Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Hua Hin eller Phuket? Vad är bäst i lågsäsong i Thailand?

Hua Hin eller Phuket? Vad är bäst i lågsäsong i Thailand?

  • Vilken av svenskfavoriterna Hua Hin och Phuket är egentligen bäst under svenska sommarmånaderna? Här kommer Thailandsduellen!

De svenska sommarmånaderna i Thailand förknippas av de flesta svenskar med regnsäsong och lågsäsong. För att säkra vädret och antalet soltimmar per krona åker svenskarna till Medelhavet under sommarmånaderna, till Thailand åker man enbart på vintern. Men är Thailand ett resmål att räkna med året om? Vi har i juni månad besökt Hua Hin och Phuket. Vilken av svenskfavoriterna är egentligen det bästa resmålet i Thailand under lågsäsong och svensk sommar?

Flygtid och transfer

Om du ska till Thailand på sommaren är Hua Hin det bästa alternativet. Det är väldigt bekvämt att flyga direktflyg till Bangkok och boka transfer via hotellet så att en minibuss med wifi och kalla servetter väntar på dig på Bangkoks flygplats. In med bagaget i bilen och 3 timmar senare är du framme i Hua Hin. Flyger du exempelvis Emirates till Hong Kong (som vi gjorde) är Bangkok en perfekt stop-over på vägen om du vill kombinera sol och storstad.

Om du ska till Thailand under vinterhalvåret, är Phuket ett lika bra alternativ som Hua Hin, då det går non-stop flyg till Phuket från Arlanda med Thai Airways flera dagar i veckan. Under sommaren går dock inga nonstop-flyg till Phuket, utan du tar dig inte hit utan minst en mellanlandning.

Cape Nidhra - Hua Hin
Hua hin

Väder

Vad gäller klimatet under den svenska sommaren så vinner Hua Hin. Faktiskt ligger Hua Hin i det område i Thailand som får minst regn per år och som inte drabbas speciellt mycket av monsunen. Vädret i Hua Hin i juni innebar för oss härliga sol/molniga dagar med endast en kort eftermiddagsskur. Phuket i juni innebar blåst och höga vågor med (oftast) en blandning av sol och moln och en kort eftermiddagsskur.  Dock fanns det även dagar på Phuket då monsunregnet piskade in från havet, poolen stängde och vi fick stanna inne hela dagen. Det gjorde inte mig något (då jag hade med mig sex stycken pocketböcker), men dottern tyckte det var lite tråkigt med ovädret.

Hotellutbud och priser

Phuket har de senaste tio åren fått ett stort utbud av femstjärniga hotell av internationell klass, så vad gäller hotellutbud så vinner Phuket. Men räknar man även in hotellpriserna under sommaren, så vinner Hua Hin. Vi bodde på riktigt härliga femstjärniga hotell med egen pool för mellan 1000-1500 kronor per natt i Hua Hin, på Phuket kostar samma standard minst det dubbla.

The Surin

Aktiviteter och sevärdheter

Vad gäller aktiviteter så vinner Hua Hin. Hua Hin är (trots mycket turism) fortfarande väldigt mycket mer ”Thailand” än Phuket.  Avståndet till Bangkok spelar så klart in på utbudet av aktiviteter, men här finns flera nationalparker, internationella golfbanor och mer kultur och tempel än på Phuket. Och afternoon tea på klassiska hotell Centara är väldigt trevligt.

Centara Hua Hin Afternoon Tea
Hua Hin

Stränder

Phuket är den solklara vinnaren när det gäller stränder! Undviker du dessutom de stora charterstränderna Kata, Karon och Bang Tao finns flertalet stränder som du nästan får ha för dig själv. Hua Hin har en vit, finkornig, långgrund och mycket bred strand som går längs hela staden, helt utan trängsel, men vattnet är inte lika klart som på Phuket. Dessutom var det väldigt stor skillnad på hög- och lågvatten i Hua Hin när vi var där, så ibland på kvällarna försvann nästan stranden helt under vatten. Nackdelen med Phuket under sommarmånaderna är dock att det är mycket vågor och strömmar i havet, så poolen är ofta ett bättre alternativ än havet för små barn.

Phuket Pansea Beach
Phuket

Restauranger

Vad gäller riktigt bra restauranger av internationell klass, så finns det gott om dem både på Phuket och i Hua Hin – så det är nästan oavgjort på denna punkt. Fördelen med Hua Hin är dock att det är en riktig stad, med väldigt nära mellan alla bra hotell och restauranger, så det är bara att vifta in en billig tuk tuk för att ta sig runt. Bor du på ett lyxigare hotell på Phuket så ligger de hotellen oftast lite mer avskilt (läs: så långt bort från Patong som möjligt!) och avstånden är därför längre till bra restauranger än det är på Hua Hin.

Läs mer
Miracle Lounge Bangkok

Thailand mat

Snorkling

Vad gäller snorkling så vinner Phuket enkelt matchen, för i Hua Hin finns ingen snorkling alls att tala om. Kring Phuket finns massor av trevlig snorkling och dagsutflykter till mysiga rev och öar. MEN var medveten om att under sommaren ställs många snorkelturer in på grund av hög sjö. Så är det snorklingen du är ute efter på resan, kanske du ska fundera på att åka hit under vinter/vår istället.

Thailand-Phuket

Mygg

Jag vet inte om det var en slump, men vi blev väldigt mycket mer myggbitna på Phuket (över hela ön) är vi blev i Hua Hin när vi var där under samma period. Och regnsäsong är denguefebersäsong, så det gäller att vara vaksam på eventuell feber. Så ur myggperspektiv (eller rättare sagt brist-på-myggperspektiv) vinner Hua Hin.

Thailand-Phuket

Resmål för förstagångsresenären till Thailand

Har du aldrig varit i Thailand och söker vykortsbilden av Thailand är det till Phuket du ska åka. Men när du efter några gånger börjar känna att du vill se något nytt, är Hua Hin ett bra alternativ. Det finns en orsak till att så många pensionerade svenskar har valt att köpa hus kring Hua Hin efter att ha rest till Thailand på semester i många år. Stabilt klimat, bra priser, mer en riktig ”thaistad” än Phuket, mycket att göra på dagarna och enkelt att flyga hit. Om du åker till Hua Hin som ditt första resmål i Thailand, var beredd på att du kan bli lite överväldigad.

The Surin Phuket

Så, vad blev resultatet?

Vinnaren om du vill åka till Thailand under de svenska sommarmånaderna är…. Hua Hin! Passar dig som vill ha det prisvärt, lyxigt, hyfsat vädersäkert och som inte vill ligga på stranden varje dag! Phuket vinner dock stränder, snorkling och utbudet av hotell – året om! Men kom ihåg att även om Hua Hin är billigare än Phuket, är Phuket fortfarande att väldigt prisvärt resmål för oss svenskar.

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
1
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.