Planera en bilsemester i Europa – Så här gör du!

Det finns ingen semester som är så full av upplevelser och frihet som en bilsemester! Det är ju bara att hoppa in i bilen och bege sig ut på de vida vägarna och ta dagen som den kommer utan krav och måsten. Eller är det verkligen så egentligen? Visst kan du bila utan att ha planerat ett enda stopp, men om du vill få ut det mesta av din semester med minsta möjliga stress och bråk under resan, har jag några knep som faktiskt kan göra en bilsemester till en njutning – för hela familjen!

Australien-Bilkörning-Victoria

1. Skriv ut en karta på papper och börja rita din bilsemester

Ett riktigt old school tips som faktiskt är det allra allra bästa tipset för en bilsemester. För att veta i vilken riktning ni ska åka överhuvudtaget, skriv ut en karta över det tänkta resmålet. Sedan sätter du dig ner och börjar googla. ”Sevärdheter [kultur/natur/stränder/historia/barn] [resmålet]”. För mig har det på senaste tiden blivit mycket sökande på ”top sights northern Portugal”. Ett bra sätt att börja ringa in de ställen ni vill se är att titta på Googles ”Saker du kan göra” som dyker upp. Alla ställen du hittar som du känner är lite intressanta – rita in dem direkt på din karta och skriv en kommentar i kanten vad du har markerat. Kolla även på Instagram och Pinterest – det finns massor av inspiration där!

Jag är även en fantast av klassiska reseguideböcker, gärna First Class/DK Eyewitness och Lonely Planet. First Class för bilder och Lonely Planet för detaljer när jag väl har satt planen.

Ta hjälp av Google för att hitta ställen du vill åka till

2. Bestäm en ungefärlig rutt och räkna antal mil

OK, nu är förhoppningsvis din karta helt fullklottrad med stjärnor, pilar och text! Börjar du kunna se ett mönster på kartan? Är det vissa områden som sticker ut lite extra mycket? Ofta så inser man ganska så fort att man inte kommer att hinna allt. Kanske det faktiskt är så att den rutt du ursprungligen tänkte dig, inte längre är lika intressant?

Ta hjälp av Google maps och skapa en egen karta under ”Mina kartor” som du kan spara och jobba vidare på. Hur många mil säger Google att resan är om du kör raka vägen? Hur många dagar har du på dig? Jag rekommenderar att du planerar för 15-30 mils körning per dag (beroende på vägarna), då hinner du stanna och se saker på vägen och slipper känslan av att du inte gör något annat än sitter i bilen.

Så här såg exempelvis kartan för vår bilsemester i Europa år 2016 ut.

3. Planera dagsetapper

Det vi tycker funkar allra bäst när det gäller bilsemester med barn, är att dela upp bilandet. Vi brukar köra bil 1-2 timmar direkt efter frukost, stanna vid dagens destination mitt på dagen och sedan köra vidare i 1-2 timmar igen på kvällen. Genom att dela upp bilandet i två delar känns bilkörandet inte så jobbigt och det blir istället ett perfekt tillfälle för baksätesresenärerna att sova middag och vila benen. Denna strategi har gjort att vi sällan bott i någon av de stora orterna, utan oftast i byar lite utanför de stora sevärdheterna. Vi har genom denna taktik ofta hamnat mitt i byfester, parader, dansuppvisningar och festivaler – vilket har blivit några av våra roligaste minnen. Bäst exempel på detta var när vi bodde i en liten by söder om Salzburg, som hade en byfestival på slottet i dagarna tre. Så vi gick dit, bara för att konstatera att vi var de enda turisterna. Men vi fick inte bara en chans att hänga med nyfikna bybor, utan vi fick även prova på det lokala vita vinet i välfyllda glas och dansa med i klassisk Österrikisk ”klappdans”. Så trevligt!

Försök att planera för en blandning av sevärdheter för både barn och vuxna i dina dagsplaner! Barn har oftast inga problem alls med att hänga med på mer ”vuxna” ställen som museum och historiska platser, om de känner att de också får sina önskemål hörda under resans gång. Så stoppa in någon djurpark, lekpark eller båttur med jämna mellanrum, så blir alla nöjda i slutändan. Åtskilliga äro de lekparker som vi har hängt i under våra bilsemestrar, vi kan konstatera att gungor och rutschkanor faktiskt alltid är roligt om när man är liten – oavsett i vilket land man befinner sig.

When in Rome - dans på byfestival i Österrike
When in Rome – dans på byfestival i Österrike

4. Bestäm dig för hur flexibel du vill vara med boendet

Till skillnad från innan vi fick barn, är boendet numera en viktig del av planeringen. Det är klart att det är lättare att hitta sista-minuten-boende idag, med Hotels.com och Booking.com i mobilen, men om du vill slippa fundera över om det enda hotellet med lediga rum inom 10 mil är beboeligt (trots dåliga recensioner och ockerpriser), är det bättre att planera lite i förväg. Vi har alltför många gånger kommit fram till en ort enbart för att konstatera att allt varit fullbokat, utom det enstjärniga motellet med konstiga fläckar på golvet. Boenden som sätter spår i minnet av helt fel anledningar finns det tyvärr gott om…

Jag rekommenderar att ni bokar boendet i förväg, men ser till att ni har fri avbokning till dagen innan ankomst. Då har ni ett boende om ni vill, men har friheten att ändra er resväg utefter vägen. Ungefär som när vi hade tänkt att vandra i Österrike en sommar, men prognosen visade på ihållande spöregn hela veckan. Då ändrade vi helt planer och åkte mot solen istället – och hamnade i Gardasjön.

