Bloggportalen

11 sevärdheter i Krakow – Polen

  • Planerar du en resa till Krakow? Här hittar du mina favoriter till sevärdheter som du hinner med under en weekend!
Krakow - Mariakatedralen

Krakow är Polens näst största stad och den mest besökta turiststaden i landet. Hit åker du inte för att köa i timmar vid världskända sevärdheter och hypade restauranger. Några sådana måsten finns inte alls i Krakow. Krakow bjuder istället in dig till ett besök i en vacker och stolt medeltida stad, med massor av vardagslunk, charmiga kvarter, fantastiska caféer och prisvärda restauranger.

Hur mycket tid behöver man för att se alla sevärdheter? Vi var här en långhelg (tors-sön) under hösten, vilket gav oss tid att se det mesta som staden erbjöd utan att stressa. Vill du också besöka Auschwitz och saltgruvan i Wieliczka som ligger utanför Krakow? Räkna med en heldagsutflykt var för dessa.

1. Marknadstorget (Rynek Glówny)

Hjärtat i gamla stan i Krakow är Europas största torg och Krakows största sevärdhet – Marknadstorget. Torget är kantat av restauranger, caféer och uteserveringar och det är ett rent nöje att strosa runt här och titta på folk i solskenet. Promenera runt några varv kring det gamla stadshustornet, beundra de många statyerna och avsluta med en kaffe med praliner på chokladtillverkaren Wedels café. Och du – glöm inte att ducka för duvorna – de kan vara otroligt närgångna.

Rynek Główny
31-000 Kraków

Karta

Krakow - Stora marknadstorget
Stora marknadstorget
Krakow
Krakow
Krakow - marknadstorget
Stora marknadstorget

2. Wawel slott och katedral

En av Polens viktigaste historiska platser är Wawel hill med Wawel slott och Wawelkatedralen. Under de hundratals år då Krakow var Polens huvudstad var detta det kungliga residenset och det pampiga slottet vakade över staden från sin kulle. Även efter att huvudstaden flyttats till Warszawa, så fortsatte detta vara platsen för alla kungliga kröningar och begravningar. I Wawel katedrals krypta ligger idag inte bara kungligheter i sina sarkofager, utan även president Lech Kaczyński som dog i en tragisk flygolycka 2010. Missa inte ett besök inuti slottet! Även om de gamla möblerna inte längre finns kvar, är salarna fortfarande magnifika.

Wawel 5
31-001 Kraków

Karta

Krakow - Wawel slott
Krakow
Wawel slott
Krakow - Wawel slott
Wawel slott
Krakow  - Wawel slott
Wawels slottsgård

3. Parken Planty (Planty krakowskie)

Runt hela den gamla staden ligger den välskötta parken Planty. Väldigt populär bland både turister och Krakowbor och en skön oas i storstaden. Ta gärna en lunch på Bunkier café, som ligger som en liten cool oas på vägen runt muren.

Karta

Krakow - Planty park
Krakow - Planty park
Planty Park

4. Skansen (Barbakan Krakowski )

Alldeles norr om gamla stan ligger en rund skans (Barbakan) från slutet av 1400-talet. Byggnaden är praktiskt taget ett runt slott med tinnar och torn, men de tre meter tjocka väggarna skvallrar om dess ursprungliga militära skyddsfunktion.

Basztowa
30-547 Kraków

Karta

5. St Florians stadsport och gatan Florianska

”Den kungliga vägen” var vägen som kungligheterna red in i staden för att delta i kröningar eller begravningar. Vägen gick genom den gamla stadsporten St Florian och längs gatan Florianska, idag en av de finaste shoppinggatorna i Krakow. Under 1200-talet fanns åtta stadsportar och en lång ringmur med vallgrav runt hela den gamla staden, men muren förföll och under 1800-talet beslutade man sig därför för att riva den. Här vid St Florians stadsport finns dock en del av muren bevarad.

Karta

Krakow - Florian street
St Florians stadsport och Florianska
Krakow - Stadsmuren
En del av den bevarade ringmuren

6. Sukiennice – Tyghallen

Mitt på Marknadstorget står den gamla tyghallen Sukiennice och sprider en auro av renässans, flärd och kanske till och med en känsla av Venedig. Utefter ytterväggarna ligger restauranger och hantverksbutiker och i en öppen gång tvärs igenom huset hittar du en mysig marknad med allt från bärnstensprodukter och ikoner till handmålade schackspel och väskor.

