Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Klädsel i Jordanien – Packtips för alla årstider

Klädsel i Jordanien – Packtips för alla årstider

 • Att packa kläder för en rundresa i Jordanien är inte helt enkelt. Här är mina bästa packtips!
Ravinen The Siq

Jordaniens klimat bjuder på allt från kyliga ökennätter till varma bad i både Röda och Döda havet och att packa kläder för en resa hit kan vara lite av en utmaning. Innan jag reste till Jordanien så googlade jag både en, två och tre gånger för att få tips på vilka kläder som jag skulle behöva ta med mig. För att du ska slippa googla lika mycket som jag gjorde, kommer här mina bästa tips!

Jag besökte Jordanien i månadsskiftet mars/april, vilket är en perfekt tid på året.

Konservativ klädsel

Jordanien är ett välkomnande och vänligt muslimskt land med invånare av många olika religioner och folkslag. Moderna kvinnor i Amman klär sig ofta i västerländska kläder, men många kvinnor på landsbygden klär sig mycket mer traditionellt och täcker håret. Jag klär mig alltid lite mer konservativt när jag reser i muslimska länder – både av respekt för kulturen, men även för att jag då upplever att jag inte sticker ut lika mycket som turist. Kläder är ju dessutom alltid det bästa skyddet mot stark sol.

Korta kjolar, korta shorts, magtröjor, urringade toppar, linnen och bikini kan du eventuellt bära inne på ett turisthotell, men för stadslivet i Amman och när du besöker historiska platser rekommenderar jag att du tar med dig tröjor/skjortor med lite längre ärmar och luftiga långbyxor eller kjolar som går en bra bit nedanför knäna. För publika stränder rekommenderar jag att du tar med en baddräkt istället för en bikini. Jag såg inga män som bar shorts annat än turister.

Ta med dig en scarf när du behöver kunna täcka dig lite extra – exempelvis vid ett moskébesök. En scarf är dessutom bra att ha för att vira runt halsen/huvudet om solen är stark.

Jag hade främst med mig med långärmade långa klänningar, raka jeans, luftiga och vida cargobyxor, t-shirts med ärm, en scarf och långa tunna koftor. För salta bad hade jag med mig en baddräkt.

Kallt och varmt – samtidigt

Det är lätt att tro att det är varmt året runt i Jordanien, men det kan bli riktigt kyligt under höst, vinter och vår. När jag besökte Jordanien i mars/april var det som mest runt 22 grader och sol nere vid Röda havet och som minst 5-10 grader på natten i Wadi Rum.

Jag hade en vindtät goretex-jacka med huva med en fleecejacka under i Wadi Rum, vilket var helt perfekt klädsel. Det blåste rejält kallt att åka på jeepsafari i solnedgången och jag hade nog gärna även haft med mig en tunn mössa eller ett par fingervantar. Vandringsbyxor var också ett bra val, då de är vindtäta och därför höll mig varm.

När kvällarna i Amman bjöd på 10 grader, då var jag glad att jag tagit med lite tjockare strumpbyxor att ha under klänningarna.

Petra ligger på hög höjd och kan vara rejält kyligt. Vindjacka och fleece var perfekt för mitt besök. Bekväma skor är ett måste och gärna skor med lite grepp, då det kan bli en del vandring på klippor. Vi såg några tjejer som traskade med stora glamorösa klänningar för att kunna ta vackra bilder, men det kändes bara väldigt kallt. 95% av de som besöker Petra klär sig för outdoor-aktiviteter.

Läs mer

En keps eller solhatt är alltid bra att ta med.

Summerad packlista

Så, om vi nu summerar – vad ska du packa för kläder för en resa till Jordanien? Beroende på årstid och om du inte ska till Wadi Rum eller Petra kan du skippa fingervantarna och mössan. I Aqaba är det sommartemperaturer året om (även om det är mer som en svensk sommar under vintermånaderna).

 • Solhatt/Keps
 • Scarf
 • Vida långbyxor, gärna i linne om det är varmt.
 • T-shirts med lite längre ärm
 • Baddräkt
 • Vindjacka (vår/vinter/höst)
 • Fleecejacka (vår/vinter/höst)
 • Långa kjolar
 • Tjockare strumpbyxor (vår/vinter/höst)
 • Tunn kofta
 • Väl ingångna sneakers med bra grepp för Petra/Wadi Rum
 • Tunna fingervantar/mössa (vår/vinter/höst)

Resa i Jordanien under Ramadan

En månad om året är det ramadan i Jordanien och i år så inföll ramadan under min resa till Jordanien. Under ramadan fastar man mellan soluppgång och solnedgång, men det finns turistrestauranger som är öppna för lunch. På turisthotell märker man nästan inte av att det är ramadan, förutom att försäljning av alkohol är delvis begränsad under vissa tider eller vissa lokaler. Alla historiska siter och turistattraktioner verkade vara öppna som vanligt, men det är bra att tänka på att inte äta och dricka publikt under dagen under ramadan. Det finns inte någon formell klädselkod för turister under ramadan, men jag rekommenderar att du klär dig lite extra välklätt.

Om jag rekommenderar att resa till Jordanien under ramadan? Ja! Jag tycker att ramadan i Jordanien gav mig en extra dimension av landet och måltiderna på kvällarna när fastan bryts (iftar) är helt otroliga. Alkohol är inget jag saknar när jag reser, jag är lika lycklig av att beställa in en citron/mynta-dryck.

Har du rest i Jordanien? Har du några fler tips kring vad man bör packa med sig för kläder?

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
4

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.