Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Roadtrip i British Columbia del 2: Banff & Jasper National Park

Roadtrip i British Columbia del 2: Banff & Jasper National Park

  • Nu fortsätter vi vår road trip i British Columbia - här kommer del 2!
  • Det är dags att möta Banffs och Jaspers glaciärer, höga berg och turkosa sjöar.

Nu fortsätter vi vår road trip i British Columbia! Här kommer del 2, genom nationalparkerna Jasper och Banff!

Vill du läsa någon annan del av resan? Resten av delarna hittar du här:

Del 1: Vancouver -> Valmount

Del 3: Banff -> Vancouver


Dag 8-10:  Jasper National Park

(Valemount -> Jasper  : 12 mil)

Efter en god natts sömn i Valemount är det nu dags att köra in i resans absoluta höjdpunkt. Man kan lugnt säga att vi hade höga förhoppningar på de kommande dagarna i nationalparkerna. Solen skulle skina, björnar skulle ystert fånga lax i älvarna, glaciärerna skulle gnistra och vattenfallen skulle ryta. För att inte tala om att vi skulle ha hela parken för oss själva. Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, men på många sätt sååååå mycket bättre.

Jasper National Park skapades för över 100 år sedan och är den största nationalparken i Kanadensiska Klippiga bergen. Parken består av en yta lika stor som Skåne, fylld med vildmark och undersköna vyer. Faktiskt är detta en av de få områden där du kan möta några av Nordamerikas mest sällsynta djur – varg, grizzlybjörn, puma, renar och bergsget. Även om nationalparken ännu inte har blivit så känd här hemma i Sverige, har parken imponerande 2 miljoner besökare per år.

Jasper stad är en välutrustad liten by, med allt du behöver för vandring, sömn och god mat. Checka in på ett av motellen och gör dagsutflykter i parken, det är väldigt få vandringsleder som kräver övernattning.

Ett av de populäraste utflykterna från Jasper är Maligne Lake, som ligger ungefär en timmes körning från Jasper. Vägen till Maligne Lake går på natursköna Yellowhead highway, där Athabasca River breder sig ut sig på ena sidan av vägen utefter kala bergskanter. Sväng av på Maligne Lake road och spana lite extra utefter de ängar ni passerar! Vi hade turen att möta på flera wapitihjortar och en räv på vägen till sjön, så vår resa till sjön tog betydligt längre än en timme. Men vilka ståtliga djur!

Väl framme i Maligne Lake kommer du inte att vara ensam. Det här är världens näst största glaciärsjö och populär inte bara för sin skönhet utan också för alla aktiviteter. De allra flesta turisterna hyr kanot eller tar en båttur ut på sjön, men det finns även väldigt fina vandringsleder efter sjöns stränder. Vi hade inte tur med vädret den här dagen, så sjöns färg visade sig inte med sin vackraste färg, men vi fick en härlig vandring i den friska luften.

Maligne Lake
Maligne Lake

På vägen tillbaka till Jasper finns åtskilliga fotostopp. Det ena vid Medicine Lake – sjön som faktiskt inte är en sjö. Sammankopplad under jord med Maligne Canyon, så bildas ”sjön” varje sommar när avrinningen inte kan släppa igenom mer vatten. Så på sommaren är Medicine Lake en sjö, men på hösten är sjön borta.

Medicine-lake
Medicine lake

Innan du kommer ut på Yellowhead highway, stanna till vid Maligne Canyon och vandra den 4,4 kilometer långa ravinleden över broar, vattenfall och kalkstensklippor. Här förstår du vart allt vatten från Medicine Lake tar vägen.

Runt Jasper finns flera fina sjöar med bra picknickplatser – Edith Lake, Patricia Lake, Lake Annette och Pyramid Lake är bara några av dem. Många av dem har välskyltade vandringsleder direkt från centrala Jasper, så det är bara att fylla på termosen och börja promenera. Den bästa tiden på dygnet att ha picknick vid sjöarna är vid frukost, för att slippa alla horder med folk som kommer senare på dagen. Vi lyckades faktiskt få en brygga och en spegelblank sjö alldeles för oss själva. Kring Patricia Lake hittade vi av en slump en väldigt vacker björkskog och även en Wapitihjortfamilj med två kid.

För dig som gillar höjder och vill se allt från ovan, finns Jasper Skytram strax utanför byn. Denna linbana tar dig upp på över 2000 meters höjd, med utsikt över hela dalen kring Jasper.


