Bloggportalen
Nu läser du artikeln
16 dagars roadtrip i Washington – USA

16 dagars roadtrip i Washington – USA

  • Här kommer en resplan för en 16 dagar (och 300 mil) lång roadtrip i Washington state, med start och stopp i Seattle.
Nationalpark - Mount Rainier - Washington

Att bila runt i Washington i USAs nordvästra hörn, hör inte till de vanligaste bilsemesterna för oss svenskar. Förmodligen har du redan kört Highway one i Kalifornien, bilat till Key West i Florida, solat på Hawaii, besökt Las Vegas och New York och kanske till och med beundrat Grand Canyon. Men det är nu någonstans som du inser att det du hittills har sett i USA, bara är den glättiga ytan av det stora landet. Du vill se mer av de snöklädda klippiga bergen, mer av Stilla havet, mer av de mullrande vulkanerna och mer av det vilda djurlivet. Det är dags att bege sig ut på vägarna i Washington state.

Här kommer ett förslag på en 16 dagar (och 300 mil) lång roadtrip med start och stopp i Seattle, med gott om tid för både god mat, äventyr och en hel del countrymusik på bilstereon.

Nationalpark - Mount Rainier - Washington

Vem passar denna road trip? Alla som gillar natur, djur, bilsemestrar och att vandra. Liten som stor!

Är detta den ultimata reseplanen för en bilsemester i Washington State? Absolut inte! Vi var sent ute med bokningar av motell och fick lära oss den hårda vägen att boende ibland tar slut. Vi fick bo i andra orter än vi ursprungligen planerat (med längre bilsträckor per dag än planerat) och bo på liiiite lägre standard än vi tänkt oss. Jag kan inte säga att något av boendena efter vägen gjort ett bestående intryck, de har smetades samman i en two-star-motel-minnesgegga…

När passar det bäst att åka på denna bilsemester? Många av vägarna i denna reseplan är enbart säsongsöppna, men oftast öppnar vägarna i juni och håller öppet in i september/oktober. Observera att det är svårt att planera en bilsemester i Google maps innan vägarna har öppnat för säsongen, det är därför som jag inte har kunnat använda den vanliga ”från-till”-funktionen i kartan nedan, utan har visat de vägar som vi verkligen körde.

Vad skulle vi gjort annorlunda om vi åkt igen? Vi skulle ha bokat avbokningsbart boende så snart som vi bestämt oss för att åka hit (till och med innan vi bokat flyget), vi skulle ha tillbringat mer tid att vandra på vulkanerna och vi skulle ha räknat med varmare väder – temperaturen i juli var uppe i 40-grader flera av dagarna(!), trots att det låg snö på marken.

Vad behöver vi tänka på innan vi åker på bilsemester i USA? Kolla in min bilsemester guide: 10 tips för den perfekta bilsemestern i USA

Resväg (cirka 300 mil)

Dag 1-3: Seattle
Dag 4: Valskådning i Anacortes (13 mil)
Dag 5-6: North Cascades National Park (19 mil)
Dag 7: Bland körsbärsodlingarna i Chelan (35 mil)
Dag 8: Dry falls och Gingko Petrified Forest (30 mil)
Dag 9-10: Mount Rainier National Park (28 + 39 mil)
Dag 11-12: Mount St Helens National Monument (30 + 45 mil)
Dag 13-15: Olympic National Park (27 + 20 + 10 mil)
Dag 16: Tillbaka till Seattle (13 mil)

Karta med resväg

De olika dagarna är utritade i olika färger, med sevärdheter och boende markerat. Dock gick den exakta bilvägen inte att plotta ut på kartan, då Google maps bara visar aktuell status på vägarna – vilket i detta fall innebär stängda vägar och vinter.

Dag 1-3: Seattle

Att köra långt i bil samma dag som man landar i USA, med en natts dålig sömn på flyget och 9 timmars tidsskillnad, är inte att rekommendera. Så hämta bara upp hyrbilen och kör till ditt hotell och checka in. Första dagen brukar man krascha lagom till efterrätten till middagen. Resterande två dagar utforskar ni museum och sevärdheter i Starbucks hemstad.

