Québec – Dagsplaner för 12 dagars bilsemester

Kulturkrock? I Kanada? Nu är jag väl ändå ute och svamlar?!? Nej, faktiskt inte. Bland alla franska liljor, obegripliga vägskyltar och joie de vivre hittade vi en stolt och nationalistisk region som ofta känns mer fransk än självaste Frankrike.

Kanadas största delstat Québec sträcker sig från storstadsområdet vid Ottawa till den kalla vildmarken och isbjörnarna vid Ungava Bay. Här är det franska som gäller och inte någon annanstans i världen har man så hårda språkregler och vårdar sitt språkliga arv så noggrant som här. Allt ska vara på franska. 

De största delarna av delstaten är obebodd och de flesta invånarna bor kring den bördiga Saint Lawrence-floden som skär genom delstatens östra delar hela vägen ner till Lake Ontario. Kring floden hittar man metropolerna Montréal och Québec city och mellan dessa ligger ett pärlband av äppelodlare, cidertillverkare, lönnsirapsbutiker, stora vattenfall, valar, skidorter och ringmurar. Allt inom korta avstånd och med mycket god mat utefter vägen. Vi åkte på en road trip med start och slut i Montréal, med sikte på storslagna naturupplevelser och oväntade kulturupplevelser. Och det fick vi.

Dag 1-2: Montréal

Montréal är världens näst största franskspråkiga stad och här bland de gamla stenbyggnaderna och kullerstenarna hittar du mängder av chica restauranger och kulturella upplevelser. Hade det inte varit för avsaknaden av hundskit på trottoarerna hade jag nästan trott att jag promenerade runt i Paris. Montréal är Kanadas gastronomiska huvudstad, med massor av små bistron som bjuder in till långa luncher och fina middagar. Jag förstår inte varför Guide Michelin inte har hittat hit ännu, det är verkligen dags att skicka hit en patrull!

Montreal
OS-arenan i Montreal

Under den heta och korta sommaren bjuder Montréal in till en stor mängd festivaler, en av den största är Festival International de Jazz de Montréal som i slutet av varje juni invaderar staden i nästan 2 veckor. Över 600 gratis uppträdanden ekar mellan husen och stämningen är på topp med fullt med folk på gator och torg. Om ni har chansen att åka hit när jazzen erövrar staden – gör det! När du har tröttnat på jazz eller när vädret inte är på din sida, kan du ta en promenad i underjordiska Montréal – RESO. Samtidigt som man byggde tunnelbanan i mitten av 1900-talet byggde man även köpcentrum, bostadshus och gångar under jord, så det går i princip att gå tvärs igenom staden utan att gå ovan jord. Väldigt praktiskt när man ska promenera till jobbet i snöstorm under de iskalla vintermånaderna! 

Montreal

Mont-Royal är stadens lunga och ligger som ett bergigt Central Park nära centrum. Från toppen av det 233 meter höga berget har du utsikt över hela stadens härlighet och trots att parken ligger så centralt finns gott om utrymme för en morgonpromenad. 

För er som minns, så hade Montréal de olympiska sommarspelen på 70-talet. I en av de gamla arenorna har man idag byggt ”djurparken” Biodome med över 4500 rätt så lurviga djur från hela världen och ett Insectarium med lite mindre lurviga djur från hela världen. Perfekt året om för hela familjen.

Sist, men inte minst, är gamla stan i Montréal verkligen värd ett besök. Bland alla söta små gator och rödmålade knutar hittar du den imponerande basilikan Notre-Dame Basilica och torget Place Jacques-Cartier. Lämna bilen vid hotellet och promenera i några av Nordamerikas äldsta kvarter.

Dag 3: Montréal -> Québec (25 mil)

Efter två dagar i Montréal är det dags att ge sig ut på vägarna. Var förberedd på att vägarna i Québec är rätt så slitna och att trafiken är rätt så hetsig! Ta därför en lugn morgon för att slippa rusningstrafiken och åk till Drummondville för dagens historielektion – Le Village Québecois d’Antan.  Ett välordnat och stort ”Skansen”, med gamla byggnader, tidstypiskt utklädda hantverkare, mycket musik och live-teaterspel. Hela byn är helt på franska, inte ens en broschyr fanns på engelska, men det gjorde absolut ingenting. Alla var supertrevliga och försökte förklara för oss så gott de kunde på engelska. Det var tydligt att de inte var vana vid att ha utländska besökare, så vi fick en riktig VIP-behandling. Hela familjen fullkomligt älskade att vara här! 

Village Québécois d'Antan
Huron Village i Québec

Dag 4-5: Québec

Nu har vi kommit till Kanadas franska centrum – Québec city. På en historiskt strategisk plats på en stor klippa omgiven av två floder, ligger Québec sedan 1600-talet. Den enda staden med ringmur i hela Nordamerika och med en charm som slår Montmartre på fingrarna är Québec en av resans höjdpunkter. Stadens mest kända byggnad är Fairmont-hotellet Château Frontenac som har stoltserat på klippans topp sedan slutet av 1800-talet. 

