Vilnius – vad var bäst, sämst och vad borde vi tänkt på? – Litauen

I måndags kväll kom vi hem efter en ljuvligt skön långhelg i Vilnius. En resa helt utan förväntningar, helt utan krav och med ett enkelt fokus – mat, dryck och familjemys.

Så vad tyckte vi då om Vilnius? Vad är våra snabba och korta tips och reflektioner så här dagarna efter att vi kommit hem till Sverige igen?

Vädret?

Att besöka Vilnius i januari kan utan tvekan bli en isande kall bekantskap. Det är nästan helt säkert att du får minusgrader och snö. Men det fick inte vi. Första veckan i januari bjöd oss på mellan -2 grader (på natten) och +2 (på dagen). Ingen snö i sikte, men den sista dagen kom det lite snöblandat regn. Även om Vilnius måste vara jätteskönt i julis sommarvärme, måste jag nog säga att jag är glad att ha fått uppleva jultider i Vilnius. Ta med en knälång dunjacka med huva (så klär ALLA Vilniusbor sig!) och varma vinterskor, så får du uppleva en av Europas vackraste julstäder i sin blinkande och överdekorerade julskrud. En kopp kaffe smakar så mycket bättre när det är kallt ute, eller hur? Dessutom var det väldigt få turister och det var enkelt att få bord, även på stadens bästa restauranger.

Sugamour - Vilnius

Var bodde vi?

Jag är ganska kräsen när det gäller boende, men när man reser som familj är det tyvärr ganska svårt att hitta hotell med bra extrasängar. I Vilnius lyckades jag dock hitta ett riktigt guldkorn. Ett hotell där bland annat Hillary Clinton, Dalai Lama och drottning Silvia bott på. Ett ställe bra nog för mig alltså. ;)

Stikliai hotel är ett Relais & Chateaux-hotell som ligger mitt i Gamla stan, med oklanderlig service och mycket mysfaktor. Jag återkommer med en recension inom kort!

TIPS: När du är i Vilnius, se till att boka hotell som ligger i Gamla staden. Gamla staden ligger enkelt beskrivet söder om floden Neris, öster om gatan Pylimo, norr om Gates of Dawn och väster om gatan Maironio. Utanför det här området är husen och gatorna lite mer slitna.

Stikliai hotel
Mysiga Stikliai Hotel

Vad hann vi med?

Vi var här i tre hela dagar (fredag kväll till måndag kväll) och hann utan problem med allt vi ville se och göra i de historiska kvarteren. Vi hann även med ett besök i republiken Uzupis, besök på Museum of Genocide och ett besök på den stora shoppinggallerian Akropolis. Men det var verkligen fullspäckade dagar med många café-besök och grymma restauranger. Vi skulle ha hunnit med att se de största sevärdheterna även på 2 dagar om vi inte fikat så mycket, men i en stad som Vilnus vill man fika mycket. Det är sen gammalt.

Priser?

(Januari 2020)

Restauranger & Caféer: 30-50% billigare än hemma – och då ska jag lägga till att Vilnius är (som alla huvudstäder) dyrare än resten av Litauen.
En kopp kaffe kostar cirka 2 €, en öl 3€, en lokal lunch/middag 4-9 €.

Kläder & annan shopping: Kändes som samma pris som här hemma

Innerstadsbuss: 1€ per resa

Museum: 3-7 € per vuxen

Dricks: 5-10% kontant på bordet

Sugamour - Vilnius
Fika är prisvärt i Vilnius

Hur åkte vi runt?

Jag hade läst en hel del om taxibilar som lurar turister i Vilnius och då vi landade rätt sent på kvällen så bokade vi hotellets chaufför att hämta upp oss. Det kostade som att åka Arlanda Express, så vi kände inte att det var någon stor uppoffring. Taxi hade kostat någonstans mellan 10-20 €, beroende på tid på dagen och var i Gamla staden som hotellet ligger.

Det finns ingen tunnelbana i Vilnius, bara trådbussar och vanliga bussar. Den enda gången vi åkte lokalbuss, var till shoppingcentrumet Akropolis (som ligger 5 km norr om stan). Annars gick vi till fots. Många steg blev det.

Att åka buss var enkelt. Elektroniska skyltar vid hållplatserna visar när bussen kommer och du kan köpa biljetten kontant på bussen av chaffören. Enkelt och smidigt.

Vad borde vi ha tänkt på?

