Bloggportalen

Gardens by the Bay – Singapore

  • Den gröna staden Singapore har byggt en av världens läckraste parker, en park som jag nog aldrig kan få nog av.
Gardens By the Bay

Ingen plats i Singapore får mig att vilja återvända om och om igen som Gardens by the Bay. Ända sedan dörrarna öppnades till denna sagolika trädgård 2012, har Singapores stadsprofil fått ett nytt utseende. Bara googla på Singapore, så förstår du vad jag menar. Gardens by the Bay’s ”superträd” lämnar ingen oberörd.

Singapore är en grön stad som trots sin stora befolkningsmängd på en liten yta, alltid prioriterar grönska och naturområden när nya byggnader och områden planeras. Kanske är det därför inte konstigt att ett av stadens hetaste områden byggdes om till ett grönområde – som dessutom skulle bli känt världen över för sin unika design och sin skönhet.

Området som satte Singapore på designkartan är Gardens by the Bay – en stor och ytterst välskött park/trädgård vid Marina Bay/Bayfront i centrala Singapore. Granne med det ikoniska hotellet Marina Bay Sands trebenta jättekomplex och alldeles vid havet, bjuder parken på sköna vyer över stadens skyskrapor och glaskomplex.

Gardens by the bay - Singapore
Gardens By the Bay

Trädgårdarna utomhus

Rubriken kanske låter konstig, men Gardens by the Bay har trädgårdar både utomhus och inuti två stora kupoler/växthus. Trädgårdarna utomhus är minst lika fina som de inne i kupolerna, med allt från stora statyer (min favorit är Planet – en gigantisk ”flytande” bebis), till buskar klippta som djur i Web of life, till Far East Organization Children’s garden lekpark och vattenträdgård för barn. Det bästa av allt? Alla trädgårdar utanför glaskupolerna är helt gratis.

Gardens by the bay - Singapore

Flower Dome

Den största kupolen är Flower Dome, fylld med växter från torrare och mer tempererade klimat. Främst är det växter från ökenlandskap, Medelhavet, Australien och Madagaskar. Olivträden dignar av oliver, baobabträden är så där härligt flaskformade och granatäppelträden frodas.

Gardens by the bay i Singapore

Den här kupolen älskar Singaporianerna att besöka. De stanna upp och sätter sig på en bänk i glaskupolen och bara njuter av den torra 23-25 gradiga luften. Jag antar att det torra klimatet och dess växter känns exotiska för Singaporianer, för oss Europeer känns detta nästan som hemmaplan.

Gardens by the bay Singapore

Flower Field är kupolens utställningsområde och utställningarna byts ofta och är helt magnifika. Senaste gången vi var här, visades en utställning om det gamla Singapore, med färgglada husfasader och ett överflöd av orkidéer. Här sparas inte på krutet! Vi lämnar alltid Flower Field med ett WOW på läpparna.

Gardens by the bay - Singapore

Cloud Forest

I den andra växthusdomen – Cloud Forest – förs du in i den mystiska världen av de tropiska höglandet. Förutom att du här kommer in i en kall (23-25 grader även här) och fuktig miljö, möts du här av världens största vattenfall inomhus.

Gardens by the Bay - Singapore
Gardens by the bay - Singapore

Ta hissen upp till toppen av domen och vandra sedan ner för trädtoppsgångarna. Högst upp hittar du Lost Garden med de köttätande växterna, längre ner är berget täckt av epifyter (växter som växer på andra växter, exempelvis orkidéer och lianer).

På vägen ner passerar du genom Crystal Mountain, en utställning om vår jord och dess geologi. Väl värd att stanna till och titta på!

Gardens by the Bay - Singapore
Gardens by the Bay - Singapore

Supertree grove

Sist, men inte minst, har vi Supertree grove – de stora jätteträden/svamparna av stål som sträcker sig 50 meter upp i den tropiska skyn. Det här är parkens mest populära del, med långa köer för att få vandra uppe på OCBC Skyway, mellan superträdens kronor. Men jag förstår varför alla vill gå uppe i de konstgjorda trädtopparna, för utsikten är fantastisk.

Gardens by the bay Singapore

Gardens by the Bay är inte bara en sevärdhet på dagtid, faktiskt så sker det mest magiska varje kväll efter mörkrets intåg. I superträden spelas varje kväll en ljus- och ljudshow som är det bästa jag sett någonsin i den kategorin. Två gånger per kväll fylls Supertree Grove proppfull med människor. Alla sitter överallt på marken och alla tittar andaktsfullt upp mot superträden. När vi var här senast, spelades de tre tenorerna till en så välregisserad show att jag faktiskt fick gåshud. Gåshud i Singapores värme. Det säger en del om hur bra det här är, eller hur? Jag har lagt in ett långt klipp från en av de bästa ögonblicken i ljusshowen i filmen ovan, hoppas ni orkar titta så länge!

Läs mer
Singapore Botanic Garden

Gardens by the bay Singapore

Hur hittar jag till Gardens by the Bay?

Vi brukar åka tunnelbana till endera Marina Bay eller till Bayfront. När vi går hem är det oftast via Bayfront, så vi kan stanna till i Marina Bay Sands och käka middag efter ljusshowen.

Gardens by the Bay
18 Marina Gardens Dr
Singapore 018953

Gardens by the bay - Singapore

Hur mycket kostar det?

Inträdet till parken utomhus och ljusshowen with Supertree Grove är gratis, men det är inträde för att vandra i superträdens kronor ($8 vuxen / $5 barn) eller besöka växthuskupolerna ($28 vuxen / $ 15 barn ) för båda växthusen.

Inträdet till växthuskupolerna kan du förboka på nätet (gör gärna det, är alltid kö!), men om du vill vandra i Superträdens kronor behöver du köpa dessa biljetter på plats.

Vill du läsa mer om Singapore? Titta in på min Singapore-sida!

Gardens by the bay - Singapore

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
2
Läs kommentarer (2)
  • Härligt inlägg med vackra bilder och fin film! Blev verkligen sugen på att besöka detta ställe :) Känns lite som framtid och natur i ett, och får mig att tänka på gröna städer, vilket jag hoppas är framtiden :)

    • Tack snälla du! Är inte något filmproffs ännu, långt kvar innan jag når er nivå! ? Verkligen framtid och natur i ett – är lite av Singapore’s mantra. Naturen ska alltid finnas nära människan. ???

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.