Bloggportalen
Nu läser du artikeln
20 saker du måste göra innan du åker på semester

20 saker du måste göra innan du åker på semester

 • Resan är bokad och visum fixat! Men vad får du inte glömma att fixa där hemma innan du åker? Här kommer den ultimata checklistan!

Resan är bokad, visumet är på plats och väskan är packad – men vad mer behöver du göra innan du åker? Här kommer den ultimata checklistan på saker att göra hemma innan du åker på semester, så att du slipper otrevliga överraskningar på vägen.

Veckan innan avresa

 1. Öppna upp kreditkortet för köp i utlandet
  Den sak som jag oftast glömmer och som jag inte kommer på förrän vi står där på flygplatsen och ska betala. Inställningen ”köp i utlandet”.  Kan oftast datumstyras för specifik region, så du behöver inte göra detta i sista sekunden. På de flesta banker kan du ändra denna inställning i mobilappen, men det kan bli dyrt med mobildata om du tvingas göra det under resans gång. Mellanlandar du på vägen`? Lås upp även det landet så du kan köpa en kaffe när du väntar på anslutningen.
 2. Öppna upp kreditkortet för ”rullande 30 dagar”
  En annan jättebra funktion som man inte ska glömma bort är ”rullande 30 dagar”. En spärr som gör att du på rullande 30 dagar inte kan handla över ett visst belopp på ditt kort är jättebra att ha hemma, men kan bli oväntat krånglig när du inte förstår varför du vid utcheckningen nekas betala hotellet. Kolla upp vad du har för gräns, så är det lättare att vara förberedd.
 3. Se över räkningarna
  Har du fått alla räkningar du förväntar dig eller är det något strul som du måste lösa innan du åker? Även om man kan betala räkningar smidigt på resande fot nuförtiden, så är det inte så kul att sitta en timme i telefonkö med Sverige om något är fel.
 4. Se över din reseförsäkring
  Om du någon gång har blivit sjuk utomlands och behövt läkarvård så vet du hur viktigt det är att ha rätt reseförsäkring. Hur länge ska du vara borta? Hemförsäkringen täcker bara ett visst antal dagar. Ska du hoppa fallskärm? Inte säkert att din reseförsäkring täcker det. Ring ditt försäkringsbolag om du är osäker. Skriv även ner ditt försäkringsnummer och kontaktuppgifter i mobilen.
 5. Lagra posten och pausa dagstidningen
  Det är onödigt att brevlådan ska svämma över när du är på semester, inget skriker ”huset står tomt” som en full brevlåda. Beställ lagring av posten. Pausa dagstidningen. Sätt en ”reklam-nej-tack” på brevlådan – om du av någon outgrundlig anledning inte redan har en sådan.
 6. Ta bilder på viktiga saker – pass, visum, körkort, mediciner
  Om olyckan är framme och du tappat passet, är det väldigt bra att ha en kopia på passet med sig. Ännu bättre är om du lägger upp bilder på ditt pass, visum, körkort och medicinburkar på en molntjänst, så att du alltid kan komma åt dem – även om din mobil också blev stulen.
 7. Fyll i inreseinfo och boka specialmat
  Logga in på din bokning på ditt flygbolags egen sajt och fyll i den inreseinformation som krävs av det land du ska resa till. Snabbar på incheckningen på flygplatsen, speciellt till exempelvis USA. Se även till att boka eventuell specialmat – extra viktigt när du reser med barn.
 8. Växla lite kontanter i lokal valuta
  Även i de mest kontokortsvänliga länderna är det skönt att ha lite kontanter i lokal valuta när man kommer fram.

Dagarna innan avresa

Vi börjar närma oss drömresan! Dags att fixa det sista!

 1. Checka in på flyget när online check-in öppnar
  Säkra din plats på flyget, verifiera flygtiden (ändras förvånansvärt ofta!) och få snabbare incheckning på flygplatsen på köpet. En win-win.
 2. Rensa plånboken
  Behöver du ha med dig medlemskortet till gymmet, fem kreditkort och dina rikskuponger? Tveksamt. Rensa plånboken och leta reda på eventuell gammal valuta från när du var där sist. Skadar inte att ha med sig lite extra cash – även om det oftast är mest förmånligt att ta ut pengar i automat på plats.
 3. Rensa kylskåpet
  Den mat du inte kommer att använda upp innan ni åker – skänk bort eller släng. Inte så mysigt att komma hem till en gammal rutten matlåda och surnad grädde.
 4. Packa för första dygnet i handbagaget
  Ibland kommer du fram till slutdestinationen före ditt bagage. Lägg därför allt du behöver det första dygnet i handbagaget. Glasögon, bikini, shorts, flipflops, mediciner, svenskt kaffe – vad du än behöver. Själv har jag stått två dygn i Grekland utan vare sig shorts eller sandaler. Inte roligt, även om det mesta gick att köpa. (Förrutom mjukosten. Men det är en annan historia…)
 5. Skriv en lista för husvakten
  Nummer ett: Skaffa en husvakt. Nummer två: Skriv en lista var alla saker husvakten behöver finns. Var står vattenkannan? Var är nyckeln till garaget? Hur mycket vatten behöver jordgubbsplantan? Hur ofta ska bilen rastas? (Bilbatterier kan tyvärr visa sig ha laddat ur när man är på långsemester…)

Sista dagen

 1. Stäng av vattnet
 2. Dra ur eluttag
 3. Vattna blommorna
 4. Stäng fönstren
 5. Gå ut med soporna
 6. Täck vasken med gladpack (för att slippa dålig lukt i huset).
 7. Lås dörren!

Nu är du redo att åka!!!

Förresten – En sak till!

Berätta inte offentligt att du ska på semester! Skippa öppna skrytuppdateringar för hela världen på Instagram, Facebook och Twitter. Det kan vara fler än mormor som läser dina inlägg…

Läs mer

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.