Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Packa smartare – 15 tips för en perfekt packning!

Packa smartare – 15 tips för en perfekt packning!

  • Hur blir man ett riktigt proffs på packning? Här kommer mina 15 bästa tips för en perfekt packning - allt från HUR du packar till VAD du bör packa!

Hur lyckas man få sitt bagage till slutdestinationen utan att behöva plocka strumpor på bagagebandet eller öppna väskan till en smärre schampokatastrof över hela semestergarderoben? Här kommer mina bästa knep för packa smartare och få dina saker från A till B, med minsta möjliga irritation!

1. Packa fullt

Ta en väska med en storlek som passar för packningen, en halvtom väska har större risk för att tryckas till och gå sönder under transporten och innehållet kan lättare flyga runt i väskan och gå sönder. Om väskan är halvtom – packa ner lite mer kläder eller byt väska.

2. Vänd vita kläder ut och in

Ofta blandas skor med kläder i din väska och om du – som jag – gärna har med dig vita kläder, kan det löna sig att vända dem ut och in i väskan. Hellre en fläck på insidan av byxorna, eller mitt fram i skrevet!

3. Packa inte i var sin väska

Det är väldigt sällan som ALLA incheckade väskor försvinner under en flygning, så se till att sprida riskerna och dela upp er packning mellan resesällskapets alla väskor! Jag packar minst en klänning, en baddräkt, ett par sandaler, en topp och ett par shorts – i varje väska! På så sätt överlever vi tills väskorna är på plats igen.

4. Använd återförslutningsbara plastpåsar

Har du mycket små saker som lätt kan försvinna i en stor resväska? Packa de små sakerna i återförslutningsbara plastpåsar, där du håller ihop saker med ungefär samma syfte. Exempelvis sytillbehör eller smycken. Försök hålla ordning och stoppa tillbaka sakerna i påsen när du använt dem!

5. Sätt plastfilm eller tejp på schampoflaskan

Förutom att stoppa schampo och solkräm i plastpåsar, se även till att stoppa eventuellt läckage innan det händer. Ett bra tips är att skruva av korken och sätta gladpack över hålet och sedan vrida på korken igen. Ett annat tips är helt enkelt att tejpa fast korken. Oavsett vilket sätt, se till att du har med dig gladpack/tejp även till hemresan.

6. Rulla eller vika?

Det finns lika många för och emot för båda metoderna, men jag kommer ofta på mig själv att vika kläderna när jag åker hemifrån och rulla kläderna på hemresan. En skjorta som är ren och nystruken är inte så snygg efter att ha blivit rullad, men på vägen hem ska den ju ändå tvättas, så då spelar det ju ingen roll om den rullas. Av någon outgrundlig anledning så har man ju ofta med sig mer kläder på vägen hem.

7. Packa skor i duschmössor

På hotell finns ofta duschmössor – ganska så värdelösa för de allra flesta av oss – men desto bättre för att täcka skornas sulor i bagaget.

8. Plaststraps/buntband

Kan användas till allt från att stänga väskor som inte har lås till att laga saker som gått sönder. Buntband behöver man! Glöm inte att ha med en liten sax någonstans så att du kan klippa upp buntbandet om du använder det för att stänga en väska – helst inte nedpackad i samma väska.

9. Gör din väska unik

Jag drömmer fortfarande mardrömmar om när jag på väg i rulltrappan mot bagagebandet i Bangalore ser en man ta min väska från bandet och börjar gå mot utgången. Att springa som en gnu fick härmed en ny betydelse. När jag konfronterade honom, försvann han fortare än kvickt… Jag tror på människan och tänker att detta misstag måste berott på att min väska sett ut som alla andra svarta Samsonite-väskor. Så nuförtiden reser jag med väskor som har rosa rosetter, ”don’t touch”-bagagetagg och färgade band. Tar någon fel på min väska nu – då är det med uppsåt!

