Jordanien – 10 sevärdheter du inte får missa

Resan till Jordanien gjordes på en pressresa tillsammans med Jordan Tourism Board och Royal Jordanian Airlines, men alla tankar och åsikter är som vanligt mina egna.

Jordanien är ett land fullt av sevärdheter av världsklass. Här hittar du en färgsprakande historia, en rik kultur och utomjordiskt vackra ökenlandskap. Utforska de gamla romerska städerna, sov i glampingtält under stjärnorna i öknen, snorkla i Röda havet och upplev ett av världens vackraste och mest fascinerande världsarv Petra. Jordanien är inte bara ett resmål, utan ett drömresmål. Här är mina topp tio upplevelser och sevärdheter i Jordanien som du inte ska missa i sagans land.

Staden Ammans sandfärgade hus i soluppgång

1. Petra

Petra är Jordaniens allra största sevärdhet och utan tvekan ett av världens häftigaste världsarv. Klippstaden Petra är förtrollande, magnifik och sanslöst vacker. Petra sträcker sig över ett stort område med över 850 monument där Nabatéerna för över 2000 år sedan karvade in tempel, gravar och boplatser i sandstenen. Mest känd är fasaden av ikoniska ”The Treasury” (Skattkammaren), men de Kungliga gravarna och vandringen genom klippravinen ”the Siq” är minst lika imponerande. Räkna med att du behöver minst en hel dag här för att kunna skrapa på ytan till områdets hemligheter.

Läs mer här: Klippstaden Petra – Ett av världens moderna underverk – Jordanien

The Treasury under Petra by Night är en av sevärdheterna i Jordanien
Al-Siq i Petra
Klipphus på rad i sten

2. Wadi Rum

Wadi Rum är inte bara en karg öken. Den gyllene sanden, de utomjordiska stenformationerna, den oändliga tystnaden och den påtagliga närheten till stjärnorna och rymden tar dig med på ett rejält äventyr. Utforska naturen på fyra hjul eller på en dromedar. Drick te i ett beduintält eller promenera alldeles själv i den mjuka sanden i soluppgången. Ett besök till Wadi Rum är lika mycket en mental resa som ett ökenäventyr.

Läs mer här: Wadi Rum – Ökenäventyr i ett utomjordiskt landskap – Jordanien

Bilspår i sanden i öknen och en bil på långt håll i Wadi Rum
Tre kapselhotell i form av igloos i öknen under branta klippor i Wadi Rum

3. Jerash

Staden Jerash i norra Jordanien är en av världens bäst bevarade romerska städer. Stadens historia började redan på 200-talet före Kristus, när Alexander den store grundade staden. När romarna sedan erövrade området år 63 före Kristus blev Jerash en viktig provinsstad för romarrikets handel. Här går dina fötter på historiska stenbelagda handelsgator, kantade av välbevarade romerska kolonner. Templen på kullarna vakar fortfarande över staden och flertalet torg, fontäner och amfiteatrar går fortfarande att besöka.

Även om mycket av staden är i ruiner är det inte svårt att föreställa sig stadens forna storhet. Varenda sten håller så mycket historia att det är svårt att ta in alla intryck från det vidsträckta området.

Läs mer om Jerash här: Jerash – Den välbevarade romerska storstaden – Jordanien

Den välbevarade romerska staden Jeras sedd från ovan med massor av kolonner och ruiner
Teater i Jerash

4. Citadellet i Amman

Citadellet i Amman är en av Ammans största sevärdheter och ett besök här ska inte missas för dig som älskar historia. Citadellet började formas redan under bronsåldern, när den 850 meter höga kullen bebyggdes. Genom åren har platsen täckts av skyddsmurar, tempel, palats, kyrkor och badhus. Varje ny civilisation som tagit över staden har satt sin prägel på platsen. De mest sevärda byggnaderna på kullen är Herkules tempel och Umayyad-palatset.

Läs mer här: Citadellet i Amman – Bland romare och ruiner – Jordanien

Citadellet i Amman har ett stort tempel med kolonner

5. Mount Nebo

Oavsett tro är det svårt att inte fascineras av den bibliska historia som Jordanien bär på. En av de mest kända bibliska platserna i Jordanien är Mount Nebo. Det var här från bergets topp som Moses stod och såg ut över det heliga landet och sedan även den plats där han dog.

Mount Nebo bjuder på vackra vyer över Jordanfloden och Västbanken. Klara dagar ska du även kunna se hela vägen till Jerusalem.

Utsikt över landskapet vid Mount Nebo
Mount Nebo markerat med ett modernt kors

6. Döda havet

Döda havet är inte bara världens lägst belägna plats, utan även en av världens saltaste sjöar. I Döda havet badar du inte, du flyter som en kork. Det är till och med svårt att simma, då din kropp flyter för mycket på ytan för att kunna göra simtag.

Att bada i Döda havets salta vatten sägs ha hälsobringande effekter och längsmed stränderna på den jordanska sidan hittar du en stor mängd lyxhotell med stora badanläggningar och spa. Även om det sticker som tusen nålar i varenda litet sår du har på kroppen, är ett dopp i Döda havet ett måste under ett besök i Jordanien.

