Roadtrip i British Columbia del 1: Vancouver till Jasper National Park – Kanada

Vi har bilat några av världens vackraste bergsvägar i Europa, Nya Zeeland och Nordamerika, men det finns en bilsemester som slår alla dessa kända vägar med hästlängder. En riktig vildmarksresa genom orörda skogar, branta berg, vilda vattenfall, vingårdar och nyfikna björnar. Jag tänker på vår tre veckor långa road trip genom nationalparkerna Banff och Jasper i British Columbia i Kanada. Häng med på en lång vildmarkssemester i Kanadas finest, med start och slut i Vancouver.

Vill du läsa någon annan del av resan? Resten av delarna hittar du här:

Del 2: Jasper & Banff

Del 3: Banff -> Vancouver


Dag 1-2: Vancouver

En stad omringad av berg och hav, med vibbar som tar dig snarare till Singapore än till Seattle. Vancouver är inte som alla andra städer i Nordamerika. Säker, trevlig och framröstad åtskilliga gånger som en av världens bästa städer att bo i. Vancouver är en trevlig start på semestern, så passa på att insupa stadslivet i Vancouver i några dagar innan ni åker ut i British Columbias skogar.

Vancouver - Kanada

Stanley Park är Vancouvers svar på Central Park och här på kustleden Vancouver Seawall hittar du joggande, cyklande och promenerande stadsbor året om. Stanna till och se ut över staden, titta på den kända statyn av flickan i våtdräkt (Vancouvers svar på lilla sjöjungfrun) och lär dig mer om ursprungsinnevånarna (First Nation) genom de nio totempålarna vid Brockton Point.

Stanley-Park-Vancouver-Kanada

Vid fint väder är att riktigt mysigt att ta en minibogserbåt till stadsdelen Granville Island och dess populära marknad, handla solmogen frukt och frossa i skaldjur. Det finns gott om sittplatser ute i solen med utsikt över Vancouvers skyline, så slå dig ner med en nyrostad kaffe. Kaffe är förresten en lika stor passion här i Vancouver som i Seattle, så om du ännu inte har gjort dig bekant med Kanadas svar på Starbucks -Tim Hortons – så är det dags nu!

Souvenirer köper du på Water street i Gastown, här hittar du (förrutom en klocka som går på gas) huvjackor, t-shirts och magneter med totempålar. Hinner du dessutom med en promenad vid Canada Place kända byggnader med segeltak, så har du lyckats prickat av Vancouvers mest kända sevärdheter.

För familjer är Vancouver Aquarium ett måste, där den bästa utställningen lär dig om det fascinerande djurlivet i havet kring Vancouver med bland annat sjöuttrar, bläckfiskar och delfiner. Vi tillbringade en hel dag här för att hinna se på alla shower.

Vancouver är en mångkulturell stad, där över 40% av invånarna har sina rötter i Asien. Det är därför inte så konstigt att du hittar prisvärd och vällagad asiatisk mat här. Vi passade på att äta sushi och nudlar i alla dess former i princip varje måltid, ett bra sätt att ladda upp inför bilresans vägsyltor med hamburgare och friterat. Passa på att stanna till i Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden i Chinatown, en vacker liten kinesisk park med pagoder och dammar, med Vancouvers skyline som bakgrund.

Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden

Avsluta dina dagar i Vancouver med att fylla upp väskorna med den där sista outdoor-utrustningen som du råkade glömde hemma. Vi shoppade en hel del på Metropolis at Metrotown – British Columbias största köpcentrum med 450 butiker och restauranger.


Dag 3-5: Whistler

(Vancouver -> Whistler: 12 mil)

Vi lämnar storstaden bakom oss och startar äventyret! På highway 99, även kallad Sea-to-sky highway, får du en första smak av den natur som kommer att möta dig. Det är nog bra att vi börjar vår roadtrip på denna väg, då den är vacker men inte alls i närheten av det ni kommer att se inom några dagar. Vinka adjö till Stilla Havet och sväng in mot de stora skogarna. Stanna och se på utsikten på några av de många utsiktsplatserna. Vackraste vattenfallet efter vägen är 70 meter höga Brandywine Falls, som du når efter en kort promenad från parkeringen.

