Världen öppnar igen – men vill jag resa nu?

Det är nästan ofattbart att jag för snart fyra månader sedan satt på ett flygplan på väg till Malta. I en värld där avgångshallarna på flygplatserna var fulla med folk, man kramade sina vänner och hade inget emot att ta tunnelbanan till jobbet packade som sillar. Efter fyra månader av oro och förändring börjar världen att öppna upp igen och vi svenskar får nu resa till tio länder med UDs tillåtelse. Men hur känner jag egentligen kring att resa idag? Har jag börjat boka resor nu?

Världen öppnar upp igen, men världen öppnar inte upp för att pandemin är över. Världen öppnar snarare upp av ekonomiska skäl. Det var länge sedan världen var i så dåligt skick med ökande arbetslöshet, minskad konsumtion, sjunkande BNP och (i princip) obefintliga transportalternativ till andra länder. I torsdags rapporterades det in flest nya covid-19-fall på en dag någonsin i världen, men våra nyhetsmedier har nästan slutat att rapportera om pandemin. Från att ha varit förstasidesnyheter och något som varje svensk pratade om dagligen, har nyhetsvärdet försvunnit. Ingen vill läsa om corona längre, du får scrolla långt ner på nyhetssajterna för att få information. Världen har tröttnat på att sitta i karantän. Vi stoppar huvudet i sanden. Om våra vänner kunde åka tåg till Skåne och inte blev sjuka, så kan det ju inte vara så farligt att resa? Om man kan boka en charter till Kroatien i augusti så är det väl säkert att åka? Om kollegan åkte och hälsade på sina föräldrar utan att någon blev sjuk, så kan det väl inte vara så farligt att träffa äldre? Fysiska möten börjar bokas på kontoren igen och det hostas i korridoren. Har man varit feberfri i två dagar är man väl frisk? Hostan är nog bara pollenallergi?

Bosjökloster - Skåne

Kanske är det lite konstigt att jag som resebloggare nu skriver detta, men som läget är just nu känner jag inte något sug efter att resa utomlands. Jag bryr mig för mycket om min och familjens hälsa, jag bryr mig för mycket om vårt lands ekonomi och jag bryr mig för mycket om risken att smitta andra för att boka några nya resor utomlands just nu. Allt har sin tid. Jag tänker inte ens chansa på att boka flygbiljetter till jul bara för att eventuellt spara några kronor. Vem vet var pandemin härjar som mest om sex månader och vilka länder som fortfarande har sina gränser stängda? Om världen har öppnat upp utan återfall eller det finns ett vaccin, då kommer jag att köpa flygbiljetter och planera resor igen. Missförstå mig rätt – jag längtar så att det gör ont efter att resa och upptäcka värden igen – men att längta efter att resa är en sak, att resa under en pågående pandemi är en annan.

Så hur planerar jag att resa de närmsta månaderna?

Jag kommer att undvika alla flyg, tåg, båtar och bussar och enbart resa till ställen där vi kan åka i vår egen bil. Det kommer att bli en hel del Sverige helt enkelt. Först så kändes det extremt futtigt, men efter dessa fyra månader i karantän känns det numera otroligt lyxigt att kunna få upptäcka både gamla favoriter och nya platser i min omgivning. Jag orkar inte ens planera för vart jag skulle vilja flyga när världen återigen öppnar på riktigt. Det får jag ta då. Tills dess så kommer jag att skriva av mig om mina utflykter runt Stockholm och drömma mig tillbaka till Malta, Slovenien och Western Australia – jag har så mycket bilder och platser kvar att berätta om här på bloggen!

Så vad gör jag av all min tid hemma i Sverige då?

Kanske för denna tid för reflektion faktiskt med sig något gott. Jag har upptäckt att det är ganska kul att pyssla med mina plantor på balkongen. Jag läser nog faktiskt till och med fler bloggar och tidningar om trädgårdsskötsel än resor just nu. Det hade jag aldrig trott för ett år sedan. Jag har upptäckt att det är skönt att läsa böcker i ljuset av mina solcellslampor på balkongen på kvällarna. Jag märker även att jag blir mindre stressad när hjärnan inte alltid har 20 pågående privata projekt, reseplaner och middagar att hålla koll på på kvällarna. Även om det är mycket jobb på mitt vanliga jobb just nu, så behöver jag jobba lite mindre som familjens projektledare på fritiden. Inget ont som inte för något gott med sig helt enkelt.

Eva - Sofiero slott

Så vilka resor ser jag mest fram emot just nu?

