Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Nya Zeeland – Sydöns 10 häftigaste sevärdheter och natur

Nya Zeeland – Sydöns 10 häftigaste sevärdheter och natur

  • Nya Zeelands sydö är en perfekt mix av världens vackraste natur samlat på en enda liten ö.
  • Här kommer mina topp tio naturupplevelser - både till land och till havs.

Nya Zeelands sydö bjuder på en perfekt semester med världens vackraste natur och mängder av sevärdheter samlat på en enda liten ö. Här på sydön hittar du glaciärer, fjordar, vinodlingar, paradisstränder, vattenfall och snöklädda berg. Ibland åker du till och med förbi både palmer och glaciärer på en och samma dag. Kan det finnas en bättre plats för en semester? Tveksamt säger jag!

Av Nya Zeelands 13 nationalparker ligger hela 10 stycken på sydön, så en bilsemester här bjuder på en kavalkad av sevärdheter och skönhet för alla naturälskare. Om du dessutom är redo för lite djurupplevelser, bjuder havet runt sydön på närkontakt med både stora och små vänner. Här kommer mina bästa tips på sevärdheter från vår road trip runt sydön – både till land och till havs.

1. Fiordland National Park

Nya Zeelands största nationalpark är också en av världens mest regndränkta platser. Här i Fiordland National Park nere i sydligaste Nya Zeeland är du långt från alla städer och nära den mäktiga naturen. Faktiskt hittar du ett av den moderna världens sju nya underverk här – den vattenfallskantade fjorden Milford Sound. Här kan du vandra på några av världens mest kända vandringsleder och eller ta en båttur ut i den mäktiga fjorden och spana efter delfiner och sälar. Och om du undrar: Ja, flera av Lord of the Rings inspelningsplatser finns här i nationalparken. En sevärdhet du inte bör missa!

Fiordland National Park
Fiordland National Park

Läs mer om Milford sound på min sida Milford Sound – Fjorden där det alltid regnar och i Vägen till Milford Sound – Nya Zeelands vackraste väg?

2. Mount Aspiring National Park

Den nationalpark som vi hade minst förväntningar på visade sig vara en av de läckraste.  Mount Aspiring är namngiven efter ett av Nya Zeelands högsta berg (som inte helt oväntat ligger i denna park) och fylld till bredden av vandringsleder, snöklädda berg, glaciärer, kristallklart vatten och vattenfall. En av de mest minnesvärda vandringarna är till Blue Pools, som tar dig över gungande hängbroar till det blåaste vattnet du någonsin sett. Lite mer otillgänglig än många andra parker här på sydön, men väl värt ansträngningen.

Mount Aspiring National Park - Blue Pools
Mount Aspiring National Park – Blue Pools

Läs mer om Mount Aspiring i mitt inlägg Mount Aspiring – Bland vattenfallen i de dimmiga bergen

3. Abel Tasman National Park

En av våra absoluta sevärdheter på Sydön är Abel Tasman National Park. Längst uppe i norr på Sydön hittar du en av Nya Zeelands soligaste platser, med stränder som platsar som paradisstrand i vilken resebroschyr som helst. Vandra längs den kuperade kustleden och se ut över turkost vatten och ett rikt marint djurliv. Paddla kajak och bada. Här hittar du perfekta picknickplatser vart än du tittar. Om du inte vill gå hela sträckan (tar två dagar) kan du boka upphämtning av båten som dagligen går fram och tillbaka utefter nationalparkens kust. Mycket praktiskt om du har en bil som du behöver ta dig tillbaka till innan skymningen.

Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park

4. Valskådning i Kaikoura

Som ni säkert har listat ut vid det här laget, så älskar jag valar. Om man kan se valar, är sannolikheten stor att jag bokar båtbiljetter till valskådning före jag bokar flygbiljetter, för att vara säker på att inte missa chansen att möta havets vänliga jättar. Här i havet vid Kaikoura går en kontinentalsockel väldigt nära kusten, vilket för med sig näringsrikt vatten, som i sin tur lockar till sig mängder av valar, delfiner, sjöfåglar och späckhuggare. Här bor flertalet kaskelotter och ett stort stim delfiner året om. Blåvalar, knölvalar och späckhuggare kommer på besök med jämna mellanrum. Att se valarna här i Kaikoura, är en riktig höjdpunkt för en Nya Zeeland-semester!

