Bloggportalen
Nu läser du artikeln
8 sevärdheter på Gozo du inte ska missa – Malta

8 sevärdheter på Gozo du inte ska missa – Malta

  • På Maltas näst största ö Gozo är vyerna lite mer storslagna, naturen lite grönare, stränderna lite sandigare och havet lite mer turkost. Häng med till 8 vackra platser och sevärdheter på Gozo!
Gozo-klippor

Naturupplevelser och episk historia? På Malta? De allra flesta som besöker Malta hamnar i de populära charterorterna St Julian’s eller Sliema. Bekvämt och trevligt, men här är det närmare till en engelsk pub och shopping än det är till naturupplevelser och historia. Men även om Malta oftast beskrivits som en karg stenö av vänner som besökt landet, så har landet mycket mer att bjuda på än sten. Dessutom existerar inte avstånd på Malta och du hinner se mer än vad du tror på kort tid. Allra bästa minnet från vår resa till Malta blev vår dagsutflykt till ön Gozo. Här hittade vi lugnet, vyerna och kanske ett av Medelhavets klaraste vatten.

Det är inte svårt att besöka alla Gozos sevärdheter på en dag, men varför inte stanna en natt eller två på ön? Gozo är värd att upptäckas mer och hade jag bokat resan idag så hade jag tillbringat mer tid här. Här är mina åtta favoriter bland alla sevärdheter på Gozo!

1. Victoria och citadellet

Citadellet i Victoria är en av sevärdheterna på Gozo

Mitt på Gozo ligger öns huvudstad Victoria (Rabat) och mitt i staden ligger citadellet, stadens gamla stadskärna. Varför staden också kallas för Rabat? Rabat betyder ”förort” på arabiska, vilket i detta fallet betyder staden som växte fram utanför citadellet. Namnet Victoria fick staden inte förrän i slutet av 1800-talet, när britterna ville fira drottningens födelsedag.

Förutom att Victoria har fina torg, marknader, matställen och historiska hus, är det citadellet som är stadens största sevärdhet. Man har hittat spår av att staden började ta form här redan för 7000 (!) år sedan, men de nuvarande tjocka stenmurarna som omringar citadellet kommer från 1500-talet. En tid när murarna alltför ofta fick skydda invånarna mot våldsamma attacker. För är det något som Malta varit med om genom tiderna, så är det ockupationer av olika folkslag och länder.

Karta

Kyrkan i citadellet i Victoria på Gozo
Citadellet på Gozo är imponerande med sina tjocka murar
Murarna vid citadellet på Gozo
Gränd i Victoria på Gozo

2. Vandra vid de vita klipporna Ta’Cenc

De vita klipporna Ta'Cenc

En av Maltas vackraste platser hittar du vid kusten utanför Sannat på Gozo. Här sträcker sig de vilda Ta’ Cenc-klipporna brant upp från havsytan, på vissa ställen är stupen ner till havet över 120 meter. Trots att det i princip alltid blåser från havet här, är marken täckt av mängder av väldoftande blommor och kaktusväxter. Området är dessutom ett skyddsområde för fåglar och det är ett rent nöje att titta ut över klipporna och se fåglarnas dans i vindarna.

Det är inte helt lätt att hitta till klipporna, det finns inga skyltar eller parkeringsplatser. Men när du väl har hittat en plats att parkera bilen vid vägkanten så finns det gott om stigar. Var dock vaksam på att det inte finns några skyddsräcken någonstans, så håll dig på säkert avstånd från branterna. Speciellt när det blåser.

Karta

3. Ramla beach – Gozos finaste strand

Varken Malta eller Gozo är kända för sina sandstränder, men det finns flertalet finkorniga stränder om man bara letar lite. Den allra finaste stranden på Gozo är Ramla Beach – en rödorange strand med klart vatten och fina picknickområden.

Karta

4. Saltbassängerna i Xwejni

I Xwejni på Gozos norra kust skördar saltbönderna fortfarande havssalt på traditionellt sätt i saliner. Salinerna ärvs i familjen genom generationerna, men yrket är hårt och slitigt. Idag finns bara en handfull saltbönder kvar. Stanna till och beundra de stora havsvattenfönstren och handla lite salt från någon av de få saltbönder som finns kvar. Även om du inte får ut på salinerna, så är det lätt att njuta av det vackra från vägen.

Läs mer i mitt inlägg: Saltbönderna på Gozo

Gozo salt

5. Äta ftira på Maxokk Bakery

Maxokk Bakery är ett litet familjeägt bageri i staden Nadur på Gozo. Här hittar du öns bästa ftira – enklast beskrivet som en ”potatispizza”. I en gammal tegelugn eldad med ved av ek bakas dessa surdegspizzor toppade med potatis. Tunt skivad potatis är grundingrediensen, men andra ingredienser du kan hitta på en ftira är kapris, anchovis, oliver, ägg eller maltesisk korv.

Maxokk Bakery är inte någon restaurang, så det finns inte några bord. Men vad gör väl det? Ta med dig din tokvarma pizza som take-away och sätt dig på en plats i solen och njut. Det kanske låter som en konstig pizza, men jag lovar dig att det blir otroligt gott. Och väldigt mättande.

Karta

6. Beundra Ta ’Pinu

Basilikan Ta’Pinu, eller rättare sagt Santwarju Bażilika tal-Madonna ta’ Pinu ligger med utsikt över havet strax utanför byn Għarb. Historierna om denna plats har varit många genom åren. På 1500-talet var det gamla kapellet i uselt skick och skulle rivas, men byggaren som slog det första slaget bröt armen. Så rivningen avbröts och kapellet fick stå kvar. På 1800-talet hörde en kvinna i byn jungfru Maria tala till henne i det lilla kapellet och platsen blev därmed en plats att vallfärda till. Men kapellet var litet och besökarna många, så man beslutade sig för att bygga en större kyrka. Sagt och gjort, 1932 stod den nya basilikan klar. Den basilika som du nu kan besöka. Eller beskåda på avstånd som vi gjorde.

Läs mer
Gozo salt

Karta

7. Wied il-Ghasri – Den slingrande bukten

Naturens skönhet kommer i alla färger och med all sorts grönska. Lite otippat och oväntat mötte jag faktiskt en av mina topp tio vackraste stränder någonsin på Gozo. Stranden vid Wied il-Ghasri. Den lilla stenstranden i den slingrande havsbukten på Malta.

Wied il-Ghasri ligger på Gozos norra kust, ungefär 2 kilometer väster om salinerna i Xwejni bay. Parkera bilen och promenera ner till stranden. Det är ganska brant och några trappor, men stranden är helt klart värd ett besök.

Läs mer om mitt besök här: Wied il-Ghasri – Den slingrande bukten på Gozo – Malta

8. Dwerja bay och det fallna azurfönstret

Gozos (och Maltas) mest populära sevärdhet finns inte längre. Azurfönstret, stenbågen vid havet rasade under dramatiska former i mars 2017. Idag är platsen fortfarande ett populärt besöksmål, men kanske främst för dykare och för oss som gillar vacker natur. För Dwerja bay är fortfarande en riktigt vacker kuststräcka med läckra bad. För dig som vill ha lite lugnare bad är Inland sea ett bra alternativ med sitt turkosa vatten och sin häftiga havsgrotta för båtar.

Karta

Missade vi någon av dina favoriter när vi åkte runt Gozo? Eller hade du turen att se Azurfönstret innan det rasade? Jag vill höra allt!

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.