Dag 11: Icefields Parkway

Jasper -> Banff: 30 mil

Nu kommer dagen som vi väntat på: Den legendariska vägen Icefields Parkway från Jasper till Banff. Nästan 30 mil på fina vägar mellan två kontinentalplattor på Great Divide, omgivet av klippiga berg, över hundra glaciärer, stora slätter, alpina sjöar och tjocka skogar.  Åk tidigt tidigt på morgonen och ta med matsäck, för det är nästan ingen service efter vägen och du vet inte när du hittar den perfekta lunchplatsen.

Första stoppet kommer redan 3 mil från Jasper – kraftfulla Athabasca Falls. Det här är varken det högsta eller det största vattenfallet i området, men här flödar rejält med vatten! Floden har genom åren grävt ner sig i kalkstenen och bildat mängder av raviner. Vandra någon av lederna ner i ravinen och räkna med att tillbringa ungefär 1 timme här innan ni kör vidare.

Athabasca Falls
Athabasca falls ravin
Athabasca Canyon

Nästa stopp, Sunwapta Falls, ligger bara 5 mil från Jasper. Dock tar de 5 milen ganska så lång tid om man inte bara stannar för de vackra vyerna, utan även vid Kerkeslin Goat Lick. Här mötte vi en flock med bergsgetter som långsamt betade i vägrenen och slickade salt. Sommarvärmen får getterna att tappa sin tjocka vita päls, så de vuxna djuren såg lite slitna ut. Men killingarna var desto sötare!

Väl framme vid ett kortare stopp vid Sunwapta Falls.  Det övre vattenfallet ligger på en enkel 600 meter promenad från parkeringen, men om man vill kan man kan gå en kort vandring även till det nedre fallet.

Sunwapta falls
Sunwapta falls

Stanna lite och njut av omgivningarna vid Tangle Falls. Överallt dyker en ny vinkel upp på ett nytt snöklätt berg, ett vilt vattenfall eller en isblå sjö. Som tur är finns gott om parkeringsplatser efter vägen och det är få bilar som kör fort.

Nästa stopp är Glacier Skywalk, som är så där lagomt läskigt om du reser med barn. På en utsiktsplattform ovanför ett stup på 300 meter, kan du stå på glasgolv och se ut över det magnifika landskapet. Inget för höjdrädda!

Tangle Falls

Nu börjar ni närma er Columbia Icefield, ett av de största isfälten i världen utanför polarcirkeln. Redan på avstånd börjar ni se glaciärernas omfattning, med solen som leker i virvlande snö på toppen av bergen. Det som syns från vägen är dock bara en liten del av stora Columbia Icefield, resten av glaciärerna är gömda bakom bergen. Totalt ligger sex glaciärer här, som sträcker sig 25 km över kontinentalsprickan. Men klimatförändringarna gör glaciärerna mindre och mindre för varje sommar – närmast Columbia Icefield center drar sig glaciären tillbaka 10 meter per år.

Vid Columbia Icefields finns möjligheten att åka upp på glaciären med en ”Ice Explorer” – en sorts månfarkost som med sina stora däck och låga tyngdpunkt kan köra i väldigt branta lutningar på moränen. Om ni har tid ska ni absolut göra detta, det är som en långsam berg-och-dalbana som tar dig upp till en säker del av glaciären där isen är över tusen år gammal. Att vandra upp på glaciären själv är inte tillåtet, men du kan hyra en guide som leder dig över de farliga sprickorna.

Väl uppe på glaciären rinner smältvattnet vid dina fötter och om det finns tillfällen där det inte är lämpligt med flipflops (gud förbjude!), så är det här på glaciären. Håll dig inom det säkrade området, känn på glaciärsnön (som känns mer som krossad is) och bländas av det starka solljuset.

Räkna med att du behöver förboka glaciärturen med Ice Explorer i förväg under sommarmånaderna, det är hårt tryck på biljetterna. Det går att köpa kombobiljett med Glacier Skywalk, då rekommenderas att man planerar in en vistelse på 3 timmar för att hinna med både Columbia Icefields och Glacier Skywalk.

Om ni vid det här laget tror att vyerna inte kan bli vackrare, så har ni fel. När vi kör in mot Banff blir vägen än mer kuperad och dramatisk och sjöarna som dyker upp på sidan om vägen är så blå att det nästan gör ont i ögonen. Det är något speciellt med barrskogen i Kanada, det känns som att alla trädtoppar är lika höga och som att naturen är lite för perfekt. Den känns nästan lite konstgjord.

