Hallstatt – Sagobyn bland saltgruvor, dödskallar och charm – Österrike

Vid den lilla alpsjön Hallstätte strax söder om Salzburg i Österrike, ligger Hallstatt omgiven av mörka skogar och höga bergstoppar. Hallstatt är som en liten by tagen direkt ur en saga och varenda liten vinkel är en vykortsvy. För min del kändes det nästan som att jag varit här tidigare, då jag dagligen möts av bilder från denna idyll i min Instagram-feed. Men Hallstatt var ett sådant ställe som faktiskt levde upp till förväntningarna, trots mängden turister.

Hallstatt-Österrike
Hallstatt-Österrike

Hallstatt i Österrike är oväntat nog en av Europas äldsta städer, med rötter 7000 år tillbaka i tiden. Orsaken till intresset för området är saltgruvan, som tack vare all handel med omvärlden fick byn att blomstra. Här i saltgruvan i berget ovanför byn, hittar man inte bara salt, utan även lämningar av de gruvarbetare som genom årtusendena slitit här i mörkret. Här finns bland annat Europas äldsta bevarade trappa men man har även hittat väl bevarade kroppar inbäddade i saltlagren.

Hallstatt-Österrike

Även om gruvan är historisk, så är den fortfarande full levande och än idag så gräver man fram havssalt ur berget. För en saltfantast som jag, är det dessutom en riktigt gott salt. Sånt där salt som man gärna ställer fram på bordet när fingästerna kommer över på middag. Som tur är finns det flertalet butiker i byn som säljer saltet och där du kan köpa med dig ett saltblock hem.

Hallstatt-Österrike
Den branta bergbanan till saltgruvan
Hallstatt-Österrike

Saltgruvan

Saltgruvan (Hallstatt Salzwelten) ligger 1000 meter ovanför staden och är i mina ögon den allra häftigaste sevärdheten i Hallstatt. Boka in er på en tur in i grottan och vandra in i den underjordiska kylan. Iklädda overaller (både mot kyla och smuts) lär du dig allt om gruvans historia och får chansen att åka mellan de olika gruvorna på samma sätt som gruvarbetarna själva gjort i många herrans år – på de långa, branta trärutschkanorna. Det kanske låter lite udda, men att åka dessa rutschkanor är minst lika kul som Flumeride på Liseberg! 

Den längsta rutschkanan vi åkte var 64 meter, helt i trä och vi fick upp en rejäl fart! Väl värt inträdet bara för att få åka dessa monster i mörkret! Vägen ut ur gruvan sker med hjälp av ett gammalt gruvtåg. Håll i hatten och ducka ordentligt, det finns inte mycket utrymme att spela på mellan väggarna och tåget! Summeringen av gruvan är att hela familjen älskade det! Det fanns verkligen något för alla – lite historia, lite tåg och lite spänning.

Hallstatt-Österrike
Hallstatt-Österrike

De guidade turerna i saltgruvan bokar du in online och för att ta dig upp till gruvan kan du endera åka en väldigt brant bergbana (en sådan som dras av en vajer och är så brant att de kittlar i magen) eller gå upp på en vandringsled (tar 45 minuter ungefär). Vi åkte bergbana.

Hallstatt-Österrike
Hallstatt-Österrike-Skywalk

När du åkt upp med bergbanan till saltgruvan, kommer du även att kunna besöka Hallstatts Skywalk, en metalltunga där du från spetsen kan få en riktigt sjysst utsikt över sjön och byn under dig. Försök att hitta ett bord på restaurangen här uppe på toppen, det är mumma för själen att ta en kaffe här med denna bedårande utsikt.

Hallstatt-Österrike

Hallstatt och kyrkogården

Hallstatt by är tillräckligt liten för att man ska hinna lugnt gå runt den på 1,5 timme. Ät en glass vid sjöns kant, hyr en svanbåt och glid ut över det mörka vattnet, blicka ut över mängden prunkande pelagoner på torget eller besök den morbida gravkammaren med hundratals handmålade dödskallar vid kyrkan.

Hallstatt-Österrike

Historien bakom de målade skallarna är väldigt unik. När kyrkogården blev full för många år sedan, så lät man helt enkelt gräva upp de gamla gravarna och lägga in de överblivna benen i ett litet hus på sidan om kyrkogården. Dock lät man släktingar måla på skallarna först, så att det skulle gå att hitta igen släktingen i kryptan. Denna udda tradition slutade man dock med på 1960-talet.

Hur kommer man till Hallstatt?

Hallstatt ligger i Österrike, sydöst om Salzburg vid sjön Hallstätter. Vi tog bilen och körde hit på morgonen och hittade en parkeringsplats rätt lätt strax utanför byn. På eftermiddagen var det dock ganska fullt på parkeringen.

Om du kommer hit med tåg så ligger tågstationen på andra sidan sjön, men det går en båt som tar dig snabbt över till Hallstatt.

Det finns även dagsturer från Salzburg, men om du vill besöka både gruvan och byn behöver du rätt så mycket tid.

Hallstatt-Österrike
Hallstatt-Österrike

Vill du läsa mer?

Kolla in Hallstatts turistbyrås sida eller Salzwelten (saltgruvan) eller kolla in min sida om Grossglockneralpvägen .

Hallstatt-Österrike
Hallstatt-Österrike

6 KOMMENTARER

    • Då har du något att se fram emot! Det ligger ju lite off, är ju inte heller nästgårds till Wien när ni åker dit! Vi fick verkligen planera in Hallstatt i vår rutt, för annars hade vi inte kommit dit!

  1. Alltså vilken fantastiskt vacker plats!! Och intressant med saltgruvan, osäker om jag vågat mig på bergbanan :D Har tidigare besökt en saltgruva i Wieliszca i Polen, men kommer inte ihåg om de fortfarande utvinner något där.

    • Jag tror att saltgruvan i Wieliczca är mer utvecklad, i alla fall ser det ut så på bilderna jag sett. Hallstatts gruva är mer ”raw”, inga kristallkronor här :)

  2. En sån härlig artikel om Hallstatt! Jag förstår din fascination över denna vackra ort, då jag varit där flera gånger, både med bil och även vandrat i omgivningarna. För den som vill gå en vandring på egen hand vid Hallstatt vill jag tipsa på en vandringsresa till Hallstatt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Grossglockners alpväg – Bila i Österrike på Europas vackraste väg

Planerar du en bilsemester i Europa i sommar? Passa då på att göra en liten omväg till Österrikes högst belägna väg - Grossglockner-Hochalpenstrasse!

Ännu mer reseinspiration

Jul i Wien – 10 vintriga favoriter och andra sevärdheter – Österrike

Wien är en av Europas klassiska skönheter som passar för en weekend året om, men Wien är faktiskt lite extra vacker i julskrud.