Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Chinatown i Singapore – 9 sevärdheter och tips

Chinatown i Singapore – 9 sevärdheter och tips

  • Chinatown är Singapores historiska hjärta, där allt i Singapore kokar ihop till ett enda välsmakande myller av människor och mat. Häng med till mina favoritplatser!
Singapore-Chinatown

Det finns en stadsdel i Singapore som jag alltid åker till varje gång jag är här. Stadsdelen som verkligen får mig att känna mig i Asien, långt bort från de glasförsedda skyskraporna och det moderna internationella stadslivet. Stadsdelen Chinatown. Chinatown är Singapores historiska hjärta, där allt i Singapore kokar ihop till ett enda välsmakande myller av sevärdheter, människor och mat.

Det är snart 30 år sedan jag första gången fick chansen att upptäcka denna fantastiska stad och varje gång vi har varit i Singapore sedan dess åker vi en sväng förbi Chinatown. De första gångerna jag åkte hit var det mest för den billiga shoppingen av små onödiga prylar och en stor Tiger beer på en uteservering. Nuförtiden åker jag mer hit för maten och myllret, även om dottern älskar att få en 10 dollarsedel i handen och shoppa onödiga prylar till den tar slut.

Det är inte så ofta som vi har bott i Chinatown, faktiskt så är det nog bara en enda gång om jag tänker efter. Vi hade hittat ett litet billigt krypin på Temple Street, med bra läge och luftkonditionering. Kanske inte det boende jag hade bokat idag, men en gång i tiden var jag en riktigt kostnadsmedveten ryggsäcksresenär. Redan när vi öppnade dörren till vårt rum så undrade jag om rummet verkligen förtjänade de två stjärnorna. Rummet var så litet att dörren inte gick att öppna helt, dubbelsängen var nog snarare en lite bredare enkelsäng och den utlovade luftkonditioneringen visade sig vara trasig. Idag har utbudet av hippa boutiquehotell i Chinatown fullkomligt exploderat och jag är ytterst tveksam till om vårt lilla hotell på Temple Street har överlevt konkurrensen.

Trots sin relativt begränsade yta, gömmer sig en stor mängd sevärdheter i de små gränderna. Det är inte svårt att tillbringa en hel dag här, men räkna åtminstone med en halvdag om du vill hinna äta också. Häng med till mina nio favoriter!

1. Buddha Tooth Relic temple

Buddha Tooth Relic Temple ligger inträngt i ett kvarter i Chinatown, mitt emellan stora höghuskomplex med tvätt hängande på ställningar utanför fönstret och de historiska låghusen i Chinatowns centrum. Det här är en av Singapores mest intressanta sevärdheter.  Läs mer om templet på min sida Ett oplanerat besök till Buddha Tooth Relic Temple i Singapore.

Buddha Tooth Relic Temple Singapore

2. Shoppa små billiga pinaler

Det går inte att sticka under stolen att Chinatown är ett riktigt bra ställe om du är ute efter billiga små prylar. Ätpinnar, hårklämmor, tekoppar, t-shirts, vykort, mobiltelefonskal – här finns det garanterat något för alla. Priserna är dessutom otroligt låga, det mesta kostar bara någon dollar.

Singapore Chinatown - Shopping

3. Väggmålningar

Överallt i Chinatown hittar du innovativ street art. Klotterfritt, vackert och med mycket hänvisningar till Singapores historia. En av mina favoriter ligger precis vid Chinatown complex (bilden ovan), en annan favorit är väggmålningen med hunden som tittar fram bland husen i Ann Siang Hill. Det är bara att vandra runt och upptäcka området, nästan varenda liten gata har något att upptäcka.

Singapore-Chinatown-Wall art

4. Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice Noodle

Världens billigaste restaurang med en Michelin-stjärna ligger här i Chinatown. Populärt och trångt, men väl värt ett besök för deras stiltypiska Chicken Rice. Läs mer om Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice Noodle i mitt inlägg En lunch på världens billigaste Michelin-stjärna i Singapore.

Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice

5. Sri Mariamman Hindu temple

Singapores äldsta hinduiska tempel ligger förvånandsvärt nog inte i Little India, utan här i Chinatown. Templet byggdes på 1820-talet av immigranter från södra Indien och är dedikerat till guden Mariamman. Det är ett högst levande tempel och det går alldeles utmärkt att gå in och uppleva templet. Om du är här under hösten har du stor chans att få uppleva några av Indiens största festivaler här och kanske till och med får se det traditionella promenaden på glödande kol.

Sri Mariamman Hindu temple

6. Chinatown Food Street

Den östra delen av Smiths Street i Chinatown har förvandlats till ett riktigt matmecka. Här hittar du en av de bästa platserna i Singapore för att äta billig och god Singaporeansk/Asiatisk mat. Vet du inte vad du ska börja med att beställa? Laksa (stark gryta med kokosmjölk), Satay (kycklingspett med jordnötssås), Dumplings eller Chicken Rice är säkra kort! Men är du modig finns mycket spännande här, allt från rocka till fårmage. Bilden ovan är några år gammal, för när vi var där i somras hade de byggt ett stort glastak över hela gatan. Perfekt i ett land med tropiskt klimat och dagliga skyfall!

Singapore Chinatown Foodstreet

7. Thian Hock Keng Temple

Singapores äldsta kinesiska tempel ligger inte helt oväntat i Chinatown.  Templet är fyllt av vackra skulpturer och drakar, blomsterdekorationer i porslin och böjda bambutak. Luften är fylld av rökelse, vilket sprider ett väldoftande dis över templet. Det sägs att inte en enda spik har använts till att bygga detta tempel på 1800-talet, om barnen tycker att det är tråkigt att besöka ännu ett tempel i Chinatown – gör besöket till den roliga leken ”Hitta en spik”.

Läs mer
Singapore-Joo-Chiat

THIAN HOCK KENG TEMPLE

8. Ann Siang Hill

En av Chinatowns (om inte Singapores) hetaste områden just nu, är Ann Siang Hill. Definitivt en del av Chinatown, men lite mer upscale, lite mer välordnat och med många fler hippa barer, caféer och restauranger. Skyll gärna på mig om ni blir kvar här hela kvällen och sippar snygga drinkar! Det här är ett av Singapores mysigaste kvarter!

Ann Siang Hill - Singapore

9. Medicinbutiker (Medical Halls)

Det finns gott om traditionella kinesiska medicinaffärer i Chinatown. Även om du inte känner att du är så villig att prova någon traditionell läkekonst annat än tigerbalsam, är det definitivt ett äventyr att stanna till i en butik och titta in på utbudet. Torkade svampar, sjöhästar, ödlor, frukt – you name it! Allt verkar man kunna göra medicin av.

Singapore-Chinatown

Hur hittar jag till Chinatown?

Du hittar busenkelt till Chinatown! Hoppa bara på MRTns lila eller blå linje (tunnelbanan) och hoppa av på stationen Chinatown så är du mitt i smeten.

Vill du läsa mer om Singapore? Kolla in min Singapore-sida!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.