Bloggportalen
Nu läser du artikeln
10 tips när du ska boka hotell – vad behöver du egentligen?

10 tips när du ska boka hotell – vad behöver du egentligen?

  • Avbokningsbart? Resortavgifter? Extrasängar? Parkering? Gratis wifi? Det här behöver du tänka på innan du trycker på hotellets boka-knapp!
Hotell Melbourne

Ibland kan det kännas helt hopplöst att försöka hitta det perfekta hotellet! Men ge inte upp och ta första bästa hotell, utan lägg lite tid på att fundera över vad du är ute efter innan du bokar! Här kommer mina bästa tips för hur du hittar det rätta hotellet – som är bäst just för dig!

Jumeirah Zabeel Saray i Dubai

1. Hotellets service

Vad har hotellet för incheckningstider? Landar ditt flyg sent på kvällen och du behöver checka in efter midnatt? Titta då lite extra efter information om hotellets incheckningstider! Hotell med färre än fem stjärnor har inte alltid incheckning 24 timmar om dygnet, så det kan bli en kamp mot klockan att få tag i rumsnyckeln om flyget blir försenat. Meddela alltid hotellet om du förväntar dig att ankomma sent!

Vår dotter pratar fortfarande om det fruktansvärda hotellet vi bodde på i Österrike, som inte hade något wifi på rummet! Hur KUNDE jag boka ett så dåligt hotell? Om det finns service på hotellet som är viktigt för dig  – titta en extra gång i hotellbeskrivningen! Står det inte, så finns det antagligen inte. Jag har lärt mig den hårda vägen att det måste stå ”gratis wifi på rummet” på våra hotell.

2. Med eller utan frukost?

Ett hotellfrukost i Dubai kostar ofta 350 kr per vuxen och i USA 25 dollar per person. Jämför alltid priserna på hotellrummet med och utan frukost och avgör först efter det vilket alternativ som passar dig bäst. Det billigaste alternativet är inte alltid det billigaste i slutändan!

3. Område, avstånd och läge?

När du bokar hotell, ta som vana att alltid klicka upp hotellet i kartvyn. Här kan du se vilka andra hotell som ligger i närheten och du kan få en känsla för om hotellet ligger centralt, nära havet, vid en stor väg eller nära stadens sevärdheter. En mycket bra hjälp!

4. Avbokningsbart eller inte?

Jag tycker oftast att det är skönt att veta att jag kan att avboka ett hotell om något händer. Kanske vill du ändra på den ursprungliga planen för din bilsemester eller så blir du helt enkelt sjuk och kan inte åka på semester alls. Priserna kan skilja några hundralappar mellan avbokningsbart och ej avbokningsbart. Om du, som jag, tycker att det är värt det – boka det avbokningsbara alternativet.

OBS: Kolla i det finstilta vilket datum och tid som verkligen gäller för avbokning, det kan skilja mycket mellan hotellen! Vissa hotell är avbokningsbara ända fram till kvällen innan ankomst, medan andra hotell behöver bokas av minst en vecka innan ankomst.

5. Behöver du extrasängar?

Som barnfamilj är det skönt att kunna bo hela familjen i ett och samma rum och endast lägga till en extrasäng till det bokade rummet. Dock är det väldigt många hotell som inte tillåter annat än spjälsängar. Läs ordentligt på både bokningssidan och på hotellets egen sida om de tillåter extrasängar och/eller spjälsängar eller om de har en bäddsoffa på rummet. Det kan annars lätt bli ett väldigt snopet (och dyrt) hotellbesök.

Ett tips är att alltid söka på hotell för enbart två vuxna först för att få en överblick över utbudet, för ganska så ofta har hotellen extrasängar även om du inte får upp det i sökresultatet när du lägger till barn!

Sunrise Premium Hoi An

6. Behöver du parkering?

Har du bil? Då behöver du oftast ett hotell med garage eller parkering. Hotell i städernas centrum tar oftast rejält betalt både för sina rum och för sin parkering, medans hotell i utkanten av städerna till och med kan ha gratis parkering. Vad är viktigt för dig? Smidigheten med parkering eller smidigheten med det perfekta cityläget? Kostnaden för parkering hittar du i tilläggsval under det ”finstilta”.