En av stadens mest kända platser är Public market, stadens inomhusmarknad med blommor, musiker, hippiekonst och fiskförsäljare. Den mest populära fiskförsäljaren kastade fisk och krabbor mellan sig och hade en marulk som det stod ”tickle me” på. När barn kom nära drog de i ett snöre som fick fisken att hoppa till. Mycket populärt bland de yngre i familjen.

Våga trotsa Starbucks monopol och ta en kaffe på Seattle Coffee Works eller Tully’s istället. Lika lokala kaffekedjor, men mycket mysigare. Åk upp i det kända utsiktstornet Space Needle, även om det är mycket folk. Från toppen av tornet ser man de kringliggande bergskedjorna med det imponerande Mt Rainier sticker ut högre än alla de andra vulkanerna.

Sista dagen i Seattle rekommenderas Woodland Park Zoo, shopping på Seattle premium outlets eller ett besök på Boeings gigantiska flygplansfabrik.

Se mer av mina bilder från Seattle: Fotoalbum från Starbucks hemstad

Boende: Strax utanför Seattle

Dag 4: Späckhuggare i Anacortes

Seattle -> Anacortes -> Bellingham (13 mil)

Dags att lämna storstadens museum och shopping och bege sig ut på vår road trip! Äventyr – here we come! Innan ni lämnar civilisationen, se till att köpa på er massor med flaskvatten att ha med på färden och gärna också en billig kylbox för att kunna hålla lunchen sval under långa bildagar.

Idag blir det en heldag ute till havs på valskådning vid Anacortes. Möt nyfikna späckhuggare, ståtliga vithövdade havsörnar och flera olika sorters valar innan du beger dig norrut mot Bellingham.

Läs mer på Späckhuggarnas kamp vid San Juan Islands

Boende: Bellingham

Dag 5: North Cascades National Park

Bellingham -> Mount Baker -> Bellingham (19 mil)

Idag tar du med dig lunch i ryggsäcken och kör in i Mount Baker-Snoqualmie National Forest mot Mount Baker Ski Area. Besök vattenfallen Nooksack falls, vandra vid Heather Meadows och se snöklädda Mount Shuksan spegla sig i sjöarna kring Artist Point. Snön här uppe ligger kvar länge, så vägarna brukar inte plogas förrän i juni/juli. Heldagsutflykt med vacker bilkörning och ännu vackrare vandringsleder.

Läs mer på Äventyr kring North Cascades och Mount Baker.

Boende: Bellingham (samma som dagen innan)

Dag 6: Route 20 genom North Cascades National Park

Bellingham -> Omak (35 mil)

Idag blir det en lång dagskörning, men också en av de mest minnesvärda. North Cascades Scenic Highway, eller Route 20, går rakt igenom North Cascades National Park och bjuder på stora vyer, mängder av vattenfall och djupa skogar. Samla på dig broschyrer och information i North Cascades Visitor Center utanför Newhalem, så du vet vilka vägar och vandringsleder som öppnat för säsongen.  En av höjdpunkterna efter vägen Diablo Lake Overlook med utsikt över Diablo lakes turkosa vatten och vita bergstoppar. Vandra Ruby Creek Trail (enkel vandringsled) eller Diablo Lake Trail (lite tuffare vandring) och spana efter parkens alla lurviga innevånare – björnar, lodjur, pumor och bergsgetter.

Innan ni är framme i kvällens boende i Omak, passerar ni Western-hålan Winthrop med sina klassiska trätrottoarer och små butiker med träfronter. Passa på att käka en rustik middag på en saloon innan du lämnar staden.

Läs mer på Äventyr kring North Cascades och Mount Baker.

Boende: Omak

Dag 7: Bland körsbärsodlingarna i Chelan

Omak -> Wenache (16 mil)

Idag kommer du att åka i fruktodlingarnas dal. Området här kring Chelan är känt för sitt varma klimat, många soltimmar och sina Rainier-körsbär. Rainier-körsbär är ett lite extra fint körsbär med krämgult kött och med ljust gult/ ljust rött skal. Stanna till efter vägarna och köp på er massor med solmogna äpplen, körsbär och jordgubbar och stanna till på lokala caféer och käka hemgjord glass. Idag är den njutardag. Två sidostopp att åka till i närheten av Wenache är den historiska pionjärbyn och museet i Cashemere och den tyskare än tyska (!) staden Leawenworth.

