Meny
Boka & planera

Saker du inte vill glömma att fixa hemma innan du åker på semester

Resan är bokad, visumet är på plats och väskan är packad – men vad mer behöver du göra innan du åker? Här kommer den ultimata checklistan så att du slipper otrevliga överraskningar på vägen.

Veckan innan avresa – gör så mycket admin som möjligt

Öppna upp kreditkortet för köp i utlandet

Den sak som jag oftast glömmer och som jag inte kommer på förrän vi står där på flygplatsen och ska betala. Inställningen “köp i utlandet”.  Kan oftast datumstyras för specifik region, så du behöver inte göra detta i sista sekunden. På de flesta banker kan du ändra denna inställning i mobilappen, men det kan bli dyrt med mobildata om du tvingas göra det under resans gång.

Öppna upp kreditkortet för “rullande 30 dagar”

En annan jättebra funktion som man inte ska glömma bort är “rullande 30 dagar”. En spärr som gör att du på rullande 30 dagar inte kan handla över ett visst belopp på ditt kort är jättebra att ha hemma, men kan bli oväntat krånglig när du inte förstår varför du vid utcheckningen nekas betala hotellet. Kolla upp vad du har för gräns, så är det lättare att vara förberedd.

Se över räkningarna

Har du fått alla räkningar du förväntar dig eller är det något strul som du måste lösa innan du åker? Även om man kan betala räkningar smidigt på resande fot nuförtiden, så är det inte så kul att sitta en timme i telefonkö med Sverige om något är fel.

Se över din reseförsäkring

Om du någon gång har blivit sjuk utomlands och behövt läkarvård så vet du hur viktigt det är att ha rätt reseförsäkring. Hur länge ska du vara borta? Hemförsäkringen täcker bara ett visst antal dagar. Ska du hoppa fallskärm? Inte säkert att din reseförsäkring täcker det. Ring ditt försäkringsbolag om du är osäker. Skriv även ner ditt försäkringsnummer och kontaktuppgifter i mobilen.

Lagra posten och pausa dagstidningen

Det är onödigt att brevlådan ska svämma över när du är på semester, inget skriker “huset står tomt” som en full brevlåda. Beställ lagring av posten. Pausa dagstidningen. Sätt en “reklam-nej-tack” på brevlådan – om du av någon outgrundlig anledning inte redan har en sådan.

Ta bilder på viktiga saker – pass, visum, körkort, mediciner

Om olyckan är framme och du tappat passet, är det väldigt bra att ha en kopia på passet med sig. Ännu bättre är om du lägger upp bilder på ditt pass, visum, körkort och medicinburkar på en molntjänst, så att du alltid kan komma åt dem – även om din mobil också blev stulen.

Skriv en lista för husvakten

Nummer ett: Skaffa en husvakt. Nummer två: Skriv en lista var alla saker husvakten behöver finns. Var står vattenkannan? Var är nyckeln till garaget? Hur mycket vatten behöver jordgubbsplantan? Hur ofta ska bilen rastas? (Bilbatterier kan tyvärr visa sig ha laddat ur när man är på långsemester…)

Fyll i inreseinfo och boka specialmat

Logga in på din bokning på ditt flygbolags egen sajt och fyll i den inreseinformation som krävs av det land du ska resa till. Snabbar på incheckningen på flygplatsen, speciellt till exempelvis USA. Se även till att boka eventuell specialmat – extra viktigt när du reser med barn.

Dagarna innan avresa

Vi börjar närma oss drömresan! Dags att fixa det sista!

Checka in på flyget när online check-in öppnar

Säkra din plats på flyget, verifiera flygtiden (ändras förvånansvärt ofta!) och få snabbare incheckning på flygplatsen på köpet. En win-win.

Rensa plånboken

Behöver du ha med dig medlemskortet till gymmet, fem kreditkort och dina rikskuponger? Tveksamt. Rensa plånboken och leta reda på eventuell gammal valuta från när du var där sist. Skadar inte att ha med sig lite extra cash – även om det oftast är mest förmånligt att ta ut pengar i automat på plats.

Rensa kylskåpet

Den mat du inte kommer att använda upp innan ni åker – skänk bort eller släng. Inte så mysigt att komma hem till en gammal rutten matlåda och surnad grädde.

Packa för första dygnet i handbagaget

Ibland kommer du fram till slutdestinationen före ditt bagage. Lägg därför allt du behöver det första dygnet i handbagaget. Glasögon, bikini, shorts, flipflops, mediciner, svenskt kaffe – vad du än behöver. Själv har jag stått två dygn i Grekland utan vare sig shorts eller sandaler. Inte roligt, även om det mesta gick att köpa. (Förrutom mjukosten. Men det är en annan historia…)

Sista dagen

Stäng av vattnet, dra ur eluttag, vattna blommorna, stäng fönstren, gå ut med soporna och täck vasken med gladpack (för att slippa dålig lukt i huset).

Lås dörren. Nu är du redo att åka!!!

Förresten – En sak till! Berätta inte offentligt att du ska på semester

Skippa öppna skrytuppdateringar för hela världen på Instagram, Facebook och Twitter. Det kan vara fler än mormor som läser dina inlägg…

Vill du läsa fler restips?
Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.