Vi anländer till Eguisheim en ljummen kväll i mitten av juli, när sommaren är som allra vackrast. Det är inte första gången vi besöker Alsace, men ändå har jag nästan glömt hur förtrollande den här regionen är. Landskapet och byarna i den här delen av Frankrike är nästan overkligt söta, och Eguisheim är inget undantag.
De smala kullerstensgatorna är kantade av lutande korsvirkeshus i klara, livfulla färger som nästan känns för perfekta för att vara sanna. Hortensior och hängpelargoner klättrar och blommar överallt, som om hela byns husfasader tävlar om att vara den vackraste fasaden. Eguisheim är inte bara en liten fransk by, utan en sagolik upplevelse som stannar kvar.
Ringvägar och charm
Eguisheim räknas bland Frankrikes allra vackraste byar, och det är inte svårt att förstå varför. Här samsas otaliga medeltida korsvirkeshus – så många att det känns omöjligt att hålla räkningen. Husen är välskötta, nymålade och verkar nästan orörda av tidens gång.
Gatorna är rena och fria från både klotter och skräp. Trots att temperaturen klättrar över 30 grader denna julihelg är blommorna som pryder byn lika fräscha som om de nyss hade slagit ut. Eguisheim är helt enkelt en plats där varje detalj är lika charmig som den är imponerande.
En av Eguisheims unika egenskaper är att husen är byggda i cirklar kring stadens kärna. Ett smart sätt att bygga som gör att husen under medeltiden fungerade både som bostäder och som skydd mot fiender. Ena sidan av huset har fönster och dörrar, baksidan är slät som en mur och utan ingångar och fönster.
Har du börjat att gå på en av de smala ringvägarna kan du inte avvika när du vill, då hade staden varit för lätt att erövra. Men vem vill avvika, när varenda liten gatlykta och kullersten berättar historien om den medeltida byn?
Påvar och storkar
Eguisheim är kanske mest känd i den franska historien som påve Leo IXs födelsestad och i byns mitt står slottet Château Saint-Léon kvar som ett minnesmärke över honom. Slottet är inte stort, men har ett vackert torn med den blanka, mönstrade mosaiken som du ofta hittar på taken i Bourgogne. På slottets tak hittar du byns numera mest kända invånare. Storkarna. På vart och vartannat tak breder de stora fåglarna ut sina vingar och blickar ner över byn. Överallt i Alsace kan du hitta dessa imponerande fåglar, men det är nog här i Eguisheim som jag sett allra flest storkar i en och samma by.
Det klapprar som av träskor på hårt golv när storkarna spelar för varandra med sina stora näbbar i solnedgången. Ekot fortplantar sig i de smala gränderna och får fler storkar att hänga med i symfonin. Några storkar börjar mucka gräl på ett tak. Storkar bildar par för livet och oönskade friare tas inte emot utan en fight.
Ett besök hos byns största vinproducent
Eguisheim ligger på den kända Route des Vins d’Alsace som slingrar sig genom områdets vingårdar och byar. Alsace är känt för sitt vita vin och Eguisheim är inte något undantag. Vinodlingarna går ända ner i byn och du behöver inte gå många meter från byns huvudgata för att plötsligt stå mitt bland solmogna druvor.
Vin har odlats i Alsace ända sedan romartiden. Det torra och soliga klimatet och bergsmassivet Vogeserna skyddar mot regn och vindar och gör området perfekt för vinodling. Flertalet av vingårdarna i Eguisheim ligger inne i själva byn och många av byns familjer har varit vinodlare i generation efter generation. Traditioner har bevarats samtidigt som vinproduktionen utvecklats och moderniserats, men hantverket består och är en källa till stolthet.
Stadens största och mest kända producent är vinhuset Wolfberger, som började år 1902 som ett kooperativ av vinodlare. Idag är 420 vinodlare anslutna till Wolfberger och tillsammans producerar de en stor mängd olika viner – bland annat 15 Grand Crus, områdets högsta klassificering av vin. Trots vinhusets stora produktion och eleganta besökscenter känns allt i relativt småskaligt.
