Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Jul i Wien – 10 vintriga favoriter och andra sevärdheter – Österrike

Jul i Wien – 10 vintriga favoriter och andra sevärdheter – Österrike

  • Wien är lite extra vacker i julskrud, här är 10 juliga favoriter
Wien

Wien är en av Europas mest klassiska skönheter. Stilren, stolt och ståtlig bjuder staden på en stor mängd sevärdheter inom ett begränsat promenadvänligt område. Om du dessutom kan få uppleva Wiens slott, katedraler och arkitektur genom ett glittrande rött julfilter, blir allt dessutom lite extra vackert.  Här kommer våra favoriter från Österrikes huvudstad – både ätbara, historiska och shoppingvänliga. Och lite juliga.

1. Julbelysningen på Graben och Kärntner Strasse

Varje år hänger staden upp julbelysning över kvarteren med shoppinggator i centrala Wien. Stora glittrande ljuskronor glittrar som kristall på kvällarna och butikerna visar sig från sin vackraste sida. Att shoppa på fina gatan i Wien är inte billigt, men väldigt trevligt. En klassisk Wien-affär är varuhuset Steffl som på sina åtta våningar har de flesta märken du kan önska. 

Wien

2. Palatset Schönbrunn

En gång Habsburgarnas sommarpalats, numera en av Wiens pampigaste palats. Öppet året om och med väldigt bra audio tours och guidade turer. Under december hittar du här en stor julmarknad med allt från glas till rostade kastanjer. 

Schönbrunn

3. Hundertwasserhaus

Wiens färggladaste och gladaste kvarter är Friedensreich Hundertwassers världskända hus från 80-talet. Med sina udda fönster och dörrar och dekorationer är det en sevärdhet året om.

Huntertwasserhaus

4. Belvedere 

En av Europas pampigaste barockslott inhyser idag ett stort konstmuseum, med bland annat Van Gogh, Monet och Gustaf Klimts gyllene tavla ”Kyssen”. Här pyntas tidigt med julbelysning och den populära julmarknaden pågår under hela december fram till jul. 

Belvedere

6. Haus des Meeres

Om vintervädret inte tillåter julmarknader och shopping och barnen börjar tröttna på sevärdheter, är Haus des Meeres en bra paus från kultur och historia. I ett gammalt luftvärnstorn har man inrett ett akvarium med över 10 000 djur, allt från krokodiler till hajar till ormar hittar du här. Dessutom är utsikten över Wien från toppen av tornet en höjdare!

Fiskar och reptiler på Haus des Meeres

7. Stefansdomen (Stephansdom)

Mitt i smeten på Stephansplatz ligger den stora gotiska Stefansdomen, Wiens katolska domkyrka. Med anor ända tillbaka till 1300-talet sitter mycket historia i dess väggar – allt från Mozarts bröllop till Vivaldis begravning har ägt rum här. Även här på Stephansplatz hittar du såklart en julmarknad under hela december, dock en lite mindre än de på slotten och med en liten andlig tvist.

Stefansdomen

8. Naschmarkt

En av Wiens mest populära marknader har allt för den som gillar god mat. Ostron, bubbel, tryffel och färska delikatesser konkurrerar här med chokladstinna tårtor. Under julen brukar du kunna hitta en hel del juliga godsaker här (som glühwien) och på söndagarna hittar du här även en loppmarknad med allt från möbler till porslinstuppar. 

Läs mer
Österrike

Nachtmarkt

9. Wiener Kaffeehaus

Sedan oktober 2011 har UNESCO satt Wiens caféer på sin kulturella lista att bevara. Även om många har försökt att kopiera konceptet (bland annat på fina Wienercaféet i Stockholm), så blir det aldrig riktigt samma sak.  Café Sacher (Sachertårtans hem), Gerstner Salons Privés, Café Landtmann och Demel är några populära ställen med stort utbud av tårtor och kakor. Till jul kan du även prova på det klassiska julbakverket Stollen.

Wiener Kaffeehaus

10. Hofburg

Sist men inte minst på min lista är slottet Hofburg som ligger mitt i centrala Wien. Numera presidentbostad, men slottet har varit hem för kungar och kejsare i mer än 600 år. Här kan du besöka den kejserliga våningen och den kända Spanska ridskolans väldresserade Lipizzanerhästar. 

Om du skulle råka vara i Wien över nyår, hålls här varje år en storslagen bal – Hofburg Silvester Ball – som vem som helst kan köpa biljetter till. Så det är bara att leta reda på den gamla studentfracken och damma av dina valssteg och festa loss till småtimmarna. Mer Wien än så här blir det inte.

Hofhaus
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (3)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.