Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Udda sevärdheter i Tallinn – 9 favoriter – Estland

Udda sevärdheter i Tallinn – 9 favoriter – Estland

  • Tallinn bjöd på många oväntade och knasiga sevärdheter. Sådana som jag blev lite extra glad i hjärta och själ åt. Har du också sett dem?
Tallinn-Estland

Det kan hända att jag bara var lite ovanligt uppmärksam när i var i Tallinn. Kanske tittade jag fram bakom mitt paraply med andra ögon än vanligt? För Tallinn bjöd på många oväntade detaljer. Vackra detaljer. Charmiga detaljer. Sådana som jag både blev lite glad i hjärtat åt och sådana som jag skrattade gott åt.

1. Steven the seagull

Steven the seagull möter du på Kohtuotsa utsiktplats. Här sitter han dag ut och dag in och väntar på att turister ska släppa en bulle eller två. Så populär att han har en egen tagg på Instagram. Say hello to #StevenTheSeagull här.

Steven the seagull - Tallinn - Estland

2. ”Breathe Baby”

I den Danske kungens trädgård hittar du inte bara en utsiktplats, utan även tre stora och rätt så läskiga statyer över munkar och en husvägg med ett citat.  Breathe baby. Citatet var det som fångade mig. Tidigare fanns även ett citat vid utsiktsplatsen Kohtuotsa som löd The times we had. Ingen verkar veta vem som skriver dessa kloka ord och varför, men det kanske är en del av charmen med de visa och mystiska budskapen. Jag stannade upp och andades. Det gör jag nog egentligen alldeles för sällan.

Breathe baby hittar du här.

Breath baby citat - Tallinn - Estland

3. Cowboystövelstuprännan

Jag kan lugnt säga att jag aldrig trodde att jag skulle skriva ordet cowboystövelstupränna. Jag hade antagligen fått minuspoäng om jag försökt mig på det ordet i Scrabble. Men här har ni den. Cowboystövelstuprännan. Med stor sannolikhet helt värdelös som stupränna, men otroligt snygg. Älskar hur sporren är fäst i väggen.

Cowboystuprännan hittar du vid restaurangen Pikajala på Pikk Jalg 16.

Cowboystövelstuprännan - Tallinn - Estland

4. Den lilla lilla antikbutiken

Antagligen den minsta antikbutiken jag någonsin har sett. Knappt bredare än att jag skulle ha kunnat krama om den. De gamla husen i Tallinn har genom åren utvecklats till de mest kreativa skapelserna.

Den lilla antikbutiken hittar du på Dunkri 9, nära Rådhustorget.

Den lilla antikbutiken i Tallinn - Estland

5. Grisblomlådan

Kanske inte de blomsterlådor jag skulle ha valt här hemma, men på Golden Piglet Inn så känns de nästan lite självklara. Varenda fönster på denna estländska restaurang har en blomlåda i form av en rosa gris. Vi testade aldrig restaurangen dock, den kan ha varit mer smakfull än blomlådorna.

Grisblomlådorna hittar du på Dunkri 8, nästan bredvid den lilla antikbutiken.

Grisblomlådan - Tallinn - Estland

6. Drakstuprännan på rådhuset

Det gotiska rådhuset från 1400-talet bjuder på några av de mest kreativa stuprören i Tallinn. Fyra gröna drakar med gyllene kronor spottar ut vatten över torget när det regnar. Så snygga att jag skulle önska att stadshuset i Stockholm hade haft ett par egna.

Drakarna hittar du på Rådhustorget.

Läs mer
Chocolaterie-de-Pierre

Draken på rådhuset - Tallinn - Estland

7. Saiakang lane

I den fina lilla gränden Saiakang hittar du två söta detaljer. Den ena hittar du vid butiken Oma Asi, som säljer verk av lokala konstnärer och hantverkare. Butiken har gjort det till sin grej att ha gummistövlar som krukor vid sin entré. Rätt så charmigt. Precis bredvid hittar du det söta elskåpet som är målat som chokladbutiken och caféet Kehrwieder som ligger bredvid.  Det känns nästan som en målad variant av Anonymouse underbara skapelser med små butiker i musstorlek på bland annat Södermalm.

8 & 9: Egyptiska huset och djävulshuset

På adressen Pikk 18 hittar du ett hus som inte ser ut som något annat. Två stora drakar och två egyptiska kvinnor är bara några av detaljerna på detta hus. Skapat av den estländske arkitekten Jacques Rosenbaum i Art Noveaux-stil för ungefär 100 år sedan, är huset lika uppseendeväckande nu som då.

Alldeles i närheten på Pikk 23/25 hittar du ännu en av Rosenbaums skapelser. Huset med allt från skräckinjagande djävlar, till något som ser ut som änglar med plommonstop och en man i peruk som tittar ut över staden med sina runda glasögon i handen. Detaljerna på detta hus kan man titta länge på!

Pikk 18 - Tallinn - Estland
Pikk 23/25 - Gubbhuset - Tallinn

Vill du se fler saker i Tallinn som inte är fullt så knasiga? Titta in på min Estland-sida för mer sevärdheter och inspiration!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (5)
    • Det är inte så ofta som jag hittat en stad med så mycket knasiga sevärdheter, men det är kul när det udda och oväntade blir det som man nästan minns mest! :)

    • Jag vet inte riktigt hur det kom sig att jag såg alla dessa knasigheter Maria, jag brukar ju vara mer fokuserad på caféer och fulmuggar… ??

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.