7. Vad skiljer mellan rummen? Enbart storlek och utsikt?

Det kan vara svårt att se någon skillnad mellan hotellets olika rum, det enda som ser ut att skilja är priset. Men varför är då vissa rum dyrare än andra? Jag går nästan alltid in och läser på hotellets egen sida eller mailar hotellet med mina frågor om jag inte kan avgöra vad skillnaden i priset beror på snabbt. Det som oftast brukar skilja mellan rummen är utsikten, storleken på rummet, hur högt upp i byggnaden rummet ligger, storleken på sängen och när rummet senast blev renoverat. Behöver du en extrasäng kan du ofta inte boka det billigaste rummet.

Vi bokar oftast inte det billigaste rummet, då de rummen med stor sannolikhet har riktigt dålig utsikt – om någon alls! Det är inte så kul att sitta och njuta på balkongen med utsikt mot en rostig vattentank eller en byggarbetsplats.

Läs mer

8. Hur många stjärnor?

Genom alla hotell vi bott på och i alla dessa länder, kan jag nog konstatera att stjärnklassificeringen inte är helt standardiserad mellan länderna. Lita inte blint på antalet stjärnor på de mindre hotellen utomlands, utan läs noggrant vad hotellet erbjuder och gör din egen bedömning. De större hotellkedjorna håller nästan alltid jämn kvalitet – där vet man (oftast) vad man får – även om det kanske inte alltid är så spännande! Jag söker alltid först på enbart 4 och 5-stjärniga hotell för att få en känsla för prisläget på destinationen.

OBS: Oavsett resebudget, exkludera inte hotell med många stjärnor förrän du vet prisläget! I exempelvis Bryssel finns ofta riktigt bra erbjudanden på lyxhotell under helgerna!

Lloyd Hotel i Amsterdam

9. Faciliteter – pool, restaurang, värdeskåp, barnklubb? Resortavgift?

Ska du till Grekland kanske du vill vara säker på att hotellet har en barnpool. Ligger hotellet vid en avlägsen paradisstrand kan det vara viktigt att veta att det finns flera olika restauranger att välja mellan på hotellet. Ligger hotellet i en storstad kanske du önskar ett värdeskåp som är tillräckligt stort för din laptop. Faciliteterna är nog de krav som skiljer mest mellan olika resenärer. Gör en kort liten lista med dina viktigaste krav och checka av dem med hotellbeskrivningen innan du bokar.

OBS: I många länder (USA speciellt) får du vara beredd på att betala resortavgift om du bor på ett hotell med pool. Denna kan vara upp emot 100 dollar per rum och natt, i princip bara för att få använda poolens solstolar och deras handdukar. Dessa avgifter betalas på plats vid utcheckningen! Information om resortavgifter hittas oftast i den finstilta informationen.

OBS: Under lågsäsong brukar hotellen ofta passa på att renovera. Läs noggrant vad som påverkar hotellet under din vistelse innan du bokar – det är inte kul att upptäcka att poolen ska byta kakel precis när du är där…

10. Sist – men nästan viktigast – Läs på vad andra tycker!

Innan jag trycker på boka-knappen kollar jag alltid vad hotellet har fått för betyg från tidigare gäster. Om det är över 1000 gäster som skrivit recension och alla tyckte det var bra, då har jag antagligen hittat ett grymt bra hotell. Om jag hittar ett hotell med endast tre halvljumma recensioner, skulle jag nog sätta hotellet på min ”kanske”-lista istället och söka vidare. Men en sak är viktig att komma ihåg. Läs inte alla recensioner ordagrant! Jag har sett åtskilliga recensenter som satt endast en stjärna genomgående i betyg med kommentaren ”fantastiskt hotell, här bor jag gärna igen”. Det hotellet kanske förtjänade några fler stjärnor…

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.