Brandywine-falls-Whistler-BC-Kanada
Brandywine falls

Väl framme i Whistler, bege dig sedan direkt iväg på äventyr. Whistler Blackcomb är en av Nordamerikas bästa skidorter, vilket för med sig att sommaren kan bjuda på äventyr i form av vandring på topparnas ängar, glaciärskidåkning och några av världens häftigaste gondolturer. Peak2Peak tar dig mellan topparna Whistler och Blackcomb, medan du från toppen av Peak Express kan vandra på 2000 meter över havet till storslagna vyer.

Whistler är känd för sina många svartbjörnar, vilka är mindre än sin kusin Grizzlyn, men nog så farliga om de är på fel humör. Skaffa er en björnbällra på vandringsstaven och bege er till Garibaldi Provincial Park för att öka sannolikheten att få möta björn. Vi hann precis spänna fast dottern i bilstolen efter vår vandringstur, innan vi mötte vår första lurviga kompis precis vid parkeringen…


Dag 6: Kamloops

(Whistler -> Kamloops: 30 mil)

Nu börjar den första riktigt långa dagen i bil. Från Whistler till Kamloops snirklar sig vägen genom skogen, mot bergen. Det här är inte en väg man kör fort på, även om vägarna är breda och välskötta och trafiken relativt lugn. Åk tidigt, planera för många stopp och käka lunch någonstans halvvägs till Kamloops.

20 minuter från Whistler hittar du ert första stopp vid Nairn Falls Provincial Park. Det här kommer att bli en lång dag… :)

Nairn falls ligger 1,5 kilometer enkel väg från parkeringen, så rekommendationen är att räkna med 1 timmes promenad tur/retur inklusive fotostopp. För det gäller att lägga lite tid på att spana i träden när man vandrar här i parken. Hur otroligt det än låter, så är denna plats känd för sin ovanliga (och köldtåliga) boaorm.

En lätt, men kuperad, vandringsled utefter Green River tar dig fram till det 60 meter höga vattenfallet. Det är verkligen inte lätt att få perspektiv på höjder bland dessa stora klippor!

Nairn falls - British Columnbia - Canada

Resan fortsätter norrut, förbi bördiga ängar och gröna spegelsjöar. Duffey Lake bjuder på den blankaste spegeln, med snöklädda toppar i dubblett. Det börjar nu bli dags för lunch och vi närmar oss Lillooet, en av de få byarna efter denna väg. Perfekt timing för kurrande magar. Passa på och stanna vid den turkosa Seton Lake strax innan Lillooet, här har bergen krupit ner i sjön och bildar ett fjordliknande landskap.

Det finns flera ställen att välja på för lunch i Lillooet, vill du inte ha en Subway eller en burgare på A&W finns några ställen med riktig ”home cooking” – vilket i princip också innebär hamburgare.

Kör vidare mot Kamloops och ni märker snart att det händer något med landskapet. Bergen försvinner bort vid horisonten och stora, kala, vinpinade vidder breder ut sig. Vad är det här? Är inte vi på väg mot bergen? Jo, men Kamloops ligger vid de stora ängarna vid Lac du Bois Provincial Park, ett område känt för sina stora rancher och gröna betesmarker. Här är det större chans att du möter en arg ko än en björn.

Väl framme i Kamloops finns gott om hotell från alla stora motellkedjor, så det är inte svårt att hitta boende. Klimatet är både torrare, varmare och soligare än i bergen, så checka in och stretcha benen inför morgondagens långa körning – den här dagen är bara början på vår road trip.


Dag 7:  Wells Gray Provincial Park

(Kamloops -> Wells Gray Provincial Park -> Valemount : 40 mil)

Supertidig avfärd mot Valemount. Vår plan var att bo så mycket som möjligt i Jasper och Banff, men det hade visat sig flera månader innan avresa att det inte bara var vi som hade samma planer. Boendet inuti parkerna var i princip redan fullbokat 3 månader innan sommaren. Så om du inte har förbokat boende, ställ sikte mot Valemount istället och dagens stora sevärdhet som vi passerar på vägen – Wells Gray Provincial Park. Lång dag, så det är bara att ratta in någon av alla Country-kanaler på radion, fälla ner solskyddet och köra på.

