Tallinn – 10 Sevärdheter och saker att göra – Estland

Tallinn är den lilla storstaden med så mycket medeltida vibbar och så många vackra hus. Varenda liten gränd är ett charmtroll och varenda liten kullersten berättar en historia. Tallinn är helt enkelt svår att motstå. Speciellt eftersom att det ligger så nära Sverige och det är lätt att hinna med att se hela staden på en weekend. Det är ju praktiskt taget bara ett stenkast med färja eller ett litet hopp med flyg för att komma hit. Du hinner faktiskt knappt upp till 10 000 meter innan flyget går ner för landning. Och ändå känns Tallinn så långt borta.

Tallinn har bara ungefär 400 000 invånare och den gamla staden innanför ringmuren är så liten att du lätt kan vandra igenom den på några timmar. I Tallinn finns inga museum som är några måsten, utan allt kretsar kring gränderna, ringmuren, kyrkorna och de medeltida husen. Så passa på att ta det lugnt, fika på några av de prisvärda och mysiga caféerna och njut av atmosfären. Och när du har fikat klart, så kommer här en lista med tips på sevärdheter att upptäcka.

1. Rådhustorget

Rådhustorget ligger mitt i gamla staden och är hjärtat av Tallinn. En gång i tiden låg stadens stora marknad här på torget och varje jul återfår torget lite av sin handelsglans under den stora julmarknaden. Inte helt oväntat ligger det gamla gotiska rådhuset med sitt smala utsiktstorn mitt på rådhustorget.

Karta

Tallinn - Stortorget
Rådhustorget

2. Marsipantillverkning

Det sägs att marsipantillverkningen härstammar från Tallinn. På den tiden var det en dundermedicin mot hjärtesorg. Idag köper man snarare marsipan för att ge bort till någon man älskar. I Kalevs marsipanrum får du se hur man skapar och målar de mest fantastiska små marsipanfigurer. De är så vackra att de nästan ser ut som porslin. Om du inte har hjärtat att äta upp en fin liten marsipanfigur, kan du även köpa praliner eller chokladkakor med marsipan. Oavsett, så är det GOTT!

Karta

Tallinn Marsipan
Kalevs marsipanrum

3. Katedralen Alexander Nevsky

Tallinns vackra ryskortodoxa katedral Alexander Nevsky är svår att missa. Ofta kan du se de lökformade kupolerna glutta fram över hustaken när du vandrar runt på stans gator. Den pampiga katedralen är byggd för över 100 år sedan, då Estland var en del av den ryska tsarens kejsardöme och det är lätt att se varifrån stilen härstammar. Vandra in i katedralen och förundras över allt guld och all vacker mosaik.

Karta

Alexander Nevski - Tallinn
Alexander Nevsky

4. Viruporten

Viruporten är den vackraste av alla portar in till Tallinn. En gång i tiden en del av en mycket mer komplex port in till staden, men för att lättare kunna släppa in större transporter i staden så revs delar av infarten för 150 år sedan. Idag är bara två av tornen kvar, men utsikten mot gatan Viru och rådhuset är sagolik. Speciellt i solnedgång med regnmoln som ovan… Vid Viruporten finns en stor blomstermarknad, med de mest välbundna blomsterbuketter du någonsin kommer att se.

Viruporten - Tallinn
Viruporten

Karta

5. Tjocka Margareta

Det bastanta kanontornet Tjocka Margareta står i riktning mot havet och skyddar Tallin mot inkräktare. Ingen annanstans i ringmuren hittar du ett så stort kanontorn, det är tydligt från vilken riktning besökare och fienden främst kom förr i tiden. Bilden ovan visar inte på tornets storhet (då det är det halvt bortklippta tornet till vänster i bilden), men tornet var under renovering när vi var här i oktober 2018. Under sent 2019 blir det återigen möjligt att besöka tornet och dess takcafé.

Karta

Tallinn - Feta Margareta
Tjocka Margareta

6. Ringmuren

Tallinn är den stad som jag har besökt som har haft den bäst bevarade ringmuren. Komplett med sina tinnar och torn omfamnar den Tallinn och ger staden dess sagoskimmer. Vid flera ställen finns en möjlighet att gå upp på muren och vandra. Vi promenerade vid Hellemans torn, ett torn från 1300-talet, där du ta en spiraltrappa upp till murens topp och vandra och se ut över stadens gator, takterrasser och kyrktorn.

