlappar på. Ofta kan du boka hotellet avbokningsbart för en spottstyver dyrare, men med full återbetalning fram till dagen innan ankomst. Väl värt om du är på exempelvis bilsemester och det finns en risk att alla planer inte håller tidsmässigt.
 6. Missat att ditt pass gått ut eller går ut inom 6 månader
  Vissa länder kräver att ditt pass inte ska ha gått ut inom så mycket som 6 månader. Titta en extra gång i god tid innan avresa, så att du är helt säker.
 7. Bokat biljett i fel namn
  Spelar ingen roll om du gift dig eller bara angivit fel First name. Din biljett är ogiltig om namnet inte stämmer med passet. Ditt first name är det första av dina förnamn. Heter du Anders Andersson, men är i passet döpt till Peter Anders Karl Andersson, är ditt first name Peter och dina middle names Anders Karl.
 8. Inte räknat med alla extrakostnader som tillkommer på flygbiljetter
  Din lågprisbiljett kan mycket väl kosta lika mycket som en vanlig biljett efter alla avgifter lagts till för bagage, kortavgift, skatter etc. Billigt är inte alltid billigast!
 9. Betalat kontant i förväg
  Hur pålitlig den privata uthyraren än verkar på Blocket, så får du inte tillbaka ett öre om det visar sig vara en bluff. Betala med kreditkort och via någon av de stora uthyrningssajterna, så är du mycket mer skyddad. Skicka aldrig pengar direkt till en uthyrare!
 10. Glömt att skaffa visum
  I vissa länder ändras visumreglerna oftare än du byter strumpor. Kolla på ambassadens hemsida för den senaste informationen.
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.