3 mysiga caféer i Tallinn – Estland

Vad gör man i Tallinn när det regnar hela resan? Man går på café, så klart! Tallinn har fullt av prisvärda caféer. Vi bokstavligt talat åt oss igenom Tallinn, både på caféer och restauranger. För om det regnar måste man ju fika minst en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen, eller hur?

Maiasmokk

Det är ganska så lugnt på caféet när vi kliver in. En välklädd man sitter med sin vuxna dotter och dricker en kaffe med ett litet glas mörkbrun likör och en bit tårta. Hela stället känns väldigt mycket klassiskt wienercafé. Café Maiasmokk är ett stopp du inte ska missa i Tallinn!

Mitt på den populära shoppinggatan Pikk ligger café och marsipanhus Maiasmokk. Tallinns äldsta café har behållit sitt utseende från år 1864, då caféet öppnade dörrarna för första gången. Det här är som att vara på ett lyxigt tehus i Ryssland eller som ett av Wiens klassiska kakpalats. Mycket mörkt trä, sammetsmöbler, stora trädiskar och ett litet pariserhjul med vackra kaffekoppar som snurrar långsamt i fönstret. Bakverken bjuder på allt från gräddstinna pavlovas till smörgåsar och choklad. Det här räknas som ett av Tallinns bästa caféer, men även om det anses vara dyrt, så är det inte dyrt med svenska mått mätt. Vi betalade 150 SEK för två caffe latte, en stor chokladtårta, en chokladpavlova och en läsk.

Marsipanhuset ligger vägg i vägg med caféet och bjuder på små konstverk av marsipan. Det sägs att marsipanen härstammar från Estland, där man under medeltiden använde marsipan som medicin mot hjärtesorg. En tant sitter i ett hörn och tillverkar nya små marsipanfigurer. Jag undrar om man verkligen äter dessa, eller om man egentligen bara vill ställa dem i en fin liten hylla för prydnadssaker?

Café Maiasmokk
Pikk tn 16, Tallinn

Chocolaterie de Pierre

Har vi kommit rätt eller har vi råkat kliva in i någons sammetsfyllda vardagsrum? Det är verkligen svårt att veta vart man kommit när man besöker Chocolaterie de Pierre. I ett litet medeltida hus i en grönskande gränd hittar vi ett café som inte ser ut som något annat. I högtalarna spelas fransk musik från 1920-talet och kuddar och prydnadssaker är så där ryschpyschiga som bara ett gammalt franskt café kan vara. På sommaren kan man sitta ute i den prunkande gränden tillsammans med caféets stora nallebjörn och sammetsflaggor, men en regnig dag i oktober var inte helt rätt för uteserveringen.

Borden inomhus var fulla av både turister och estländska tjejkompisar och par. Vi beställer in en caffe latte var och en tårtbit, en chokladtårta, en snickerstårta och en stor tryffel. Allt var dränkt i choklad och otroligt mäktigt, men går man på ett chocolaterie är det väl så det ska vara? Om du inte känner att du orkar med en tårtbit, lämna för guds skull inte stället förrän du smakat en av deras tryfflar,

Chocolaterie de Pierre
Vene 6, Tallinn

Chocolaterie-de-Pierre
Chocolaterie de Pierre - Tallinn
Chocolaterie de Pierre - Tallinn

Kompressor

Vi öppnar dörren och möts av ett sorl av folk, skratt och fullsatta bord. Klockan är 11 och kön till kassan är redan lång. Det här är ett riktigt populärt söndagshäng bland unga Tallinnbor. Kompressor är egentligen inte ett café utan Tallinns bästa pannkaksställe, med både söta och salta pannkakor (och en pub). Här serveras klassiska tunna pannkakor med mängder av fyllning. Då vi var på fikahumör, satsade vi på söta pannkakor. En pannkaka med chokladsås och vaniljglass, en pannkaka med persikor/kvarg/brie och en pannkaka med grädde och jordgubbar. Pannkakorna kostade ungefär 5 euro styck och en caffe latte 2,20 euro.

Vi hittade ett runt bord och satte oss och väntade. Alla beställde pannkakor och tanterna i köket stekte platta drömmar för högtryck. Det gick inte fort, men när väl pannkakorna stod på bordet var det värt väntan. Två stora pannkakor med mängder av fyllning mötte var och en av oss. De hade nästan kunnat skriva pannkakstårta. Vi åt och åt men kom aldrig ner till tallriken. Smarrig och otroligt mättande.

Missa inte de målade grodorna på väggarna och de handmålade stekpannorna! (Dock kan ni gärna missa toaletten, den var visst ingen höjdare sa min man…)

Kompressor
Rataskaevu 3,
10123, Tallinn

Kompressor-Tallinn
Kompressor-Tallinn

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Fotoalbum från Tallinn – Estland

Här kommer en kaskad av bilder från vår weekend i Tallinn. Närmare bestämt 32 stycken foton från Gamla stan. Med och utan paraply.

Hemma igen från en weekend i Tallinn! – Estland

Hemma igen efter en härlig weekend i Tallin. Dags att summera resans toppar och dalar!

Udda sevärdheter i Tallinn – 9 favoriter – Estland

Tallinn bjöd på många oväntade och knasiga sevärdheter. Sådana som jag blev lite extra glad i hjärta och själ åt. Har du också sett dem?

Restauranger i Tallinn- 3 favoriter – Estland

Tallinn bjuder på trendiga och opretentiösa restauranger med en estländsk twist. Dessa tre restauranger blev våra favoriter!

Nordic Hotel Forum – Prisvärt hotell i Tallinn – Estland

Vi har bott på Nordic Hotel Forum i Tallinn - ett prisvärt och fräscht hotell i de moderna shoppingkvarteren strax utanför ringmuren.

Balti Jaama Turg – Marknaden du inte ska missa i Tallinn – Estland

På marknaden Balti Jaama Turg säljs allt från grönsaker till rysk kaviar och stickade strumpor. Jag lyfter på några svampar. Är de ätbara? Billiga är de i alla fall. 3 euro för de odefinierbara svamparna.

Ännu mer reseinspiration

Fotoalbum från Tallinn – Estland

Här kommer en kaskad av bilder från vår weekend i Tallinn. Närmare bestämt 32 stycken foton från Gamla stan. Med och utan paraply.

Tallinn – 10 Sevärdheter och saker att göra – Estland

Vad hinner man se under en weekend i Tallinn? Här är listan med alla sevärdheter i Tallinn som du inte får missa!

Balti Jaama Turg – Marknaden du inte ska missa i Tallinn – Estland

På marknaden Balti Jaama Turg säljs allt från grönsaker till rysk kaviar och stickade strumpor. Jag lyfter på några svampar. Är de ätbara? Billiga är de i alla fall. 3 euro för de odefinierbara svamparna.