Rynek Główny 1/3
31-042 Kraków

Karta

Krakow
Krakow
Tyghallen
Krakow - Polen
Tyghallen
Krakow - Sukiennice
Marknaden i Sukiennice

7. Mariakatedralen (Bazylika Mariacka)

Den gotiska Mariakatedralen (St Mary’s Cathedral) från 1200-talet ligger vid Marknadstorget mitt i gamla stan. Katedralen har ett ganska unikt utseende, med två stora kyrktorn med helt olika design. Även om kyrkan ser rätt så ordinär ut på utsidan i sitt bruna tegel, så är insidan en riktig ädelsten. Vem gillar inte ett stjärntak målat i koboltblått och kyrkoväggar med färgglada blommor, änglar och krusiduller? Om du vill besöka kyrkan behöver du se till att inte besöka under gudstjänsterna (speciellt under helgerna), då släpps inga turister in.

Plac Mariacki 5
31-042 Kraków

Karta

Krakow - Mariakyrkan
Mariakatedralens insida
Krakow - Mariakatedralen
Mariakatedralen med sina två torn

8. Judiska kvarteren (Kazimierz)

Söder om gamla stan och avgränsad av floden Vistula, ligger de gamla judiska kvarteren Kazimierz. En gång i tiden ett välskött kvarter med en välmående judisk befolkning, men som under andra världskriget helt övergavs då stadens judar förvisades med våld till en säker död i getton och koncentrationsläger. Efter den fruktansvärda tragedin har stadsdelen stått övergiven och i förfall. Inte förrän under 1990-talet började man så smått att restaurera upp kvarteren igen och idag finns här gott om trendiga caféer, restauranger och konstgallerier. Missa inte den gamla synagogan som förstördes av nazisterna under kriget, men som varsamt har byggts upp igen på samma plats som den ursprungliga synagogan.

Läs mer
Krakow-cafe

Karta

Krakow - Kazimiersk
Foodtruck-kvarter i Kazimierz
 Krakow - Gamla synagogan
Gamla synagogan i Kazimierz

9. Oskar Schindlers fabrik

Om du inte hinner med ett besök till Auschwich koncentrationsläger strax utanför Krakow, är ett besök till Oskar Schindlers emaljfabrik (Fabryka Emalia Oskara Schindlera) ett måste. Här i fabriken anställde den tyske Oskar Schindler judar som arbetskraft under andra världskriget, för att kunna rädda dem ifrån koncentrationslägren. Museet berättar inte bara historien om Schindlers fabrik, utan också om hur det polska folket blev behandlade under nazisterna. Även om detta museum inte på långa vägar är så obehagligt som Auschwich, finns det många bilder i museet som kan upplevas som läskiga för barn, så jag skulle inte rekommendera museet för yngre barn än 10 år.

Lipowa 4
30-702 Kraków

Karta

Krakow - Schindlers fabrik

10. Rynek Underground (Podziemia Rynku)

Under tyghallen mitt på Marknadstorget, ligger museet Rynek Underground. Ett relativt nytt museum, med mycket interaktiva utställningar och snygg ljussättning. Här i museet förflyttas du tillbaka i tiden, till det medeltida Krakow som grävdes fram då torget renoverades under början av 2000-talet. Även om det är ett modernt museum, finns här självklart även klassiska museiföremål som gamla mynt, kläder och dödskallar.

Rynek Główny 1
31-042 Kraków

Karta

Krakow - Rynek underground

11. Krakows gatukonst

Krakows gator är fyllda av krackelerade fasader och trasiga fönster, men där du minst anar det så dyker det upp intressant gatukonst. Flest läckra konstverk hittade jag i Kazimierz, men det finns sevärda målningar i alla kvarter. En av de mest kända målningarna i Krakow är bilden av Gene Kelly som sjunger ”Singing in the rain” på Bozego Ciala, men även den härliga målningen på Ulica Nowa blev en av mina favoriter.

Krakow - Kazimiersk
Street art på Bozego Ciala
Krakow
Kazimierz
Krakow - Street art
Street art på Ulica Nowa

Vill du läsa mer om Krakow?

Titta in på min Krakow-sida, här hittar du bland annat mina fem favoritcaféer, fem restaurangtips och tips på boende.

Krakow

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (4)
  • Vi är några stycken som ska dit i slutet på april. Vi ska bo på Shalom Kazimierz i den judiska stadsdelen. Ett litet hotell med bara 14 rum. Det ska bli riktigt kul att komma dit efter att ha läst dina tips.

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.