Vi borde ha bokat bord på fler restauranger än vi gjorde. Då vi inte visste exakt hur lång tid det skulle ta för oss innan vi checkat in på hotellet på ankomstkvällen, så vågade vi inte boka bord. Det skulle vi ha gjort. De två första ställena vi försökte få bord på var helt fullsatta. Det verkar inte finnas någon bra app för att boka bord, utan alla bokningar görs via mail, telefon eller restaurangens egna bokningssidor. Oväntat för ett land som ligger så långt fram IT-mässigt.

Vilnius

Vad var bäst med Vilnius?

Eva: Matupplevelserna och all den vackra julskyltningen.

Anders: Den vackra Gamla staden med alla sina kyrkor och alla matupplevelser.

Lilla E: Att det var billigt att fika!

Vad var sämst med Vilnius?

Eva: Jag kan faktiskt inte komma på något. Konstigt men sant!

Anders: Det finns fortfarande kvarter med hus som är extremt slitna och nedgångna. Speciellt om man rör sig lite utanför själva centrum.

Lilla E: Att det var kallt. Det traditionella maten var definitivt inte min grej!

Snekutis - Vilnius
Den traditionella maten som inte var lilla Es grej

Vad överraskade oss?

Till skillnad från många andra länder i Europa, kändes det som att det mesta var öppet på söndagar. Mataffärerna är ofta öppna 7-23 alla dagar i veckan. En bra sak att tänka på är att öppettidernas dagar anges i romerska siffror: I (måndag) till VII (söndag).

Litauen har väldigt oväntat en stor produktion av vin. Vinet här görs på bär och finns i alla möjliga varianter – från söta efterrättsviner till torra viner som passar utmärkt till mat. Klart mycket bättre än jag trodde – våga prova!

Att Litauen har haft det tufft under 1900-talets occupationer, det hade jag förstått innan jag kom hit. Men att de hade det SÅ tufft som Museum of Genocide Victims berättade om – det var en upprörande sanning som slog mig. Ett läskigt, men väldigt nyttigt museum att besöka. En skrämmande historia från ett av våra närmsta grannländer.

Museum of Genocide

Klubben för onödigt vetande

  • I Litauen gillar man potatis. I alla möjliga former. Varför man serverar en rykande het, nykokt potatis till deras kalla rödbetsoppa, det funderar jag fortfarande på.
  • I slutet av 1300-talet var storhertigdömet Litauen det största landet i Europa.
  • Jag har nog aldrig sett så många Porschar som i Vilnius. Jo förresten, i Dubai.
  • Visste du att några av 2019 års bästa TV-serier Chernobyl och Katarina den stora delvis spelades in i Vilnius?
  • Litauens nationalfågel är storken. Här häckar fler storkar än i något annat europeiskt land. Det finns dock inte så många storkar i Vilnius i januari.
  • Litauen har högst BNP per capita av de tre länderna i Baltikum.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

4 KOMMENTARER

    • Det är så konstigt att tänka att det är ”lika långt bort som Umeå” från Stockholm, när det känns så avlägset! Varför läser man inte mer om Vilnius? Alla borde vilja vara här :)

  1. Så mysigt det ser ut! Har ju länge varit sugen på att åka dit och nu när du skriver så mycket om fika i det här inlägget så blir jag ännu mer sugen! :-) Låter som er helg var lite som vår helg i Dublin, där det också var mest fokus på mat och mys. :-)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Caféer i Vilnus – Mina 5 favoriter – Litauen

Vilnius är den perfekta staden för den som gillar att fika. Sagolika, drömmiga, flummiga och klassiska. Det är bara att slå sig ner och beställa in en kaffe!

Sevärdheter i Vilnius – Mina 12 favoriter – Litauen

Vill du veta vad man kan göra i Vilnius? Litauens huvudstad Vilnius är en promenadvänlig stad fylld med sevärdheter och god mat. Dessutom är staden strålande vacker under juletid. Här kommer mina tolv favoriter!

Ännu mer reseinspiration

Caféer i Vilnus – Mina 5 favoriter – Litauen

Vilnius är den perfekta staden för den som gillar att fika. Sagolika, drömmiga, flummiga och klassiska. Det är bara att slå sig ner och beställa in en kaffe!

Restauranger i Vilnius – Mina 5 favoriter – Litauen

Litauens huvudstad Vilnius har ett stort utbud av restauranger och priserna är väldigt överkomliga. Här kommer mina 5 favoriter!