5. Summera alla bokningar i en resplan

Det kanske låter lite avancerat, men jag brukar göra en resplan i Excel för att hålla koll på dagarna och boendet, det underlättar väldigt när man är ute på sin tredje vecka på vägarna och knappt minns i vilken ort man sovit i kvällen innan.

 • Datum
 • Veckodag
 • Från – Till
 • Dagsplaner / Sevärdheter
 • Sträcka (km)
 • Hotell
 • Bokat?
 • Betalat?
 • Frukost inkluderat?
 • Pris

Orsaken till att jag lägger till ”veckodag” i tabellen, är för att jag ska kunna planera för att undvika de mest populära sevärdheterna under helgerna och för att hålla koll på lokala helgdagar utefter vägen. Andra kolumner som är bra att lägga till i planen är bokningsnummer, telefonnummer till hotellet och bokningssajt. En viktig kolumn är ifall hotellet är förbetalt och om frukost ingår, att ha koll på detta kan spara en hel del frustration vid utcheckning!

Skriv in alla sevärdheter som du ritat ut på kartan i dagsplanen på rätt dag, även om det är fler saker du vill göra än vad som känns realistiskt. Planer ändrar sig och vädret kan komma i vägen, vissa sevärdheter kanske faller bort och då har du några plan-B-alternativ. När vi nu senast var på Island hade vi planerat en biltur till västra fjordarna den sista dagen, men det blev snöstorm och vi fick hänga på museum i Reykjavik istället. Sånt händer alltför ofta!

Bonustips

 • Om det finns saker utefter vägen som du ABSOLUT vill besöka, bör du förhandsboka detta. Exempel på detta kan vara Versailles utanför Paris, Park Güell i Barcelona eller Europapark i Tyskland. Flexibiliteten blir mindre, men du garanteras att komma in. Glöm inte att även skriva in vad du har förbokat i din reseplan!
 • Internationellt körkort är ett krav i vissa länder, om du behöver expressbeställa ett internationellt körkort får du betala extra. Så beställ i god tid hos Motormännen!
 • Kolla upp vilka trafikregler som skiljer sig från hemma innan du åker. Exempelvis så kräver Schweiz att alla barn ska sitta i godkända bilbarnstolar tills de är 150 centimeter långa (!) och dubbdäck är förbjudet i många länder i Europa. Motormännen har en jättebra sida (enbart för medlemmar dock!) med information om lagar och regler i en stor mängd länder.
 • I vissa länder – exempelvis Österrike och Schweiz – behöver du betala vägavgifter för motorvägarna genom att köpa en klisterlapp att sätta i vindrutan. Dessa köper du oftast direkt vid gränsen, på närmsta bensinmack. Det är inte speciellt lätt att veta vilka länder och vägar som kräver motorvägsmärke, så om du vill slippa dryga böter – läs på i förväg vad som gäller för de länder du ska besöka.
 • Det är inte helt säkert att du får köra din hyrbil över landsgränser hur som helst! Inte ens i Europa! Exempelvis råkade vi ut för en regel som sa att vi inte skulle få ta vår hyrbil från Tyskland till Italien om det var en SUV, Mercedes eller BMW. Ibland är det bra att läsa det finstilta innan man trycker på ”BOKA”-knappen…

Klart!

Nu har du en planerad resväg och ett antal bokade (men avbokningsbara) hotell. Du har koll på dagsetapperna, men har flexibiliteten att ändra din rutt utefter vägen. Det bästa av två världar helt enkelt! Skriv ut din Excel med dagsplaner, skriv ut alla dina bokningar och ta även med dig din kluddiga karta. Mobiltelefoner går sönder eller får slut på batteri, ett papper är (nästan) alltid läsbart.

Vingård i Tyskland

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Hur vet du att du bokat ett säkert flygbolag?

Hur mycket kollar du upp ett flygbolags säkerhet och ekonomi innan du trycker på "boka"-knappen? 

Hur hittar man den perfekta guideboken för resan?

Svårt att bestämma dig för vilken resehandbok du ska köpa? Här är de guideböcker som jag oftast tar med mig på resan!

10 tips för att boka billiga resor

Genom bra planering och en del research kan du faktiskt resa både långt, lyxigt och billigt. Låter det som en omöjlig ekvation? Här kommer mina 10 tips för billigare resande.

Vad betyder egentligen hotellstjärnorna?

Undrar du över vad hotellstjärnorna egentligen betyder? Hur kan det skilja så mycket mellan olika hotell? Svaret visade sig vara både rätt så enkelt och rätt så svårt.

Villa, hotell eller lägenhet – vad ska du välja på semestern?

Jag bokar oftast hotell när vi reser, men ibland bokar jag privata villor eller lägenheter. Men när väljer jag vad? Här kommer fördelar och nackdelar med de olika alternativen!

Flyga med Bangkok Airways – Thailand

Hur är det egentligen att flyga med Bangkok Airways? Vi har testat en av deras internationella linjer mellan Bangkok och Da Nang!

Ännu mer reseinspiration

När allt ska avbokas

Vad händer när en resa ska avbokas på grund av coronakrisen? Vi har nu (i stort sett) avbokat hela vår Greklandsresa. Det visade sig vara både enkelt och jätteomständigt...

Vad betyder egentligen hotellstjärnorna?

Undrar du över vad hotellstjärnorna egentligen betyder? Hur kan det skilja så mycket mellan olika hotell? Svaret visade sig vara både rätt så enkelt och rätt så svårt.

Villa, hotell eller lägenhet – vad ska du välja på semestern?

Jag bokar oftast hotell när vi reser, men ibland bokar jag privata villor eller lägenheter. Men när väljer jag vad? Här kommer fördelar och nackdelar med de olika alternativen!