Boende: Wenache

Läs mer

Dag 8: Dry falls

Wenache -> Dry falls -> Yakima (30 mil)

Idag blir det en liten omväg via Waterville och den stora platån som sträcker sig öster om Wenatche till Dry Falls. Böljande korn så långt ögat kan nå med övergivna bondgårdar. I slutet av platån kommer du ner i en djup och torr ökenspricka i svartröd lavasten. Dry falls är det som återstår efter en naturkatastrof under istiden, som skapade världens största vattenfall – 10 gånger större än nuvarande Niagarafallen. Naturkatastrofen orsakades av att en isdamm i en stor sjö i Montana brast och bildade en tsunamivåg av vatten som åt upp allt i sin väg mot Stilla havet. Mammutar, dinosaurier och stora stenar – allt gick åt. Vågen gröpte ur marken och skapade det som idag är ravinen Dry falls. Enligt lämningarna har katastrofen inte skett en, utan ett fyrtiotal gånger, vilket varje gång gröpte ur jorden mer.

Stanna och utforska området en stund innan ni fortsätter mot Yakima, där du bor i två nätter. På vägen stannar ni även till vid Gingko Petrified Forest med de stora trädfossilerna och den läckra utsikten över Colorado river. Se upp för skallerormar, här ringlar det i buskarna lite mer än vanligt.

Boende: Yakima

Dry falls - Washington state

Dag 9-10: Mount Rainier National Park

Yakima -> Sunrise -> Yakima (28 mil)
Yakima -> Paradise -> Chehalis (39 mil)

De kommande två dagarna tillbringar du vandrandes på den snöklädda vulkanen Mount Rainier i Sunrise och Paradise. En av Washingtons absoluta höjdpunkter! Efter den andra dagen i parken åker du vidare till Chehalis, där nästa motell och en rejäl middag väntar.

Läs mer om vad som finns att se och göra i Mount Rainier på sidan Mount Rainier National Park: Glaciärer och sommarsnö. 

Boende: Yakima (dag 9) och Chehalis (dag 10-11)

Sommarvandring på snö - Mount Rainier - Washington

Dag 11-12: Mount St Helens National Monument

Chehalis -> Mount St Helens -> Chehalis (30 mil)
Chehalis -> Mount St Helens -> Ocean Shores (45 mil)

Ännu en härlig dag med vulkantema! De kommande två dagarna besöker du Mount St Helens, mest känd för sitt stora utbrott för nästan 40 år sedan.

Windy Ridge - Mount St Helens

Läs med om aktiviteter och sevärdheter på Mount St Helens på sidan Vandring i utbrottets spår på Mount St Helens.

Boende: Chehalis (dag 11) och Ocean Shores (dag 12)

Dag 13-15: Olympic National Park

Ocean Shores -> Port Angeles (27 mil)
Port Angeles -> La Push -> Port Angeles (20 mil)
Port Angeles -> Hurricane Ridge -> Port Angeles (10 mil)

Den allra bästa nationalparken sparar vi till sist. Olympic National Park har både snöklädda berg, regnskogar och dimmiga stränder och det är lätt att lägga en vecka här utan att tröttna.

Läs mer om sevärdheter och vandringsleder i nationalparken på Olympic National Park: Dimmiga stränder och alpina ängar.

Boende: Port Angeles (dag 13-15)

Dag 16: Tillbaka till Seattle

Port Angeles -> Seattle (13 mil)

16 dagar går fort när man har roligt… Har du tid innan flyget går kanske du avslutar med en sista shopping på den stora gallerian Westfield Southcentral eller så borstar du av vägdammet och bokar in dig på någon av Seattles många prisbelönta krogar. En bra semester ska avslutas i stil, eller hur?

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.