7. Jesus dopplats

Vid Jordanflodens östra kant ligger den plats där Jesus ska ha blivit döpt av Johannes Döpare – Bethany-Beyond-The-Jordan eller Al-Maghtas. En av den kristna världens viktigaste pilgrimsplatser och även ett av UNESCOs världsarv. Idag vallfärdar människor från hela världen till denna historiska plats.

Jordanfloden är nuförtiden bara en bråkdel av den breda flod som bibeln beskriver, men platsen har något speciellt över sig oavsett om du är troende eller inte.

8. Mosaikstaden Madaba

I kyrkan Saint George i staden Madaba finns en av de äldsta och mest intressanta historiska kartorna över det Heliga landet. Madaba-kartan är inte en vanlig karta, utan ett vackert mosaikgolv från 500-talet som med en otrolig detaljrikedom visar områdets historiska städer, floder, berg och sjöar. Kartan är vänd enligt verklighetens väderstreck, så det skulle vara lätt för pilgrimerna att hitta till de heliga platserna.

Madabas kända och vackra mosaikkarta
Mur med mosaik i Madaba

9. Sola och bada i Aqaba

Aqaba (Akaba) är Jordaniens enda riktiga stad vid Röda havet och om det inte vore en landsgräns emellan Israel och Jordanien, hade staden nästan varit hopväxt med betydligt mer kända Eilat. Aqaba är inte en turistort, utan en stad där turism har växt fram kring Röda havets klara vatten. Här finns flertalet fina hotellanläggningar och hotellstränder, samtidigt som du hittar det genuina Jordanien ett stenkast bort. Besök den stora marknaden, snorkla på korallrev eller besök det gamla fortet från 1500-talet. Aqaba är dessutom en bra utgångspunkt för ett besök till Wadi Rum.

Lyxiga semesterdagar med solstolar och turkost vatten hittar du i Aqaba
Det gamla fortet i Aqaba

10. Gatuliv i Amman

En resa till Jordanien är inte komplett utan minst en dag i den sprudlande huvudstaden Amman. Förutom att besöka Citadellet (se ovan) och den romerska amfiteatern, bjuder Amman på massor av kultur och gastronomi. Insup atmosfären och alla dofter på de livliga marknaderna, ät den godaste falafeln du någonsin har ätit på Hashem, besök King Abdullahs stora moské eller strosa på bohemiska Rainbow Street. Amman är ett potpourri av god mat och spännande upplevelser!

Den stora romerska amfiteatern i Amman omgiven av bebyggelse
Rainbow street i Amman

2 KOMMENTARER

  1. Jordanien tyckte vi verkligen om, ett annorlunda land fullt med upplevelser och minnesvärda sevärdheter. Jag är glad att jag kan sätta ”check” på samtliga av dina tips, enda plumpen i protokollet är att vi aldrig fick se kartan. Det var någon gudstjänstlivet med ceremonier hela dagen så kyrksilver och därmed kartan var täckt med tjocka mattor.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Klippstaden Petra – Ett av världens moderna underverk – Jordanien

I Jordaniens ökenlandskap gömmer sig den forna handelsstaden Petra. Den stora stadens välbevarade gravar i sandsten och det unika ökenlandskapet bjuder på upplevelser för flera dagar.

Citadellet i Amman – Bland romare och ruiner – Jordanien

Ett besök på citadellet i Amman är inte bara en resa tillbaka till romartidens imponerande byggnadskonst och rikedom, utan områdets historia börjar tusentals år tidigare.

Wadi Rum – Ökenäventyr i ett utomjordiskt landskap – Jordanien

Wadi Rums röda sanddynor bjuder på ökenäventyr i ett unikt rymdlandskap. Bo i glampingigloo under stjärnorna och upplev det unika ekosystemet på dromedar eller på fyra hjul.

Klädsel i Jordanien – Packtips för alla årstider

Att packa kläder för en rundresa i Jordanien är inte helt enkelt. Här är mina bästa packtips!

Jerash – Den välbevarade romerska storstaden – Jordanien

I knutpunkten mellan två av Mellanösterns forntida handelsvägar ligger ruinerna efter den forntida staden Jerash, en av de bäst bevarade romerska storstäderna i världen.

Flyga Royal Jordanian Airlines till Amman: Hur var det?

På strax under 5 timmars flygning når du sagornas land Jordanien med direktflyg från Stockholm med Royal Jordanian. Men hur är det egentligen att flyga Royal Jordanian? Här är min fullständiga rapport!

Ännu mer reseinspiration

Jerash – Den välbevarade romerska storstaden – Jordanien

I knutpunkten mellan två av Mellanösterns forntida handelsvägar ligger ruinerna efter den forntida staden Jerash, en av de bäst bevarade romerska storstäderna i världen.

Klädsel i Jordanien – Packtips för alla årstider

Att packa kläder för en rundresa i Jordanien är inte helt enkelt. Här är mina bästa packtips!

Klippstaden Petra – Ett av världens moderna underverk – Jordanien

I Jordaniens ökenlandskap gömmer sig den forna handelsstaden Petra. Den stora stadens välbevarade gravar i sandsten och det unika ökenlandskapet bjuder på upplevelser för flera dagar.