Meny
Blogg / Estland

Hemma igen från en weekend i Tallinn!

Tallinn - Estland

När jag pluggade på universitetet besökte jag Tallinn för första gången. Jag behöver kanske inte berätta att det inte var igår? Om jag inte minns helt fel, så var det år 1996. Då hade Estland bara några år tidigare (1991) blivit självständigt efter många år av ockupation från dåvarande Sovjetunionen och Estonia-katastrofen (1994) låg som ett sorgetäcke över landet. Jag har minnen av de vackra byggnaderna, medeltidsrestaurangerna och ringmuren och jag minns att jag tänkte att den här staden måste vara en av Östersjöns vackraste platser. Sedan dess har Estland blivit en av Europas raketländer. Numera medlem i både EU och valutaunionen och ett av de fem mest digitaliserade länderna i världen. Skulle jag känna igen mig efter alla dessa år?

Förra gången jag var i Tallinn åkte jag färja. Vi hade hittat några snorbilliga studentbiljetter med Tallink som inte gick att motstå. Hytten låg så långt ner i båten att jag tror att vi bodde under motorn. Åtminstone så kändes ljudvolymen som att vi sov inuti motorn. Dock var inte hytten det värsta med resan över Östersjön, utan min rädsla för att åka båt över stora hav. Jag kunde inte släppa Estoniakatastrofen ur minnet och båtresan över blev en ren plåga. Sedan denna resa har jag inte satt min fot på en stor båt över ett stort hav frivilligt. På riktigt. Inga kryssningar, inga båtutflykter långt från land och absolut inte en natt ombord på en båt i mörkret. Så denna resa till Tallinn gick inte med båt, utan med flyg.

Så, hur var det att vara tillbaka i Estland efter så många år? Det är nog faktiskt lättare att lista likheterna än olikheterna. Tallinn är en blomstrande stad, med sådan framåtanda, jävlar-anamma och stolthet. Vi har ätit såååå inspirerande och gott, träffat så sjukt trevliga människor, besökt välskötta medeltida byggnader och njutit. Vädret var verkligen inte det bästa, men vad är väl lite regn när man får uppleva nya (och gamla) platser?

Största överraskningen?

Tallinn har blivit en restaurangstad att räkna med! Innovativt, prisvärt och riktigt bra! Otroligt stor skillnad mot för tjugo år sedan, då det enda innovativa jag minns var att några krogar serverade björn på menyn… Jag hade dock googlat en massa innan resan och bokat in oss på några riktiga wow-ställen!

Största upplevelsen?

Gamla stan är precis lika vacker som jag minns den. Det är härligt att strosa runt här i de bilfria små gränderna bland torn, kyrkor och ringmur. Tallinn är som en exotisk mix av de finaste delarna av Rothenburg od Tauber, St Petersburg och Stockholm.

Största besvikelsen?

Det är lika mycket problem med skojare inom taxibranschen i Tallinn som i Stockholm och det hjälper inte ens att ta något av de bolag som rekommenderas av turistbyrån eller flygplatsen. Vi landade sent (strax innan midnatt) och fick en jättetrevlig chaufför från rekommenderade Airport Taxi. Det ska kosta runt 10 Euro att åka till stadens centrum från flygplatsen, men när vi kom fram skulle taxichauffören ha 20 Euro. Sjukt surt, men inte så att vi orkade tjafsa så sent på kvällen. Svårt att skydda sig mot detta och för lite pengar för att bli långsint.

Bästa souvenirerna?

Jag hittade som vanligt en fulmugg till min samling, men det jag egentligen var ute efter var ett par stickade fingervantar. Jag hade en bild av hur jag tänkt mig att de skulle se ut, men några sådana fanns helt enkelt inte. Det fick istället bli ett par rejäla stickade ullstrumpor, med mönster av domherrar. Vi hittade även fina juldekorationer av gubbar och gummor i trä, målade i rött och guld. De kommer att bli perfekta på årets julgran! 🙂

Vill du läsa mer om Tallinn?
Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.