Bloggportalen
Meny
Skåne / Sverige

4 slott (och några kojor) kring Kristianstad – Skåne

Visste du att Skåne är det landskap i Sverige som har flest slott? Skånes landskap är fullt av bördiga sädesfält, medeltida städer och lockande stränder, men här bland bokskogarna hittar du även 240 slott och herresäten. Flertalet slott är öppna för allmänheten, men väldigt många är fortfarande i privat ägo. Vi har åkt runt i området kring Kristianstad och upptäckt fyra av områdets finaste slott, men vi har även upptäckt de spännande omgivningarna och arbetarbostäderna vid ett gammalt krutbruk. Häng med från slott till koja, helt enkelt!

Vittskövle slott

Vittskövle slott

Om din bild av ett riktigt sagoslott består av runda torn och en vallgrav, är Vittskövle slott det perfekta slottet. Vittskövle slott är en av Sveriges bäst bevarade renässansborgar och har över 100 rum. Det nuvarande slottet uppfördes 1553 och hade en gång i tiden en klassisk uppfällbar vindbrygga över den vattenfyllda vallgraven, men nuförtiden har vindbryggan ersatts med en stabil stenbro.

Slottet är privatägt, men den engelska parken kring slottet är öppen för allmänheten. Strosa runt bland syrenerna, de välklippta buskarna och de fina stenbroarna. Parkering finns på andra sidan den stora vägen.

Vittskövle slott ligger i Vittskövle, 2,5 mil söder om Kristianstad.

Karta

Vittskövle slott
Vittskövle slott
Vittskövle slott
Vittskövle slott

Maltesholm slott

Det slott som jag visste minst om innan mitt besök, var Maltesholm slott. Slottet började byggas under 1600-talet, men det var inte förrän 1780 som slottet fick sitt nuvarande utseende. Slottet är privatägt och har gått i arv i 14(!) generationer, men det går att besöka den stora parken under sommarhalvåret. Parken har många spännande naturliga statyer och under våren är parken helt täckt i ramslöksblom. En spännande detalj är att här finns ett orangeri från 1700-talet där man odlade Sveriges första bananer någonsin!

På vägen upp till Maltesholm åker du över den K-märkta stenvägen ”Höge väg” som tog 50 år att bygga. För att få ihop material till vägen fick slottets arbetare varje dag ta med en sten till bygget. Arbetarna sägs ha myntat uttrycket ”Vore inte herreman galen, så hade ej fattigman bröd”.

Maltesholm ligger 2,5 mil söder om Kristianstad, utanför Östra Vram.

Karta

Maltesholms slott
Maltesholms slott
Maltesholms slott
Maltesholms slott
Maltesholms slott
Höge väg

Christinehof slott

Det gyllengula Christinehof slott byggdes av Christina Piper på 1700-talet. Historien om Christina är så spektakulär att den kanske till och med är mer intressant är slottets historia? Christinas man Carl Piper dör i krig 1716 och Christina flyttar då från Stockholm till Skåne och tar över familjens egendomar. Christina börjar därmed sin resa mot att bli en av Skånes största slottsbyggare och en av sin tids största entreprenörer. När du besöker slottet får du under de guidade turerna lära dig mer om denna spännande kvinna.

Kring slottet breder Christinehofs natur och ekopark ut sig, väl passande för en vacker promenad med eller utan hund.

Slottet har främst öppet för besökare på sommaren, men i år (2022) håller slottet dessutom en spöklik 1700-talsmaskerad i början av november. Någon mer än jag som känner sig taggad?

Christinehof ligger 5 mil söder om Kristianstad, strax utanför Kivik. Här finns både ett slottscafé och en slottsbod.

Karta

Christinehof slott
Christinehof slott

Bäckaskog slott

Bäckaskog slott ligger på ett näs mellan Ivösjön och Oppmannasjön, 2 mil nordost om Kristianstad. Det här är det enda slottet på denna lista som du faktiskt kan både bo och äta på, då slottet nuförtiden är ett populärt hotell med restaurang.

Slottets historia började inte som ett slott, utan som ett kloster på 1200-talet. Efter reformationen på 1500-talet avvecklades klostret och sedan dess har slottet både bytt skepnad och fått se en och annan kunglig fest. Om du vill läsa mer om Bäckaskogs historia och se fler bilder, titta in i mitt inlägg Bäckaskog slott – Där änglarna sjöng som starkast.

Det finns inga visningar av själva slottet, men slottsparken med sin konst och örtträdgård är väl värd ett besök.

Karta

Bäckaskog slott
Bäckaskog slott
Bäckaskog slott
Bäckaskog slott
Bäckaskog slott

Torsebro Krutbruk

Efter att Skåne blivit svenskt år 1658, var det oroliga tider i södra Sverige. Fästningarna längs Skånes kust behövde desperat krut och för att tillgodose behovet startade Karl XI år 1681 upp Torsebro krutbruk. Bruket var länge ett stängt samhälle av säkerhetsskäl och innanför murarna bodde både arbetare och herrskap skyddade av vakter. Krutbruket hade statligt monopol på kruttillverkning ända fram till 1858, när svartkrut långsamt började ersättas med andra sprängmedel.

Arbetarna på bruket bodde med sina familjer i fem arbetarlängor. Det var trångt och enkelt, men tack vare odling så var samhället självförsörjande. Kruttillverkningen upphörde helt 1926 och byggnaderna förföll i några år, men de gamla arbetarbostäderna som finns kvar hyrs idag ut som fritidshus.

Stora delar av området är idag byggnadsminne och naturreservat och det finns även ett litet museum. Parken med dess gamla hus är öppen att strosa runt i för allmänheten året om.

Torsebro krutbruk ligger 2 mil norr om Kristianstad.

Karta

Torsebro krutbruk
Torsebro krutbruk
Torsebro krutbruk
Torsebro krutbruk
Torsebro krutbruk
Torsebro krutbruk

Vilka fler slott har du besökt kring Kristianstad? Har du någon favorit som jag missat?

Vill du läsa mer från Skåne? Titta in på min Skåne-sida.

Vill du läsa mer från Kristianstad?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Inga kommentarer ännu

    Skriv en kommentar