Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Kampong Gelam – Sevärdheter i Singapores muslimska hipsterkvarter

Kampong Gelam – Sevärdheter i Singapores muslimska hipsterkvarter

  • Spännande shopping på gågatan Haji Lane eller en semla på konditoriet Konditori? I Kampong Gelam är upplevelserna de största sevärdheterna!
Kampong Glam i Singapore

Singapores unika mix av invånare från olika kulturer, religioner och världsdelar har genom åren skapat kvarter i staden där invånarna har byggt upp en liten bit av sitt hemland. Chinatown och Little India är två kända områden som än idag behåller sin unika touch. När Singapore 1819 blev en brittisk koloni, blev området Kampong Gelam genom en politisk överenskommelse ett område för den malaysiska överklassen och sultanen. Området blomstrade med Singapores ökade handel och sultanen beslutade bygga en stor moské i kvarteret. Den stolta moskén vid Arab Street är idag det arabiska/muslimska kvarterets centrum, i ett område som blomstrar av hippa små butiker och restauranger.

Shopping kring Haji Lane

De färgglada koloniala husen på smala lilla gågatan Haji Lane är fyllda av unika små butiker (se bild ovan). Det här är långt ifrån de stora luftkonditionerade shoppingkomplexen på Orchard road och mycket mer hipster än glamour. Som i den scandi-chica inrednings/livsstilsbutiken Hygge eller på skandinaviskinspirerade Mondays off med fina posters och inredning. Det är riktigt mysigt att promenera här bland de rosa och mintgröna husen och fönstershoppa i de små butikerna. Unikt, charmigt och lustfyllt. Missa inte de färgsprakande väggmålningarna som finns på var och varannan butik, det här är inte grafitti – det är konst.

Shopping kring Arab/Bussorah Street

Här i de vackra kvarteren hittar du de mest fantastiska mattorna från Mellanöstern och tyger som får dig att önska att du lyssnat bättre på din gamla syslöjdsfröken. Inte lika hippt som Haji Lane, men med riktigt bra restauranger. Om du vill hitta en unik souvenir som du har glädje av länge, är ett besök till Jamal Kazura Aromatics från 1933 ett måste. Här skapar du din alldeles egna unika parfym och fyller den i en vacker flaska. Jag kan inte tänka mig någon bättre souvenir, kan du? (Förutom kanske en fulmugg till min samling…)

Kampong Glam - Singapore

Fika på Fika

Om suget efter en köttbullsmacka, gravad lax, tunnbrödsrulle eller en kanelbulle blir för stort, fyller den svenska caféet Fika enkelt tomrummet. Under slogan ”Det är aldrig försent att unna sig en lång fika” fylls caféet med nyfikna turister och Singaporeaner som vill uppleva en riktig svensk fika i ett svenskt vardagsrum. Som svensk är detta både lite konstigt och lite roligt, men helt klart värt ett besök. Och du, det finns även ett bageri i området – Konditori – där du till och med kan få dig en semla…

Fika, 257 Beach Road (Korsningen Arab Street /Beach Road)
Konditori, 33 Bussorah Street

Besök Masjid Sultan Mosque

Den stora moskén på Muscat Street kan ta emot så mycket som 5000 besökare under gudstjänsterna, men om du bara vill besöka moskén som turist går det bra alla dagar utom fredagar. Var dock beredd på att du behöver ha heltäckande kläder på dig för att få komma in.

Läs mer
Gardens By the Bay

Kampong Glam - Singapore

Shopping vid Bugis

Bugis Street Market ligger inte i Kampong Gelam, men vid tunnelbanestationen Bugis som du passerar på vägen till Kampong Gelam. Det här är en av Singapores största marknader med krimskrams och souvenirer. Populärt bland alla, inte bara turister! Här hittar du här massor av billiga väskor, tröjor, mobilskal, klockor och smycken. Mat finns det gott om också och det är minst lika billigt. Så håll i plånboken, köp dig en färskpressad juice och bege dig in i trängseln. En stor fördel med denna marknad är att den är under tak, så du kan shoppa även om det tropiska regnet vräker ner.

Bugis - Singapore

Hur hittar jag till Kampong Gelam?

Ta blå eller grön tunnelbana till stationen Bugis och gå sedan North Bridge Road in i Kampong Gelam. Det här kvarteret är väl värt ett besök i några timmar!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (1)
  • Att fotografera de där färgglada husen är en dröm jag har. Och att det även finns semlor gör ju att Singapore mer och mer framstår som det perfekta resmålet! :-)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.