Läs mer

Passera förbi Big Hill och Big Bends hårnålskurvor och stanna till för en vidsträckt utsikt över dalen.

Vid Saskatchewan River Crossing möts vatten från tre floder, allt på första parkett från bilen. Se upp för djur (som vanligt), vi stötte på ännu en björn här i krokarna.

Nästa stopp är en av Banffs mest kända vykortsvyer: Peyto Lake. För att komma till utsiktspunkten promenerar man till Bow Summit, en relativt brant och populär liten vandring på cirka en kilometer. Väl uppe på toppen är man dock belönad med en vy som känns hämtad från en kurs i Photoshop – finns sådana här ställen på riktigt? Armbåga dig fram bland alla turister så att du kan se både glaciären, sjön och bergen. Stanna tiden och njut.

Peyto Lake

Vi börjar närma oss nattens boende i Lake Louise, så vi kör de sista få milen utan stopp. Vi har gått åtskilliga mil idag och det känns i kroppen att vi kört närmre 30 mil.


Dag 12-15:  Banff National Park

Nu är det dags att hänga i Banffs omgivningar i några dagar, ganska så skönt efter många mil på vägarna den senaste veckan. På vintern är Banff och Lake Louise två grymma skidorter med liftar till höga höjder, på sommaren bjuder orterna på vandringar både på topparna och nere i dalen.

En av de mest kända sjöarna i hela Kanada är Moraine Lake, så käka en tidig frukost på motellet och åk hit innan busslasterna kommer vid tio-snåret. Nästan alltid spegelblank, med vassa berg och isblått vatten är detta en vy att minnas för livet. Många hyr kajaker och kanoter och beger sig ut på sjön, ett härligt sätt att slippa trängas med folk. Det är en speciell känsla att paddla i vatten utan skugga, där du inte har det minsta känsla för hur djup sjön är – vattnet är bara turkost.

Moraine Lake

Nästa sjö är Lake Louise. Vacker – men väldigt kommersialiserad. Mycket beror det på att ett stort Fairmont-hotell ligger precis vid sjön, så mängden turister är betydande. Lake Louise blev inte vår favoritsjö, men den är definitivt värd ett besök.

Lake Louise

Från Lake Louise utgår dock en av de mest kända vandringslederna –  Tehus-leden. Den snirklar sig från sjöns kant uppför berget i 4 kilometer till en stuga som serverar te och nybakt bröd vid vackra Lake Agnes. Räkna med att det tar 1,5 timme enkel väg, då stigen är ganska så brant.

Förutom alla vandringsleder så kan du cykla mountainbike, paddla SUP, forsränna, klättra, köra fyrhjuling, bada i varma källor, ziplina mellan träden och helikopterbestiga berg. Med mera. Många passar på att rida, då det är få ställen som bjuder på så här fantastiska landskap du kan rida i cowboyhatt. Banff är helt enkelt den perfekta äventyrsstaden med både shopping och restauranger. Du är i en civiliserad vildmark omgiven av vackra vyer och service. Kan det bli bättre än så här?

Se till att ha några fantastiska dagar här i Banff, innan vi börjar hemresan mot Vancouver igen. Halva resan har gått nu, tänk vad tiden går fort när man har roligt…

Läs mer här! Resan är inte slut ännu!

Del 1: Vancouver -> Valemount

Del 3: Banff -> Vancouver

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (2)
  • Läste precis ditt inlägg om er roadtrip i Jasper och Banff. Ser fantastiskt ut! Jag och min sambo kommer spendera 5 dagar i Banff i juli 2019 och jag är sååå taggad! När på året var ni där? Hur hanterade ni björn-närvaron t.ex. björnspray? Har du något tips på hotell i Banff/Canmore?

    • Vad kul att du ska till Banff!! Är ett fantastiskt ställe!
      Vi var i Banff i slutet av juni och vädret var rätt så ombytligt – ena dagen kyligt och regnigt och andra dagen soligt och varmt. Björnnärvaron hanterade vi inte på något speciellt sätt, annat än att vara medvetna och uppmärksamma. Björnarna gillar ju inte ljud, och på de flesta vandringslederna är det ett konstant flöde av människor. Ska ni på någon längre vandringstur med övernattning är sannolikheten större att du möter en björn. Kolla med en lokal experter innan ni ger er ut, de brukar ha koll på allt från var det skett attacker till vad ni behöver ha med er.

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.