Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Hur hittar man den perfekta guideboken för resan?

Hur hittar man den perfekta guideboken för resan?

  • Svårt att bestämma dig för vilken resehandbok du ska köpa inför din resa? Här är de guideböcker som jag oftast tar med mig på resan!

Jag förbereder mig alltid innan vi åker ut och reser. Även om jag oftast inte lägger superdetaljerade dagsplaner, så vill jag ha ett hum om vilka sevärdheter som finns och var de ligger på kartan i förhållande till varandra. De senaste åren har jag googlat fram det mesta jag behövt om restauranger och hotell, men själva sevärdheterna kommer jag oftast tillbaka till gamla hederliga pappersböcker. Jag orkar helt enkelt inte skriva ut på papper! Visst har jag köpt en och annan digital guidebok de senaste åren, men nackdelarna överträffar fördelarna. Mobilbatterier tar slut väldigt fort om man hela tiden behöver läsa på skärmen (been there, done that), medans en pappersbok aldrig får slut på batteri. Jag älskar att gå igenom guideböckerna med överstrykningspennor och markeringsflikar, allt för att snabbt hitta tillbaka till det jag helst vill se. Jag köper inte alltid guideböcker från samma förlag längre (sorry Lonely Planet!), utan jag köper den bok som passar resans syfte bäst. I en storstad behöver jag helt annan information än i en nationalpark. Så här kommer mina fem tips på bra resebokserier – beroende på syftet med din resa!

Weekendresa i storstad

För weekendresor köper jag oftast Första Klass Pocketguider Topp 10 (på svenska) . De är små (får plats i handväskan), prisvärda, väger lite (bra om man reser med enbart handbagage), otroligt komprimerade med topplistor och mycket bilder. Perfekt om man vill få en överblick över en stad utan att behöva lägga så mycket energi på sökandet. Fokus på områden, så man lätt kan navigera sig. En inplastad citykarta ingår alltid, väldigt bra och tålig!

Bilsemester där du bokat boendet i förväg

Jag är en väldigt visuell person som behöver se bilder för att kunna bestämma mig för om jag är intresserad eller inte. Insight guides har lyckats med att båda skriva informativt om kultur, historia och politik och samtidigt ha minst två färgbilder på varje sida. Bra om du vill veta allt om området du reser i och inte är så intresserad av hotell och restaurangtips.

Lite längre semestrar med mycket natur/kultur

När jag ska tillbringa en längre period i en stad eller ute efter vägarna, brukar jag alltid ha med mig en Första Klass Reseguider (på svenska) eller DK Eyewitness Travel Guide(på engelska). Fantastiska bilder och informativa kartor – här får jag snabbt en överblick över området jag ska till. Guiderna är dock lite stora om man ska åka på weekendresa och väger en hel del, men är perfekt för exempelvis en bilsemester på Nya Zeeland eller en vecka i New York! Här har du till och med kartor över alla våningar på de största museerna – riktigt bra!

Långsemestrar utan planer

Det finns för mig bara en guidebok som funkar för resor där man tar dagen som den kommer och inte planerar så mycket. Klassikern Lonely Planet. Halva vår bokhylla här hemma är fylld av mörkblå bokryggar. Inte alls speciellt lättsmält och med få bilder så kräver dessa böcker lite mer engagemang än ovanstående. Men alltsom oftast finns här otroligt mycket bra tips på allt från hotell till lunchhak. En liten varning bara – när vi rest runt i Australien så bar vi med oss LPs stora Australienbok. Den väger nästan 1 kg. Verkligen inte något för handväskan.

Läs mer
Bangkok air

Bubblare!

Lonely Planet har en ny (?) ”grön” serie som heter ”Lonely Planet Discouver”, som är lite mellanting mellan Första Klass och Lonely Planet. Mer bilder än vanliga ”blå” Lonely Planet och med bra förslag på rutter och med topplistor – det här skulle kunna bli en favorit! Dock ska tilläggas att serien än så länge inte har så många titlar, så i många fall har jag fått välja någon annan bok. Men väl värd att hålla utkik efter!

Alla böcker i denna artikel är utvalda av mig och synpunkter, texter och bilder är som vanligt mina egna.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.