Milford Sound – Fjorden på Nya Zeeland där det alltid regnar

Ett av Nya Zeelands sist utforskade vildmarker är fortfarande en av landets vildaste. Här bjuder naturen dig på drama från första parkett. Ett skådespel i flera akter. De första europeiska världsomseglarna såg den lockande fjorden från havet, men de seglade alla förbi Milford Sounds branta klippor. Inte förrän i början av 1800-talet vågade den första äventyraren segla in. Att segla in i en okänd passage med ett stort fartyg utan radar och ekolod var att ta en stor risk. Kaptenen skulle kunna riskera att fartyget gick på grund, kilades fast i en smal passage eller fastnade inne i sundet utan vind. En dödsdom för hela besättningen. Inget man vill riskera när man rest runt halva jorden på upptäcksfärd.

Vattenfall i fjorden Milford Sound

Jag hade nog aldrig gissat att ett av världens regnigaste områden, faktiskt är Nya Zeelands största sevärdhet. I Milford Sound regnar det närmare 7 meter(!) regn per år och det regnar i snitt 182 dagar om året. Nästan varannan dag regnar det alltså någonstans här bland bergstopparna och tack vare dessa vattenmängder är fjordens väggar året runt täckta av vilda vattenfall. Det här är så unikt, att det faktiskt har skapats en egen klimatzon här. Vädret är omväxlande, skiftande och opålitligt. Vilt och vackert.

Låga moln i Milford Sound

Milford Sound är en del av världsarvet Te Wahipounamu i nationalparken Fiordland – en vildmark i sydvästra Nya Zeeland fylld av branta klippor, djupt hav, grönskande regnskog, mullrande vattenfall och snöklädda berg. Områdets skönhet lockar idag till sig över en miljon turister per år, trots det långa avståndet för att ta sig hit. Tittar man på en karta så ser Milford Sound ut att ligga bara ett stenkast från Queenstown, men i realiteten är det en omväg på 4 timmar.

Båtför i Milford Sound

Milford Sound är bitvis över 250 meter djup, men på grund av alla vattenfall så är havsytans översta 10 meter inte havsvatten – utan sötvatten. En unik sammansättning, som ger fjorden ett sensationellt rikt djurliv. Pälssälar, flasknosdelfiner och pingviner är bara några av djuren som trivs i fjordens djupa vatten. Att åka på en kryssning är därför ett utmärkt sätt att upptäcka både fjordens dramatiska klippor och möta fjordens invånare. Har du tur kanske du till och med möter en val, de simmar in här med jämna mellanrum.

Vi åkte på en 2-timmar lång kryssning från Milford Sound som tog oss ut genom fjorden, ut till havet och tillbaks. På vägen tillbaka till hamnen körde båten bokstavligt talat igenom ett vattenfall. Blött, oväntat och uppskattat. Det finns fler än en handfull arrangörer av båtturer på fjorden, men förboka alltid! Det är inte roligt att köra 30 mil bara för att höra att alla båtturer är slut.

Klippor och landskap i Milford Sound

Vad ska jag tänka på när jag ska åka till Milford Sound?

Det är väldigt populärt att åka hit från Queenstown och vägarna är smala och krokiga, så se till att du är utvilad innan du ger dig ut i vänstertrafiken.

Vädret är regnigt och kyligt även på sommaren, så ta med dig mer kläder än du tror att du behöver. Det är mycket lättare att ta av sig ett lager kläder för att det är för varmt, än att hitta en tjocktröja i Milford Sound. Vind och vattentäta kläder som andas behövs året om.

Tänk på att vägarna hit kan vara isiga och hala under vinterhalvåret, så se till att din hyrbil har vinterdäck och/eller snökedjor.

Räkna med köer och väntetider på upp emot 30 minuter (under högsäsong) för att komma igenom den enkelriktade tunneln på vägen till Milford sound,

Vattenfall i Milford Sound

Hur hittar jag till Milford Sound?

Milford sound ligger på Nya Zeeland Sydö, nästan 30 mil från Queenstown. Resan till Milford Sound tar 4 timmar med bil, men du kan även boka in dig på någon av de många dagsturerna med buss som går från Queenstown. Vi bodde en natt i Te Anau (12 mil från Milford Sound), för att slippa köra 60 mil på en dag. Det finns gott om sevärdheter på vägen, så du behöver utrymme i din tidplan för att kunna stanna och njuta av landskapet.

Det finns nästan ingen service mellan Te Anau och Milford Sound, så se till att tanka upp innan du beger dig ut på de sista 12 milen till fjorden. Det finns inte heller någon mobiltäckning (för oss med Telia i alla fall), så ha även med dig vatten och lite mat.

Karta (öppnas i Google Maps)

Vill du läsa mer om Nya Zeeland? Titta in på min Nya Zeeland-sida!

Oyster catchers i Milford Sound
Hus i Milford Sound
Sälar i Milford SOund
Kryssningsbåt i Milford Sound
Låga moln i Milford Sound
Magiska Milford Sound
Båt i Milford Sound
En liten bro vid turkost hav
Lilla E fotograderar i Nya Zeeland
Vattenfall i Milford Sound
Eva i Milford Sound

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

4 KOMMENTARER

    • Tusen tack snälla Helena! Jag hade gärna åkt tillbaka igen, men det känns lite som en ”once in a lifetime”. Vi hade alla årstider på en gång när vi var där – sol, regn, mörka moln och blåst. Och då var vi ändå där under högsommar. Undrar hur det är på vintern! :)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Världens bästa valskådning – Mina 4 bästa platser

Var finns världens bästa valskådning? Här är mina 4 bästa platser runt om i världen.

Mount Aspiring National Park – Bland vattenfallen i de dimmiga bergen – Nya Zeeland

En plats som syns ofta i Tolkien-filmerna är Mount Aspiring på Nya Zeeland - en nationalpark med sagolika landskap bland dimmiga och regntunga berg.

Vägen till Milford Sound – Nya Zeelands vackraste väg?

Vägen till Milford Sound på Nya Zeeland är inte bara en transportsträcka, utan en uppvisning av Nya Zeelands allra vackraste vyer.

Queenstown – Resedagbok Nya Zeeland dag 1

Jag har alltid älskat att se ut genom flygplansfönstret. Genom flygplansfönstret besöker du platser du kanske aldrig kommer att åka till och ser vyer som du aldrig kan se från marken. Inflygningen till Queenstown på Nya Zeelands sydö kommer med all säkerhet att hamna på toppen av min alldeles personliga topp-10-inflygningslista.

Nya Zeeland – Sydöns 10 häftigaste sevärdheter och natur

Nya Zeelands sydö är en perfekt mix av världens vackraste natur och sevärdheter samlat på en enda liten ö. Här kommer mina topp tio naturupplevelser från vår road trip runt ön - både till land och till havs.

Resedagbok Nya Zeeland dag 5 – Fox Glacier och lysmaskar

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 5

Ännu mer reseinspiration

Vägen till Milford Sound – Nya Zeelands vackraste väg?

Vägen till Milford Sound på Nya Zeeland är inte bara en transportsträcka, utan en uppvisning av Nya Zeelands allra vackraste vyer.

Nya Zeeland – Sydöns 10 häftigaste sevärdheter och natur

Nya Zeelands sydö är en perfekt mix av världens vackraste natur och sevärdheter samlat på en enda liten ö. Här kommer mina topp tio naturupplevelser från vår road trip runt ön - både till land och till havs.

Mount Cook och en fårfarm – Resedagbok Nya Zeeland dag 12

Dagbok från vår resa runt Nya Zeeland - Dag 12