Bloggportalen
Meny
Österrike

Grossglockners alpväg – Bila i Österrike på Europas vackraste väg

Planerar du att bila till Österrike i sommar? Kanske ska du köra hela vägen från Sverige till Italien? Passa då på att göra en liten omväg till Österrikes högst belägna väg – Grossglockner-Hochalpenstrasse. Bered dig på att möta en av Europas vackraste vägar och vyer som får dig att häpna!

Grossglockneralpvägen går genom ett av Europas högst belägna alppass, i ett område i Österrike som är späckat av 3000 meter höga berg och glaciärer. Själva vägen går i branta kurvor från Heiligenblut till Ferleiten, där den högsta passagen går på syrefattiga 2500 meter över havet. Det här är 5 mil av Österrikes allra finaste berg, kantade med glaciärer, graciösa stenbockar, vattenfall och lurviga murmeldjur. Om du ska bila i Österrike i sommar ska du inte missa denna väg!

Grossglockner-Österrike

Höjdpunkten på vägen är Kaiser-Franz-Josefs-Höhe på 2369 meter, vid den stora Pasterze-glaciären. Här kan du ta bergbanan ner till glaciären eller vandra på någon av de andra vandringslederna i närheten. Fördelen med att vandra från Kaiser-Franz-Josefs-Höhe är att det här finns ett stort parkeringshus, många av de andra vandringslederna har enbart små parkeringar som fyller upp tidigt på morgonen.

Grossglockner-Österrike

När ska man åka hit?

Vägen är öppen mellan maj och november, men kolla noga om vägen öppnat innan ni åker hit i under vår och höst. Vädret är helt avgörande om det är värt att åka hit eller inte. Vi har varit här två gånger, den ena gången i juli – då det låg moln och dimma över hela vägen och det gick knappt att se något (rätt så värdelöst), och den andra gången i augusti – lite bättre sikt, men fortfarande molnigt.

Räkna med köer efter vägarna under augusti månad när de flesta européer har semester, så försök vara ute tidigt på morgonen om ni kan! OBS: Vägen har öppettider som varierar över månaderna. Håll koll på dem innan du startar färden!

Grossglockner-Österrike

Hur mycket kostar det?

Grossglockner har den dyraste vägtullavgiften i Österrike (36 Euro per bil 2018), men om vädret är bra är det värt varenda krona! Det här kan mycket väl bli höjdpunkten på din bilsemester i Österrike!

Vad behöver du tänka på innan du ger dig ut på vägen?

  • Kolla dina bromsar! Om du har hyrbil så ska du förhoppningsvis ha en nyservad bil, men kör du på bilsemester med din egna bil – kolla bromsarna innan avresa. Växla ner och använd motorbromsen, annars kommer det väldigt fort att lukta brända bromsar i bilen…
  • Håll koll på vädret! Speciellt under vår och höst kan snöoväder snabbt rulla in. Åk inte om vädret ser ut att bli dåligt! Det är kyligt året om på den höga höjden, så ta med varma kläder så ni kan upptäcka naturen utan att frysa!
  • Kör försiktigt! Det här är inte en rallybana, låt vägen ta tid och stanna ofta! Och se till att vara utvilad och frisk! Det är en ansträngande körning.

Vill du läsa mer?

Heiligenblut
Heiligenblut
Grossglockner-Österrike
Grossglockner-Österrike
Grossglockner-Österrike
Grossglockner-Österrike
Grossglockner-Österrike
Grossglockner-Österrike
Grossglockner-Österrike
Grossglockner-Österrike
Grossglockner-Österrike
Vill du läsa mer från Österrike?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Inga kommentarer ännu

    Skriv en kommentar