Jag ser fram emot några härliga svemesterdagar på Österlen, med sand mellan tårna, gårdsbutiker och massor med fika. Jag ser fram emot några mysiga herrgårdsnätter i Mälardalen, med utflykter till sockersöta trästäder och nationalparker. Jag ser också fram emot att upptäcka Ölands trollskogar, fågelparadis och fyrar. En varierad sommar helt enkelt. Lite vandring och natur. Lite historia och kultur. Lite god mat och fina boenden. Ungefär som en vanlig sommar helt enkelt. Fast på hemmaplan och med säkerhetsavstånd. ”Borta bra med hemma bäst” gäller för sommaren 2020. Allt har sin tid. Och just nu är det utan tvekan svemestertider för mig.

Hur tänker du kring att resa utomlands nu? Har du något bokat i sommar?

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

7 KOMMENTARER

 1. Känner precis som du och har inte sökt efter en enda flygbiljett på flera månader. Jag stannar hemma tills det finns ett vaccin eller ett garanterat botemedel eller tills i princip alla i världen är friska…

  • Ja, flygbiljetter känns inte så hett just nu :) Det kommer att nästan kännas lite konstigt när man kan flyga igen, undrar om det någonsin blir samma känsla?

 2. Vi känner lite likadant. Det är klart att vi vill resa utomlands framöver, men vi väntar gärna. Planen för sommaren är att resa med vår husbil i Sverige. Det sättet att resa känns utmärkt just nu.

  • Inte helt fel med husbil i sommar, speciellt inte eftersom att ni har gjort den så fin i år! Jag kan vänta ett halvår på att resa utomlands, så länge som vi alla kan behålla hälsan. Man behöver ju inte åka långt för att resa, eller hur?

 3. På ett sätt är jag ju riktigt sugen på alla de där resorna på min bucket list. Men mest känner jag precis som du. Det är ganska skönt att inte ha en massa planer och projekt i huvudet och att alltid leta billiga flygbiljetter.

  Det blir Sverige för oss också i sommar. Eftersom vi redan klarat av Covid i vår familj så känner jag mig inte lika rädd för att bli smittad eller smitta andra men vill också stötta alla bra ställen som finns i Sverige och i närheten. Och det finns fantastiskt mycket att upptäcka!

  • Oj, hoppas att ni alla återhämtat er från sjukan! Jag tänker att jag kommer att ha gott om tid att beta av bucketlistan senare och jag håller med – det finns så fantastiskt mycket att upptäcka! Jag hoppas att någon tar detta tillfälle i akt och skriver en riktigt bra reseguide om Sverige, för så här mycket vattenfall och magiska vandringsleder hade jag ingen aning om att det fanns!

 4. Resandet lyser ju helt klart med sin frånvaro, men man får väl försöka tänka på hur roligt det ska bli att köra igång igen när detta är över!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

2020 års bästa resebloggar – om resebloggarna själva får bestämma

2021 började med en otroligt fin överraskning för min lilla blogg i omröstningen om "2020 års bästa resebloggar"!

En Stockholmskväll + en Letto

Några sommartankar från en nybliven Lettoägare som i 32-gradig värme har hängt på vinbarer i Stockholm och insett att jag skriver alldeles för lite om Stockholm!

Test: 9 typer av resenärer – vilken är du?

Jag stötte häromdagen på en rolig bild som visade 9 typer av resenärer. Så jag gjorde en liten rannsakning av mig själv. Vilken typ av resenär är jag egentligen?

Fredagsmys på Arlanda med stängda lounger.

När man åker på en weekendresa, behöver man resa med flyg på fredagskvällen. Men det verkar inte Arlanda ha förstått, för all service stängde framför näsan på oss.

När allt ska avbokas

Vad händer när en resa ska avbokas på grund av coronakrisen? Vi har nu (i stort sett) avbokat hela vår Greklandsresa. Det visade sig vara både enkelt och jätteomständigt...

Svenska resebloggar

Söker du andra trevliga resebloggar? Sveriges största portal för svenska bloggare - Svenska resebloggar - är en fantastisk källa för inspiration. Vi har registrerat...

Ännu mer reseinspiration

Året i resor 2020

Reseåret 2020. Året som blev något annat än någon av oss någonsin kunnat tro. Året som för mig började i Vilnius och slutade med covid-19.

10 saker jag aldrig trodde jag skulle sakna med att resa

Under covid-åren saknade jag resande så det gjorde ont. Det gick så långt att jag till och med saknar det som irriterar mig när jag reser. Här är 10 saker som jag aldrig trodde att jag skulle sakna med att resa - men som jag nästan längtade efter.

Höstlov på Österlen – Skåne

En sista-minuten till Österlen? Ja, det blev faktiskt ett härligt (men oplanerat) höstlov i Sveriges Provence!