10. Plastpåsar, tejp och bubbelplast

Jag har en förmåga att ofta handla med mig olivolja, vin och kryddor för hemresan, vilket ur läckageperspektiv kan vara en utmaning. Jag brukar stoppa dem i en påse med lite bubbelplast och tejpa runt innan jag packar in det bland kläderna i väskan. Tejp kan även användas runt själva väskan om man packat så fullt att väskan nästan spricker. Händer ibland om man köpt på sig för mycket olivolja, vin och kryddor…

En större plastpåse är förresten räddaren i nöden när badkläderna inte hunnit torka inför hemresan.

11. Ta med en kompakt ryggsäck

Jag har alltid med mig en liten hopvikbar ryggsäck som är perfekt för en dagsutflykt. Kostar nästan inget att köpa och är så mycket trevligare att bära på än en plastpåse.

12. Packa strumpor i hatten

Hur många har någon gång köpt en stor solhatt för glamorösa stranddagar, där hatten mosats i bagaget på vägen till resmålet? Packa hattar, kepsar och skor fulla med (rena) strumpor så håller de formen i väskan.

Läs mer
Eva-Kalbarri-Lowepro

13. Packa skrynkelfria kläder i samma färgskala

Jag vet, du vill ha med dig den där blommiga röda toppen som passar perfekt med de där vita jeansen, men passar toppen till resten av din packning? Packa ingen överdel som inte passar med underdelarna och vice versa. Packa inte heller något som kräver strykning. Det klädesplagget kommer antagligen inte att användas under resan.

14. Packa tunga saker i botten av väskan

Se till att inte sprida ut tunga saker, utan packa de tyngsta sakerna i samma ända av väskan som hjulen är placerade. Väskan blir stabilare och tippar inte lika lätt.

15. Använd packpåsar/packkuber

Jag reser aldrig någonstans utan mina packpåsar/packkuber. Underkläder i en packpåse, elektronik i en packkub, medicin och solkrämer i en packpåse och toppar i en annan. Genom att packa i packpåsar och packkuber tar kläderna mindre plats och är mycket lättare att hitta det du behöver utan att riva upp allt i väskan.

Ta även med en tom packpåse för smutstvätten på vägen hem!

Vad är dina bästa tips för en perfekt packning? Berätta!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (4)
  • Bra tips! Packar nästan exakt på detta sätt, förutom det där med att sätta plastfilm på schampot. Brukar packa in sånt i typ tredubbla plastpåsar men detta var ju ett mycket bra tips. Ska testas nästa resa! Skor packar jag i medhavda stora Ziploc-påsar (eller packpåsar för skor som jag köpt på Biltema) och jag har aldrig haft med buntband men förstår nu att jag får lägga till det på min packlista framöver. :-)

    • Jag är inte helt förvånad över att du redan är ett fullfjädrat packningsproffs! :) Packpåsarna på Biltema har jag inte spanat in – bra tips!

  • Om man ska resa lite fler dagar, så att man räknar med att behöva tvätta i tvättmaskin under resan, så är det en stor poäng att hålla sig till en fägskala, så att man kan köra allt i samma maskin. Eller möjligen två maskiner. T ex gärna undvika rött, gult och vitt som inte gärna går att köra ihop med något annat än just dessa färger (om man inte konsekvent har en helt röd uppsättning kläder förstås, men det är ju lite ovanligt). Vi brukar röra oss i spektrat blått-grönt-svart-beige, det funkar oftast för hela familjen.

  • Jag packar ungefär som du fast jag rullar alltid. Jag använder stor ryggsäck eftersom vi alltid åker tåg 👍. Liten ryggsäck på magen, bra till värdesaker biljetter plånbok och till utflykter.
    Tips att ta med: litet skohorn, nål och tråd (svart o vit) säkerhetsnålar, liten termos till kaffe den kan man fylla på här och där 👍
    Trevlig resa 🚂

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.