Karta

Tallinn - muren
Ringmuren

7. Kohtuotsa utsiktsplats

Utsiktsplatser är alltid ett bra sätt att navigera sig runt en stad och Kohtuotsa är inget undantag. Titta ut över kyrkornas spiror, murens torn och se hela vägen bort till färjorna i hamnen. De är när man står här och omfamnar hela staden som man ser att Tallinn är så mycket mer än gamla staden innanför murarna. Så mycket att upptäcka!

Karta

Tallinn utsiktsplats
Kohtuotsa

8. Katariina Käik

Lite halvt dolt ligger gränden Katariina Käik, med sina råa medeltida husväggar och med sina unika små bågar med takplattor som överbryggar gränden. I källarlokalerna ligger butiker av små hantverkare och ena grändens vägg utgörs av St Catherine’s church – norra Europas största medeltida kyrka. Den här gränden är en av Tallinns coolaste platser, se till att besöka den både under dagtid och under mörkrets timmar (den är belyst på kvällen)!

Karta

Katariina - Tallinn
Katariina Käik

9. Balti Jaama Turg

Ett riktigt härligt ställe att upptäcka i Tallinn är Balti Jaama Turg. Det här var så trevligt att det till och mer förtjänade ett eget inlägg.

Läs mer om marknaden i mitt inlägg Balti Jaama Turg – Marknaden du inte ska missa i Tallinn.

Karta

Balti Jaama Turg i Tallinn
Balti Jaama Turg

10. Estoniamonumentet ”Bruten linje”

Ett ställe som är svårt att inte bli berörd av är minnesmärket ”Bruten linje”. En påminnelse om de 852 offren för färjan Estonia som gick under på Östersjön en stormig höstdag 1994.  En stor minnessten med samtliga offers namn står bredvid.

Karta

Tallinn Estoniamonumentet
Estoniamonumentet

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

4 KOMMENTARER

    • Vad kul! Jag har lite fler inlägg på gång, tryckte precis på publicerings-knappen för mitt fotoalbum :)

    • Vad kul att du gillar kartan! Började med det för Tallinn-inläggen, funderar på att fortsätta med det!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Hemma igen från en weekend i Tallinn! – Estland

Hemma igen efter en härlig weekend i Tallin. Dags att summera resans toppar och dalar!

Restauranger i Tallinn- 3 favoriter – Estland

Tallinn bjuder på trendiga och opretentiösa restauranger med en estländsk twist. Dessa tre restauranger blev våra favoriter!

3 mysiga caféer i Tallinn – Estland

Vad gör man i Tallinn när det regnar hela resan? Man går på café, så klart!

Nordic Hotel Forum – Prisvärt hotell i Tallinn – Estland

Vi har bott på Nordic Hotel Forum i Tallinn - ett prisvärt och fräscht hotell i de moderna shoppingkvarteren strax utanför ringmuren.

Fotoalbum från Tallinn – Estland

Här kommer en kaskad av bilder från vår weekend i Tallinn. Närmare bestämt 32 stycken foton från Gamla stan. Med och utan paraply.

Balti Jaama Turg – Marknaden du inte ska missa i Tallinn – Estland

På marknaden Balti Jaama Turg säljs allt från grönsaker till rysk kaviar och stickade strumpor. Jag lyfter på några svampar. Är de ätbara? Billiga är de i alla fall. 3 euro för de odefinierbara svamparna.

Ännu mer reseinspiration

Fotoalbum från Tallinn – Estland

Här kommer en kaskad av bilder från vår weekend i Tallinn. Närmare bestämt 32 stycken foton från Gamla stan. Med och utan paraply.

Balti Jaama Turg – Marknaden du inte ska missa i Tallinn – Estland

På marknaden Balti Jaama Turg säljs allt från grönsaker till rysk kaviar och stickade strumpor. Jag lyfter på några svampar. Är de ätbara? Billiga är de i alla fall. 3 euro för de odefinierbara svamparna.

Restauranger i Tallinn- 3 favoriter – Estland

Tallinn bjuder på trendiga och opretentiösa restauranger med en estländsk twist. Dessa tre restauranger blev våra favoriter!