Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Milford Sound – Fjorden på Nya Zeeland där det alltid regnar

Milford Sound – Fjorden på Nya Zeeland där det alltid regnar

  • På Nya Zeelands sydö finns en av landets mest populära och mest dramatiska sevärdheter. Långt ifrån städer och civilisation ligger världens 8:e underverk Milford Sound - sundet som egentligen är en fjord.
Milford Sound

Ett av Nya Zeelands sist utforskade vildmarker är fortfarande en av landets vildaste. Här bjuder naturen dig på drama från första parkett. Ett skådespel i flera akter. De första europeiska världsomseglarna såg den lockande fjorden från havet, men de seglade alla förbi Milford Sounds branta klippor. Inte förrän i början av 1800-talet vågade den första äventyraren segla in. Att segla in i en okänd passage med ett stort fartyg utan radar och ekolod var att ta en stor risk. Kaptenen skulle kunna riskera att fartyget gick på grund, kilades fast i en smal passage eller fastnade inne i sundet utan vind. En dödsdom för hela besättningen. Inget man vill riskera när man rest runt halva jorden på upptäcksfärd.

Vattenfall i fjorden Milford Sound

Jag hade nog aldrig gissat att ett av världens regnigaste områden, faktiskt är Nya Zeelands största sevärdhet. I Milford Sound regnar det närmare 7 meter(!) regn per år och det regnar i snitt 182 dagar om året. Nästan varannan dag regnar det alltså någonstans här bland bergstopparna och tack vare dessa vattenmängder är fjordens väggar året runt täckta av vilda vattenfall. Det här är så unikt, att det faktiskt har skapats en egen klimatzon här. Vädret är omväxlande, skiftande och opålitligt. Vilt och vackert.

Låga moln i Milford Sound

Milford Sound är en del av världsarvet Te Wahipounamu i nationalparken Fiordland – en vildmark i sydvästra Nya Zeeland fylld av branta klippor, djupt hav, grönskande regnskog, mullrande vattenfall och snöklädda berg. Områdets skönhet lockar idag till sig över en miljon turister per år, trots det långa avståndet för att ta sig hit. Tittar man på en karta så ser Milford Sound ut att ligga bara ett stenkast från Queenstown, men i realiteten är det en omväg på 4 timmar.

Båtför i Milford Sound

Milford Sound är bitvis över 250 meter djup, men på grund av alla vattenfall så är havsytans översta 10 meter inte havsvatten – utan sötvatten. En unik sammansättning, som ger fjorden ett sensationellt rikt djurliv. Pälssälar, flasknosdelfiner och pingviner är bara några av djuren som trivs i fjordens djupa vatten. Att åka på en kryssning är därför ett utmärkt sätt att upptäcka både fjordens dramatiska klippor och möta fjordens invånare. Har du tur kanske du till och med möter en val, de simmar in här med jämna mellanrum.

Vi åkte på en 2-timmar lång kryssning från Milford Sound som tog oss ut genom fjorden, ut till havet och tillbaks. På vägen tillbaka till hamnen körde båten bokstavligt talat igenom ett vattenfall. Blött, oväntat och uppskattat. Det finns fler än en handfull arrangörer av båtturer på fjorden, men förboka alltid! Det är inte roligt att köra 30 mil bara för att höra att alla båtturer är slut.

Klippor och landskap i Milford Sound

Vad ska jag tänka på när jag ska åka till Milford Sound?

Det är väldigt populärt att åka hit från Queenstown och vägarna är smala och krokiga, så se till att du är utvilad innan du ger dig ut i vänstertrafiken.

Vädret är regnigt och kyligt även på sommaren, så ta med dig mer kläder än du tror att du behöver. Det är mycket lättare att ta av sig ett lager kläder för att det är för varmt, än att hitta en tjocktröja i Milford Sound. Vind och vattentäta kläder som andas behövs året om.

Tänk på att vägarna hit kan vara isiga och hala under vinterhalvåret, så se till att din hyrbil har vinterdäck och/eller snökedjor.

Räkna med köer och väntetider på upp emot 30 minuter (under högsäsong) för att komma igenom den enkelriktade tunneln på vägen till Milford sound,

Vattenfall i Milford Sound

Hur hittar jag till Milford Sound?

Milford sound ligger på Nya Zeeland Sydö, nästan 30 mil från Queenstown. Resan till Milford Sound tar 4 timmar med bil, men du kan även boka in dig på någon av de många dagsturerna med buss som går från Queenstown. Vi bodde en natt i Te Anau (12 mil från Milford Sound), för att slippa köra 60 mil på en dag. Det finns gott om sevärdheter på vägen, så du behöver utrymme i din tidplan för att kunna stanna och njuta av landskapet.

Läs mer

Det finns nästan ingen service mellan Te Anau och Milford Sound, så se till att tanka upp innan du beger dig ut på de sista 12 milen till fjorden. Det finns inte heller någon mobiltäckning (för oss med Telia i alla fall), så ha även med dig vatten och lite mat.

Karta (öppnas i Google Maps)

Vill du läsa mer om Nya Zeeland? Titta in på min Nya Zeeland-sida!

Oyster catchers i Milford Sound
Hus i Milford Sound
Sälar i Milford SOund
Kryssningsbåt i Milford Sound
Låga moln i Milford Sound
Magiska Milford Sound
Båt i Milford Sound
En liten bro vid turkost hav
Lilla E fotograderar i Nya Zeeland
Vattenfall i Milford Sound
Eva i Milford Sound

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (4)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.