Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Vad använder Rucksack för ryggsäckar?

Vad använder Rucksack för ryggsäckar?

  • Det finns två ryggsäckar som jag oftast tar med mig på mina resor. En chic stadsryggsäck och en ryggsäck för kamerautrustning. Så här kommer helt enkelt mitt bäst-i-test för dagsryggsäckar för resor!
Eva-Kalbarri-Lowepro

Många av er har undrat över varifrån namnet till min reseblogg kommer. Rucksack betyder ju ryggsäck på engelska och tyska. En gång i tiden när jag började blogga på Rucksack, så var vi backpackers. Klassiska ryggsäcksturister som kånkade våra stora och otympliga ryggsäckar jorden runt. Med åren har vi blivit lite mer bekväma och reser hellre med resväskor, men ryggsäckarna kvarstår i våra liv och namnet på bloggen är lika aktuellt idag. Det finns ju faktiskt inte en enda dagsutflykt eller vandringstur som vi gör utan en ryggsäck på ryggen.

Självklart är våra ryggsäckar lite mindre och mycket nättare nuförtiden, men jag har hårda krav även på mina dagsryggsäckar. De måste fortfarande vara rymliga, praktiska, smarta och sköna att bära. Jag har en en hel hög med ryggsäckar här hemma, men det är två ryggsäckar som jag oftast använder mig av på mina resor. Mina bäst-i-test helt enkelt. En för stadssemestrar och en för dagsvandringar med kamera.

Fotoryggsäcken – bäst för fotovandringar

Att bära med sig en kamera och objektiv kräver sin ryggsäck. Min kamera väger 2 kg med all-round-objektiv och oftast så har jag även med mig ett Gorillapod-stativ, ett extra porträttobjektiv, flera filter och en liten belysningskub. Som ni förstår så tar detta plats.

Genom åren har jag testat många olika ryggsäckar, men den som jag tillslut kommit att fastna för är en Lowepro kameraryggsäck. Denna ryggsäck har nog följ med mig i 4 år nu. Lätt skitig och väl inställd – jag har älskad denna väska från första dag. Men vad är det egentligen som är så bra med denna ryggsäck?

Hemligheten med ryggsäcken är dess kamerafack. I ländryggen på ryggsäcken sitter ett fack som öppnas med blixtlås. I detta fack finns sedan ett alldeles perfekt kamerafack. Facket går inte att komma åt om du inte tar av dig ryggsäcken, vilket är ett plus ur stöldsynpunkt, men ett minus om du vill få fram din kamera snabbt.

Kamerafacket rymmer en stor systemkamera med monterat objektiv, ett extra objektiv, laddare och filter. Fackets inredning går att ändra och kan lätt flyttas runt med kardborrband. Hela kamerafacket är dessutom löstagbart och kan tas ut och bli en egen liten väska med handtag. Mycket smart! Då jag dessutom kan ta bort skiljeväggen mellan kamerafacket och ryggsäckens övre fack kan ryggsäcken göras om till en ”helt vanlig” ryggsäck med ett enda stort fack om jag skulle vilja.

Kamerafacket räcker oftast till all utrustning jag orkar ta med mig, men jag kan få lite problem att få plats med min kamera med mitt stora objektiv monterat. Men då det är ett mjukt kamerafack så går det alltid att vrida och vända lite tills det får plats.

Ryggsäcken har två öppna ytterfack för exempelvis vattenflaskor och/eller stativ och ett stort stängt övre fack för alla övriga prylar du vill ha med dig ut och vandra. Det är inte ett stort fack, men när jag använder ryggsäcken som handbagage brukar jag få plats med hörlurar, sladdar, penna, Letto, solglasögon, bikini, smink och linser. Ipaden har ett eget vadderat fack ytterst på ryggsäcken. Det finns även ett innerfack med blixtlås för exempelvis plånbok och nycklar och öppna fack med gummibandsförslutning för exempelvis filter eller sd-kort.

Summering

PLUS
+ Otroligt lättpackad och ett riktigt smart kamerafack som skyddar din kamera.
+ Riktigt bra kvalitet – även om jag verkar ha tappat ett av de band som man knäpper fast över bröstet? Fråga mig inte när.
+ Lätt, väger nästan ingenting.
+ Regnskydd ingår och göms i en liten ficka under ryggan.
+ Det står stabilt när du ställer den på golvet.
+ Möjligt att påverka inredningen till att passa just din utrustning.

MINUS
— Ibland kan jag känna att ryggsäcken är på gränsen till för liten. Speciellt när jag dessutom ska försöka få plats med matsäck i väskan, Då skulle jag hellre ta min mans Lowepro som är några liter större. Dock är den svart och inte alls lika smidig.
— Det finns ingen möjlighet att låsa facken på ryggsäcken, vilket gör att den kan kännas lite osäker i större folksamlingar. Då bär jag den på magen.