Quebec
Quebec

Besök det gamla citadellet, lär dig om stadens 300 år gamla historia och titta på bytet av vakterna.  Slå er ner för en riktig kaffe i gamla Québec, promenera i de smala konstnärsgränderna, besök Petit-Champlain och Place Royal och vandra på ringmuren. Hela den gamla stadsdelens små gränder och butiker är sevärdheter som räcker i flera dagar.

Quebec

Det är lätt att fokusera på den franska historien i Québec, men fransmännen var inte de första som bosatte sig här. Ursprungsfolket var bland annat Huroner, men de blev under mitten av 1650-talet besegrade i blodiga krig med andra ursprungsbefolkningar. Idag kan man besöka Huron-Wendat reservatet och genom dans, visningar och mat lära sig hur man levde här innan Europeerna kom till området med mässling och skjutvapen.

DAG 6: Quebec till Baie Ste Catherine (20 mil)

Idag blir det 20 mil av natur och skogar. Första stoppet blir vid Chute-Montmorency, ett 83 meter högt vattenfall alldeles utanför Québec. Vandra över fallet eller åk med kabinbanan för bästa vyn.

Canyon Sainte-Anne
Chute-Montmorency utanför Québec

Nästa stopp blir vid pilgrimskyrkan Sainte-Anne-de-Beaupré, en mäktig katolsk basilika i vit sten. Hela byn är tillägnad katolicismen och gatorna är fyllda av souvenirbutiker som säljer religiösa souvenirer till alla pilgrimer som besöker basilikan. Om det blir för mycket religion, så åk vidare till Canyon Sainte-Anne, som lockar med ett vrålande vattenfall över en djup ravin. Vandra över hängbroar eller glid i snabb hastighet över ravinen med Air Canyon eller ta den lite mer vågade Via Ferratan – om du inte är höjdrädd.  

Sainte-Anne-De-Beaupre
Canyon Sainte-Anne

Dag 7: Valskådning i Tadoussac

Till havsviken vid den marina nationalparken Saguenay-Saint-Laurent kommer valar i stora mängder för att äta upp sig under sommarmånaderna. Hoppa på någon av de många valbåtarna och bege er ut på en heldag till havs för att möta hoppande knölvalar, vikvalar, sillvalar och de små vitvalarna. Har du riktig tur så kan du till och med få möta världens största val – blåvalen.  Men om du inte vill bege dig ut på havet går det faktiskt att se valarna från land, så slå dig ner i en solstol med en kikare och börja spana.

Valskådning i Baie Sainte-Catherine
Baie-Sainte-Catherine
Valskådning i Baie Sainte-Catherine
Baie-Sainte-Catherine

Dag 8: Saguenay fjorden -> Baie-Saint-Paul (25 mil)

Idag blir en relativt lång körning utefter kanten av nationalparken Saguenays fjord. Börja dagen genom att ta bilfärjan till Tadoussac och bege dig sedan efter klippornas kant mot orten Saguenay

Saguenay

Saguenay-fjorden skapades av glaciärer för miljontals år sedan, och har med tiden blivit en bräckvattenzon med stora tidvattenskillnader på upp till 7 meter. Här i nationalparken finns gott om svartbjörnar, bäver, älg, sälar och valar och en stor mängd naturupplevelser. Stanna på utsiktsplatserna vid de branta skogbeklädda klipporna och se ut över det dramatiska landskapet, hyr en kajak eller gå en Via Ferrata. Eller bara njut av en picknick på en plats där du kan spana efter de sällsynta vitvalarna som kommer hit varje sommar.

Saguenay-fjorden
Saguenay-fjorden

Beroende på hur du ligger till tidsmässigt kan du köra tillbaka till kusten flera olika vägar, oavsett så ska du ta sikte på Baie-Sainte-Paul för middag.

Saguenay-fjorden

Konstnärsstaden Baie-Saint-Paul bjuder på mysiga bed & breakfast och mängder av små restauranger och gallerier. Här är det skönt att vara en solig sommarkväll, så även om fjorden är svår att åka ifrån, så är det inte så dumt att vara tillbaka i civilisationen igen för ett glas rött på en uteservering på ett crêperie. 

Dag 9: Baie-St-Paul ->Berthierville (28 mil)

Chemin du Roy (Kungens väg) är en pittoresk vägsträcka igenom små söta ”franska” byar mellan städerna Québec och Repentigny. Vägen började byggas 1737 för att knyta ihop byarna efter floden och är idag en långsam och trevlig väg med många besökare. Vi stannade för lunch i Deschambault-Grondines och åt goda ostar, soppa och restaurangens egenstoppade korv – en perfekt lunch! Tänk om man kunde få så här bra mat överallt när man är ute efter vägarna i Nordamerika! Utefter Chemin du Roy finns gott om lantbruk, osttillverkare och musterier, så passa på att stanna och fynda lokalproducerade läckerbitar. 