Kaikoura Valskådning
Kaikoura – Kaskelott

5. Pingviner i Oamaru

Ett av de sötaste djuren på Nya Zeeland är världens minsta pingviner – de små blå pingvinerna. I Oamaru kan du besöka deras boplats i skymningen och se dem komma simmande från havet för att med snabba små steg springa in i sitt lilla hus för att sova. Så fina och definitivt värt att att missa middagen för! Så här nära kommer man sällan vilda pingviner. Men se upp, de springer även över vägarna i skymningen, så kör försiktigt! Vi fick tvärnita för en liten kompis som långsamt (och oberört) tultade över vägen framför vår bil.

Pingviner
På väg till pingvinerna i Oamaru

6. Mount Cook

Det snöklädda bergsmassivet vid Mount Cook och turkosa sjöar med lupiner är nog den vanligaste vykortsbilden av Nya Zeeland. Här vid Lake Tekapo och Lake Pukaki bjuder de höga topparna på sin vackraste sida. Vandra vid foten av berget eller varför inte stanna över natten och titta på den fantastiska stjärnhimlen – det här är ett av de områden i världen som störs minst av ljusföroreningar från städer.

Läs mer
Mossman Gorge - Queensland - Australien

Mount Cook från Lake Tekapo
Mount Cook från Lake Tekapo

7. Punakaiki Pancake Rocks

Ingen annanstans i världen finns klippor som liknar Punakaiki Pancake Rocks och fortfarande går forskarnas åsikter isär kring hur dessa klippor egentligen skapades. Men här på Sydöns västkust finns en hel hög av dessa spännande pannkaksklippor med tillhörande fontäner (blåshål).

Punakaiki Pancake Rocks
Punakaiki Pancake Rocks

8. Fox och Franz Josef Glacier

I Westland Tai Poutini National Park hittar man två av Nya Zeelands mest lättillgängliga glaciärer, Fox glacier och Franz Josef glacier. Glaciärerna krymper tyvärr för varje år, men det går fortfarande att vandra nästan hela vägen fram till glaciären. Vandringarna passerar förbi torkade flodbäddar, sprudlande vattenfall och grönskande skog. Båda glaciärerna är värda att besöka och om du har tur med vädret kanske du till och med kan boka in en helikoptertur som tar dig till en av glaciärernas toppar.

Fox Franz Josef Glacier - Westland Tai Poutini National Park
Fox Franz Josef Glacier – Westland Tai Poutini National Park

9. Moeraki Boulders

Strax utanför Oamaru ligger de mystiska ”dinosaurieäggen” Moeraki Boulders. En samling stora runda stenar nedgrävda på en vindpinad sandstrand kanske inte låter så spännande, men stenarna är både större och rundare än några stenar jag tidigare sett. Väl värda ett besök, men kolla tidvattnet innan du åker hit. Är det högvatten är många av stenarna gömda under vågorna.

Moeraki Boulders
Moeraki Boulders

10. Marlborough Sound

Vingårdar, salta havsvikar och solsken bjuder området vid Marlborough Sound på. För den som gillar vandring är detta platsen för en av Nya Zeelands mest kända vandringsleder – Queen Charlotte Track. Sju mil lång och med oändliga vyer av blått hav, kustnära skog och havsvikar är det en vandringsled för livsnjutare. Vill man inte gå hela vägen kan man boka upphämtning av en av de båtar som går fram och tillbaka utefter vandringsleden, så man enkelt kan njuta av sin vandring utan att behöva fundera över var man ställt bilen.

Queen Charlotte Sound
Queen Charlotte Sound
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
4
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (1)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.