Rucksack
En svensk reseblogg för äventyrliga familjer
Blogg

Tio misstag även en smart resenär kan göra

Det finns åtskilliga fallgropar man kan råka ut för som resenär, vilka alla är lätta att undvika – men ack så lätta att missa. Här kommer en praktisk lista att checka av innan avfärd.

Misstag 1: Glömt att köpa reseförsäkring
Utan reseförsäkring kan du inte räkna med någon hjälp. Räkna med att det kommer att kosta dig mycket pengar när du behöver söka läkarvård eller fastnar i en askmoln på Island. Räkna definitivt inte med att UD kommer och hjälper dig. Vissa betalkort har försäkring om du köper resan med kortet, men kolla det finstilta innan du känner dig för säker. Vissa kort kräver att 100% av resan betalas med kortet – så se till att både flyget och hotellet är bokat med samma kort. Ska du resa längre än 30 dagar? Då gäller ibland inte din hemförsäkring och du behöver teckna en ny försäkring.

Misstag 2: Köpt en onödig bilförsäkring för din hyrbil
I väldigt många länder räcker det med din egen rese/hem eller bil-försäkring. Kolla upp det noga innan du åker, bilförsäkringar är inte billiga

Misstag 3: Missat att undersöka din hyrbil efter skador
Kollar du din hyrbil noggrannt innan du hämtar ut den? Det kan bli en dyr erfarenhet att inte göra det. När du hämtar ut bilen från hyrbilsbolaget skiver du på ett papper som talar om de skador som finns på bilen.  Kolla att det verkligen stämmer. Både inne i bilen och utanpå, och påpeka alla skillnader.

Misstag 4: Missat att fotografera din hyrbil innan avfärd
Inte många reser utan kamera. Ta bilder när du hämtar och lämnar bilen så slipper du problem.

Misstag 5: Bokat biljetter och hotell som inte är återbetalningsbara
Billiga biljetter har inga fördelar, utom att de är billiga. Se till att du vet vad du lägger dina tusenlappar på. Ofta kan du boka hotellet för en spottstyver dyrare, men med full återbetalning fram till dagen innan. Väl värt om du är på exempelvis bilsemester och det finns en risk att alla planer inte håller tidsmässigt.

Misstag 6: Missat att ditt pass gått ut eller går ut inom 6 månader
Vissa länder kräver att ditt pass inte ska ha gått ut inom så mycket som 6 månader. Titta en extra gång så att du är säker. Kolla även att ditt pass är maskinläsbart – krävs av de flest länder nuförtiden.

Misstag 7: Bokat biljett i fel namn
Spelar ingen roll om du gift dig eller bara angivit fel First name. Din biljett är ogiltig om namnet inte stämmer med passet. Ditt first namn är det första av dina förnamn. Heter du Anders Andersson, men är i passet döpt till Peter Anders Karl, är ditt first name Peter och dina middle names Anders Karl.

Misstag 8: Inte räknat med alla extrakostnader som tillkommer på flygbiljetter
Din lågprisbiljett kan mycket väl kosta lika mycket som en vanlig biljett efter alla avgifter för bagage, kort, skatter etc. Billigt är inte gratis!

Misstag 9: Betalat kontant i förväg
Hur pålitlig den privata uthyraren än verkar, så får du inte tillbaka ett öre om det visar sig vara en bluff. Betala med kreditkort så är du mycket mer skyddad.

Misstag 10: Glömt att skaffa visum
I vissa länder ändras visumreglerna oftare än du byter strumpor. Kolla på ambassadens hemsida för den senaste informationen.

Du kanske också gillar...

No Comments

    Gör mig glad och skriv en kommentar