Baie Saint-Paul

Vi bodde i Bethierville mest för att det passade med hur långt vi ville köra, men det finns gott om trevliga små B&B överallt här i byarna. 

Dag 10-11: Berthierville -> Mont-Tremblant (17 mil)

Nu är vi inne på sista stoppet på denna bilsemester, så vi passar på att avsluta med lite natur och frisk luft i skidorten Mont-Tremblant. Mont-Tremblant är en välplanerad skidort som varje sensommar håller en välbesökt jazzfestival. Här finns gott om aktiviteter året om, sommaren bjuder bland annat på vandring, rodel, mountainbike, klättring, fiske och ridning. Vi hade två riktigt bra dagar här, då vi dessutom hade turen att pricka in jazzfestivalen. Så dagarna fylldes med äventyr och kvällarna med toner av jazz. 

Mont-Tremblant
Mont Tremblant
Lönnsirap som godis i Mont-Tremblant
Mont Tremblant Jazzfestival

Missa inte att göra din egen lönnsirapsklubba! Varm lönnsirap hälls över kall snö, som stelnar i kylan så att du kan rulla upp den på en pinne. Väldigt mycket Quebecois!

DAG 12: Montréal (12 mil)

För denna 12-dagars tripp är det nu dags att bege sig till flygplatsen i Montréal efter mycket natur och en hel del historia, god mat och kultur. Egentligen så fortsatte vår bilresa vidare i 12 dagar till mot Ottawa, Toronto och Niagarafallen, men den delen av resan kommer jag att skriva om i ett annat inlägg :)

Montreal

Summering

Några visdomar om Québec lärde vi oss efter vägen:

  • Cul-de-Sac betyder återvändsgränd
  • Poutine (pommes med brunsås) är inte speciellt gott, mest kladdigt
  • Den bästa snabbmatkedjan Québecois är Les Rotisseries St-Hubert   
  • Sjukvården är grymt effektiv och skattesubventionerad (och billigare än i Sverige).
  • Utanför storstäderna pratar väldigt få människor engelska, så lär dig några basuttryck på franska.
  • Black flies finns i mängder i regionen och är inte att leka med under sommaren – jag blev rejält biten och fick stora bölder. Köp medel mot Black flies på apotek i Kanada, svenskt myggmedel funkar inte.
  • Ontario-bor hade ofta ganska så syrliga kommentarer kring Québec. När vi i Toronto berättade för en man att vi bilat i Québec, var hans reaktion ”Varför då? När jag måste åka in i Québec så vevar jag upp rutan och blåser förbi så fort jag bara kan”.
  • Om du ska köra mot Ottawa, titta efter skyltar med Gatineau istället. Staden Gatineau ligger i Québec, Ottawa ligger precis bredvid på andra sidan om en flod. Men Ottawa ligger i Ontario, så då skyltar man hellre till Gatineau.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Världens bästa valskådning – Mina 4 bästa platser

Var finns världens bästa valskådning? Här är mina 4 bästa platser runt om i världen.

Fotoalbum från British Columbia – Kanada

Ingen naturupplevelse som vi har upplevt hittills har slagit British Columbia i Kanada på fingrarna. Det går inte att säga något annat än att allt här är grandiost.

Fotoalbum från Montréal – Québec – Kanada

Montréal är delstaten Québecs största stad. Här bjuds på en härlig mix av Europa och USA och mycket puls.

Roadtrip i British Columbia del 1: Vancouver till Jasper National Park – Kanada

Häng med på vår 3 veckor långa road trip i British Columbia, Kanada. En riktig vildmarksresa genom nationalparker, branta berg, vilda vattenfall, vingårdar och nyfikna björnar. Här kommer etapp 1 - Vancouver till Valemount.

Roadtrip i British Columbia del 3: Banff till Vancouver

Här kommer sista delen i vår road trip genom British Columbias nationalparker. Häng med från Banff till Vancouver.

Ännu mer reseinspiration

Roadtrip i British Columbia del 2: Banff & Jasper National Park

Nu fortsätter vi vår road trip i British Columbia - här kommer del 2! Det är dags att möta Banffs och Jaspers glaciärer, höga berg och turkosa sjöar.

Roadtrip i British Columbia del 1: Vancouver till Jasper National Park – Kanada

Häng med på vår 3 veckor långa road trip i British Columbia, Kanada. En riktig vildmarksresa genom nationalparker, branta berg, vilda vattenfall, vingårdar och nyfikna björnar. Här kommer etapp 1 - Vancouver till Valemount.

Fotoalbum från Montréal – Québec – Kanada

Montréal är delstaten Québecs största stad. Här bjuds på en härlig mix av Europa och USA och mycket puls.