Lowepro ryggsäck

Stadsryggsäcken – med extra säkerhetsdetaljer

När vi bilar runt i Europa och besöker storstäder, behöver vi ofta bära med oss alla våra värdesaker hela dagarna. Pass, pengar och kamera är inte saker som jag vill bli av med när jag reser. När vi våras åkte till Italien så insåg jag att jag skulle behöva en ryggsäck av det lite tuffare slag. Florens, Pisa, Cinque Terre och Venedig är paradis för ficktjuvar och överallt varnas för deras fingerfärdighet. Så jag köpte en ny ryggsäck – en Packsafe anti-theft-ryggsäck.

Stadsryggsäck - Rucksack

Det är egentligen 5 saker som gör ryggsäcken extra säker:

  1. Carrysafe straps: Alla remmar på ryggsäcken har metallvajrar i sig, så det går inte att skära av bärremmarna och rycka med sig ryggsäcken.
  2. Alla blixtlås fästes i dolda hakar eller dras in under en spärr, så det krävs lite pillande för att kunna dra upp blixtlåsen. Inget du kan göra utan att det märks
  3. EXomesh-tyg: Ryggsäckens tyg har ett stålnät invävt, vilket gör att det inte bara går att skära upp ryggsäcken med en kniv.
  4. RFIDsafe: Innerfacket på ryggsäcken är gjort av RFID-blockerande material, så ditt pass och dina kreditkort går inte att läsa av.
  5. PopNLock: Den ena sidan av en av ryggsäckens bärremmar går att ta loss med ett lås. Detta gör att du kan fästa din ryggsäck i bord och stolar, så att det inte går att stjäla väskan från dig när du sitter på exempelvis en restaurang. En funktion som jag använder mycket!
Eva i Manarola

Pacsafe har många modeller av säkra ryggsäckar, jag föll för en modell som jag tyckte kändes mer ”city chic” – både i färgval och utformning. Ryggsäcken får plats med kameran i botten av ryggsäcken, men den saknar alla praktiska vadderade fack som min Lowepro har. Dock så drar jag oftast inte med mig lika mycket kamerautrustning när jag åker till städer, så det har gått bra att få plats med allt hittills.

På utsidan har ryggsäcken fack för vattenflaskor och även ett praktiskt fack utan blixtlås för kartor, extra tröja, våtservetter och allt annat som man inte är rädd om.

Läs mer

Det enda som jag egentligen saknar på denna ryggsäck, är ett midje/bröstbälte. Dock är det väldigt sällan jag lyckas packa ryggsäcken så pass tung att jag verkligen behöver det, men det hade känts bra att kunna välja att använda det om jag ville.

Summering

PLUS
+.Så många smarta funktioner! Jag använder faktiskt alla funktionerna när jag reser! Jag låser blixtlåsen, fäster väskremmen runt bordsbenet när vi äter middag och har plånbok och pass i RFID-facket
+ En snygg ryggsäck för en gångs skull! Den här ryggsäcken kan jag ha på mig utan att skämmas även på en storstadssemester.
+ Lagom stor – får alltid plats med ”allt”.
+ Snygg och smidig!


MINUS
— När det inte finns något kamerafack så hamnar alltid kameran i botten av väskan. Inte så smidigt om man vill få upp kameran utan att riva upp alla andra grejer i väskan. För att inte tala om alla andra småprylar…
— Saknar midje/bröstbälte


Det här var mina favoriter! Vad använder du för ryggsäck när du reser/vandrar/fotograferar? Kom gärna med tips!

(Och om någon undrar, så är detta inlägg INTE SPONSRAT. Dessa ryggsäckar rekommenderas av mig efter många timmar av vandrande, många timmars googlande, många många mil runt jorden och många timmar av känna/klämma i butik.)

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
  • Jag är smått besatt av att hitta den perfekta ryggsäcken (och handväskan, resväskan osv) så nu måste jag genast ta och kolla upp dessa båda ryggsäckar. :-) Kameraryggsäcken verkar ju väldigt praktiskt, just med det separata kamerafacket som man kan ta loss.

    • Det är verkligen två ryggsäckar som inte ”bara” är ryggsäckar. Båda märkena har massor med modeller, men huvudfunktionaliten är densamma – Lowepro gör grymma fotoryggsäckar och Pacsafe gör supersmarta (och säkra) ryggsäckar för cityliv. Ibland behöver man mer än en ryggsäck helt enkelt :)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.