Vid vårt besök på Wolfberger valde vi ut fyra viner för provning, som omsorgsfullt presenterades av kunnig personal. En mycket trevlig vinprovning, som var helt gratis. För det är så det är på de flesta gårdar i Alsace. Allt är vänligt, personligt, gemytligt och har känslan av småskalighet.
Vandra bland vinrankrorna
Kring Eguisheim går trevliga Sentier viticole Eguisheim, en vandringsled genom vingårdarna som på vägen berättar om områdets druvor och vin. Specifikt får den som vandrar lära sig mer om områdets två Grand Crus-vingårdar – Eichberg och Pfersigberg – och deras unika mikroklimat och terroir.
Vinerna i Alsace är främst reglerade av det franska appellationssystemet AOC Alsace som introducerades 1962. Inom Alsace AOC terroir odlas sju druvor – riesling, gewurztraminer, sylvanter, muscat, pinot gris, pinot blanc och pinot noir. De olika druvorna ger väldigt olika vin, från fruktiga vita till bäriga röda viner.
Kvällspromenader och härliga middagar
Vi stannar i Eguisheim i tre nätter, alldeles lagom för att utforska området och de tre slotten som tittar ner över byn. På kvällarna promenerar vi runt i de små gränderna och betraktar livet i byn. Barnen som kommer hem från skolan, huskatten som stryker runt hörnet och doften av det nygräddade brödet från ett öppet fönster. Eguisheim är inte någon typisk turistort, även om byn får sin beskärda del av turister (närmare bestämt 700 000 besökare om året). Eguisheim är en by som lever och frodas, mycket tack vare sina turister.
Vi hittar många härliga restauranger, varav flertalet ligger på de lite mer hemliga ringvägarna. Kvällarna är varma och uteserveringarna är alltid fulla. Lediga bord hittar du ofta i källarvalven, vilket i och för sig inte alltid är en nackdel. Priserna är fullt överkomliga och ett glas lokalt vin är ofta löjligt billigt.
Vinfestivaler året om (nästan)
I en vinstad är det självklart att man firar årets skörd och skördefester finns det gott om i regionen. Just de dagar vi besökte Eguisheim i mitten av juli var det Festival du vin, en lokal liten festival i tre dagar.
För 8 euro får du ett vinglas (som du får behålla) och en pärm med en inplastad lista med alla de över 100 olika vinerna som du kan prova. Sedan är det bara att peka, så fylls glaset på. Inga extra utgifter. Inga ytterligare kostnader. Bara ett ypperligt tillfälle att lära känna regionens olika druvor, gårdar och årgångar.
Ingen av de som serverade vinet pratade något annat än franska, men franska är ju vinets språk. Så du behöver inte oroa dig för att glaset någonsin behöver vara tomt.
En by att uppleva
Tre nätter i Eguisheim var alldeles lagom, även om avstånden är små och det är lätt att utforska hela regionen med bas i Eguisheim. Även om vi besökt en handfull av byar i Alsace, är Eguisheim speciell. Inte bara för sina ringvägar, utan även för att det var väldigt lätt att parkera bilen och utforska vingårdarna till fots. Byn ligger dessutom bra till för en trevlig övernattning på väg till eller från södra Frankrike.
Hur hittar jag till Eguisheim?
Eguisheim ligger i Alsace i nordöstra Frankrike, precis på gränsen till Tyskland. De närmaste större flygplatserna ligger i Stuttgart, Strasbourg och Zürich.
Vi bodde på trestjärniga och charmiga the Originals boutiquehotell Hôtel la ferme du Pape med perfekt läge inne i byn och en stor parkering. Enkelt men fräscht och trevligt.
Fler härliga platser i Alsace kan du läsa om på min Alsace-sida, men passa även på att besöka de närliggande regionerna Baden-Württemberg och Bourgogne.
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Eguisheim är så vackert och trots att vi varit där flera gånger kan vi bara inte åka förbi. Vi som åker husbil kan övernatta hos någon vinodlare på gångavstånd in till centrum. Tack för att vi fick följa med ytterligare en gång till den mysiga orten
Känner likadant, går inte att låta bli att åka tillbaka :)
Vilket supertips att kunna hitta ställplats hos en lokal vinodlare! Låter ju riktigt härligt! Hur bokar ni det?
Vilken korsvirkesDRÖM! Fantastiska foton!