Wells Gray är en stor park med mängder av vattenfall, vandringsleder, campingplatser och djurliv. Första stoppet är Spahats falls. Fallen ligger bara 10 minuter från parkeringen, och de 60 meter höga fallen har dramatiskt grävt sig ner genom berget genom åren. Det går att promenera efter stupets kant, vilket ger både perspektiv till höjden och tar er närmre själva fallet.

Spahats-falls-british-columbia-canada

Då ni denna dag i princip inte kommer att passera några städer med restauranger, är matsäck en bra idé. Vi hade med oss mackor, snabbnudlar och minimorötter. Vi hade dessutom med oss en vattenkokare för bilen, så det blev alldeles rykande heta nudlar och kaffe med mjölkpulver på en rastplats i närheten av Helmcken falls. Inte klokt så gott det kan smaka med något så enkelt som nudlar när man är ute i den Kanadensiska vildmarken!

Helmcken falls är Kanadas fjärde högsta vattenfall och dess imponerande 140 meter i fallhöjd skapar ett öronbedövande oljud. Vill man komma ännu närmre fallen finns flertalet kortare leder, men vissa av lederna har inga räcken – så välj vandringsled noggrant om ni är här med barn.

Men hur är det med djurlivet i Wells Gray? Knappt hade vi lämnat Helmcken falls parkering och börjat ta sikte på nästa stopp, förrän vi fick tvärnita bilen och låta en stor svartbjörn långsamt passera över vägen. Helt oberörd stannade den och åt lite bär i diket innan den lufsade in i skogen igen. Kan det verkligen finnas så här mycket björn här i British Columbia, eller har vi bara haft rejäl bondtur när vi nu sett två björnar på mindre än en vecka?

Vägen passerar förbi åtskilliga övergivna gamla hus innan ni kommer till Valemount, det här är verkligen inte ett av Kanadas mest tätbefolkade områden. Se till att du har gott om bensin innan du ger dig ut på dessa vägar, för du vet aldrig när du kör förbi nästa bensinmack.

Ju närmre ni kommer Valemount, desto högre blir bergen och väl framme vid motellet mötte Valemount oss med solsken, regnbåge och de mest fantastiska glaciärtäckta berg. Tänk, nu är vi nästan framme i Jasper! Om resan hittills varit så fylld av djur och natur, vad ska då inte Banff och Jasper bjuda på?

Vi bodde på Best Western Plus Valemount Inn & Suites

Läs mer om vår road trip här:

Del 2: Icefields parkway: Jasper -> Banff

Del 3: Banff -> Vancouver 

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Fotoalbum från Montréal – Québec – Kanada

Montréal är delstaten Québecs största stad. Här bjuds på en härlig mix av Europa och USA och mycket puls.

Roadtrip i British Columbia del 3: Banff till Vancouver

Här kommer sista delen i vår road trip genom British Columbias nationalparker. Häng med från Banff till Vancouver.

Roadtrip i British Columbia del 2: Banff & Jasper National Park

Nu fortsätter vi vår road trip i British Columbia - här kommer del 2! Det är dags att möta Banffs och Jaspers glaciärer, höga berg och turkosa sjöar.

Québec – Dagsplaner för 12 dagars bilsemester

En road trip i Québec bjuder inte bara på storslagen natur och historia, utan även en och annan kulturkrock. Välkommen till en 12 dagar lång bilsemester i en delstat som är ibland känns mer fransk än självaste Frankrike.

Världens bästa valskådning – Mina 4 bästa platser

Var finns världens bästa valskådning? Här är mina 4 bästa platser runt om i världen.

Ännu mer reseinspiration

Roadtrip i British Columbia del 3: Banff till Vancouver

Här kommer sista delen i vår road trip genom British Columbias nationalparker. Häng med från Banff till Vancouver.

Roadtrip i British Columbia del 2: Banff & Jasper National Park

Nu fortsätter vi vår road trip i British Columbia - här kommer del 2! Det är dags att möta Banffs och Jaspers glaciärer, höga berg och turkosa sjöar.

Fotoalbum från Montréal – Québec – Kanada

Montréal är delstaten Québecs största stad. Här bjuds på en härlig mix av Europa och USA och mycket puls.