Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Saltbönderna på Gozo – Malta

Saltbönderna på Gozo – Malta

  • I Xwejni på Gozos norra kust skördar saltbönderna fortfarande havssalt på traditionellt sätt i saliner. Salinerna ärvs i familjen genom generationerna, men yrket är hårt och slitigt. Idag finns bara en handfull saltbönder kvar.
Gozo salt

Salt. Det finns ingen krydda som vi ser så självklar i vår vardag som salt. Salt konserverar, smaksätter och förstärker våra matupplevelser varje dag. Inte bra att äta för mycket. Inte bra att äta för lite. Salt har genom historien både startat krig och varit en dyrbar valuta. Även om den största delen salt i världen idag är industriellt framställd, finns det fortfarande saltbönder som producerar högklassigt havssalt på traditionellt sätt. Några av dessa hittade vi vid salinerna i Xwejni på Gozo.

Gozo salt

Spröjsade fönster av havssalt

Vägen längs norra Gozos kust går genom små byar vid kanten av de vindbitna och sandfärgade havsklipporna. Vi tråcklar oss från Ramlastranden till Marsalforn via småvägar som knappt synts på kartan. Lite av charmen med att utforska en liten ö som Gozo är att det inte går att köra vilse. Det enda som man eventuellt kan råka ut för är att hamna på en stenig kostig och behöva vända om. Vilket händer. Titt som tätt.

Det är inte svårt att hitta till salinerna. Landskapet vid Xwejni ser ut som ett spröjsat fönster skapat med snickarglädje, där glaset är ersatt av havsvatten i olika turkosa nyanser. Här bland de hundratals bassängerna skördas saltet av en handfull familjer. Ett hantverk som gått i arv från generation till generation. Ett hårt arbete som dessutom inte är speciellt välbetalt, även om Gozos salt är populärt på många av Maltas finaste restauranger.

Gozo salt
Gozo salt

Saliner, tålamod och solsken

Denna februaridag är det ingen aktivitet alls på saltfälten. Vi är ensamma här. Solen lyser från en klarblå himmel, men vårsolen är ännu inte tillräckligt varm för salttillverkning. Saltsäsongen varar från maj till augusti, när solen är som allra hetast. Skulle vi ha begett oss hit en tidig sommarmorgon vid fyrasnåret hade vi fått se en helt annan syn. Här i gränslandet mellan sanden, havet och vinden samlar man in tonvis med havssalt varje sommar.

För att samla in havssalt krävs saliner av olika storlek, tålamod och varmt väder. Första steget för att skörda salt är att samla in havsvatten i de största salinerna. Här avdunstar vattnet långsamt och havsvattnet får successivt en högre salthalt. När salthalten höjts rejält efter några dagar, flyttar man sedan över vattnet till de mindre bassängerna där vattnet fortsätter att avdunsta i cirka en vecka. Vattnet är då så salt att det bildats saltkristaller. Genom stora borstar och hinkar samlar man upp saltet för att låta det torka för paketering.

Gozo salt
Gozo salt

Mineraler och kärlek, snarare än industri

Bakom de färgglada trädörrarna i berget bredvid salinerna, ligger de gamla grottorna där saltet förvaras än idag. Här har varje familj sin lilla saltbutik där du kan köpa allt från stora säckar med salt till små presentförpackningar. Det här är långt från det billiga processade bordssaltet du har hemma i köksskåpet. Havssalt är naturligt rikt på mineraler (och jod) och smakar så mycket mer än bara ”salt”. Om havssalt är nyttigare eller inte än vanligt salt låter jag dock vara osagt. Därom tvista de lärde.

Det inte är möjligt att promenera ute bland salinerna, så vi går fram och tillbaka längs bilvägen och tittar på rutmönstret. Hos vissa saliner har cementväggarna fallit sönder och vatten rinner mellan de olika bassängerna. Det är några månader kvar innan livet kommer tillbaka här på klipporna mellan havet och sandstenen. Det finns fortfarande gott om tid att reparera väggarna.

Det ligger ett litet cafe vid stranden bredvid saltfälten. Ett sådant ställe som denna februaridag känns malplacerat, men som skvallrar om hur mycket folk som besöker platsen under sommaren. Jag som älskar allt som är salt, kan inte låta bli att fundera över det salt som jag äter dagligen. Salt är ju verkligen inte bara salt. Salt kan vara ett hantverk fyllt av naturliga mineraler och en symfoni av smaker. Jag sveper min espresso. Tur jag har gott om plats kvar i resväskan för hemresan.

Gozo salt
Gozo salt

Hur hittar jag till Xwejni på Gozo?

Xwejni ligger på norra Gozos kust, strax väster om Marsalforn. Det går inte att missa salinerna om du följer kustvägen.

Läs mer
Marsaxlokk-Malta

Endast en av butikerna hade öppet när vi passerade förbi (i februari), men misströsta inte om butikerna är stängda! Du kan köpa salt från Xwejni i alla stora matbutiker på Malta och Gozo.

Karta

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Gozo salt

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook eller pinna inlägget på Pinterest.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (4)
  • Åh så intressant att få läsa om Gozo, en Ö som jag besökte för många, många år sedan. Minns inte riktigt och bilderna är bleknade, men någon gång på 70-talet var det och minnena som finns kvar är ljuva.
    Förstår att det har förändrats, som allt på vår jord har gjort i turismens fotspår, men det du visar och berättar om känns väldigt genuint, precis så såg salinerna ut redan då.
    Roligt att jag hittade hit, nu skall jag läsa dina inlägg om själva Malta.

    • Vad roligt att höra att det såg ut så vid salinerna på 70-talet också! Jag håller som bäst på att skriva om Malta och fler ställen på Gozo, ligger lite efter i skrivandet. Mer kommer! :)

  • Tack, Eva för att du delar denna kunskap om hur salt produceras och delar över hela världen. Personligen är detta en av de viktigaste gåvorna som skaparen gav oss. Dessutom har varje hushåll i hela världen salt från sina åkrar till sina kök. väldigt uppskattat. :-)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.