Meny
Estland

Knasiga sevärdheter i Tallinn

Tallinn-Estland

Det kan hända att jag bara var lite ovanligt uppmärksam när i var i Tallinn. Kanske tittade jag fram bakom mitt paraply med andra ögon än vanligt? För Tallinn bjöd på många oväntade detaljer. Vackra detaljer. Charmiga detaljer. Sådana som jag både blev lite glad i hjärtat åt och sådana som jag skrattade gott åt.

Knasig favorit 1: Steven the seagull

Steven the seagull - Tallinn - Estland

Steven the seagull möter du på Kohtuotsa utsiktplats. Här sitter han dag ut och dag in och väntar på att turister ska släppa en bulle eller två. Så populär att han har en egen tagg på Instagram. Say hello to #StevenTheSeagull här.


Knasig favorit 2: “Breathe Baby”

Breath baby citat - Tallinn - Estland

I den Danske kungens trädgård hittar du inte bara en utsiktplats, utan även tre stora och rätt så läskiga statyer över munkar och en husvägg med ett citat.  Breathe baby. Citatet var det som fångade mig. Tidigare fanns även ett citat vid utsiktsplatsen Kohtuotsa som löd The times we had. Ingen verkar veta vem som skriver dessa kloka ord och varför, men det kanske är en del av charmen med de visa och mystiska budskapen. Jag stannade upp och andades. Det gör jag nog egentligen alldeles för sällan.

Breathe baby hittar du här.


Knasig favorit 3: Cowboystövelstuprännan

Cowboystövelstuprännan - Tallinn - Estland

Jag kan lugnt säga att jag aldrig trodde att jag skulle skriva ordet cowboystövelstupränna. Jag hade antagligen fått minuspoäng om jag försökt mig på det ordet i Scrabble. Men här har ni den. Cowboystövelstuprännan. Med stor sannolikhet helt värdelös som stupränna, men otroligt snygg. Älskar hur sporren är fäst i väggen.

Cowboystuprännan hittar du vid restaurangen Pikajala på Pikk Jalg 16.


Knasig favorit 4: Den lilla lilla antikbutiken

Den lilla antikbutiken i Tallinn - Estland

Antagligen den minsta antikbutiken jag någonsin har sett. Knappt bredare än att jag skulle ha kunnat krama om den. De gamla husen i Tallinn har genom åren utvecklats till de mest kreativa skapelserna.

Den lilla antikbutiken hittar du på Dunkri 9, nära Rådhustorget.


Knasig favorit 5: Grisblomlådan

Grisblomlådan - Tallinn - Estland

Kanske inte de blomsterlådor jag skulle ha valt här hemma, men på Golden Piglet Inn så känns de nästan lite självklara. Varenda fönster på denna estländska restaurang har en blomlåda i form av en rosa gris. Vi testade aldrig restaurangen dock, den kan ha varit mer smakfull än blomlådorna.

Grisblomlådorna hittar du på Dunkri 8, nästan bredvid den lilla antikbutiken.


Knasig favorit 6: Drakstuprännan på rådhuset

Draken på rådhuset - Tallinn - Estland

Det gotiska rådhuset från 1400-talet bjuder på några av de mest kreativa stuprören i Tallinn. Fyra gröna drakar med gyllene kronor spottar ut vatten över torget när det regnar. Så snygga att jag skulle önska att stadshuset i Stockholm hade haft ett par egna.

Drakarna hittar du på Rådhustorget.


Knasig favorit 7: Saiakang lane

I den fina lilla gränden Saiakang hittar du två söta detaljer. Den ena hittar du vid butiken Oma Asi, som säljer verk av lokala konstnärer och hantverkare. Butiken har gjort det till sin grej att ha gummistövlar som krukor vid sin entré. Rätt så charmigt. Precis bredvid hittar du det söta elskåpet som är målat som chokladbutiken och caféet Kehrwieder som ligger bredvid.  Det känns nästan som en målad variant av Anonymouse underbara skapelser med små butiker i musstorlek på bland annat Södermalm.


Knasig favorit 9 och 10: Egyptiska huset och djävulshuset

Pikk 18 - Tallinn - Estland

På adressen Pikk 18 hittar du ett hus som inte ser ut som något annat. Två stora drakar och två egyptiska kvinnor är bara några av detaljerna på detta hus. Skapat av den estländske arkitekten Jacques Rosenbaum i Art Noveaux-stil för ungefär 100 år sedan, är huset lika uppseendeväckande nu som då.

Alldeles i närheten på Pikk 23/25 hittar du ännu en av Rosenbaums skapelser. Huset med allt från skräckinjagande djävlar, till något som ser ut som änglar med plommonstop och en man i peruk som tittar ut över staden med sina runda glasögon i handen. Detaljerna på detta hus kan man titta länge på!

Pikk 23/25 - Gubbhuset - Tallinn

Vill du se fler saker i Tallinn som inte är fullt så knasiga? Titta in på min Estland-sida för mer sevärdheter och inspiration!

Zorro i Tallinn
Zorro i Tallinn
Vill du läsa mer från Tallinn?
Om bloggaren

Resebloggare, fotograf och familjeäventyrare med över 50 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.