Bloggportalen
Meny
Litauen

Caféer i Vilnus – Mina 5 favoriter – Litauen

Att fika i Vilnius är både ett billigt nöje och en fest för ögat. De allra vackraste skapelser och bakelser möter dig i caféernas glasdiskar och ofta till halva priset jämfört med en fika i Stockholm. Det blev minst en sockersöt fika per dag för oss när vi var i Vilnius, men så här i efterhand hade jag nog faktiskt kunnat fika ännu lite mer.

Jag har samlat fem caféer av olika typer och stilar som vi besökte. De tre första caféerna låg praktiskt nog bara ett stenkast från vårt hotell i Gamla stan, Coffee1 ligger i hippiekvarteren Uzupis och Chaika ligger nära Katedraltorget.

Sugamour - Vilnius
Macarons på Sugamour

1. Sugamour

Som att vandra in i Alice i underlandet! Sugamour är att väldigt genomtänkt och välstylat café med undersköna bakelser. Menyerna är detaljerade och berättar både i bild och text exakt vad som är i varje bakelse, en otrolig hjälp för att välja rätt.

Vi valde en passionsfruktsbakelse och en hög med macarons. Jag var sugen på att även ta en popcornbakelse med kola och den blanka blåbärsbakelsen. Jag menar, kan man någonsin beställa in för mycket på ett café som detta?

Sugamour
Vokiečių g. 11
Vilnius

Karta

Sugamour - Vilnius
Sugamours sagolika front
Sugamour - Vilnius
Perfekta bakelser på Sugamour
Sugamour - Vilnius

2. Augusta ir Barbora – Love story café

En kombinerad champagnebar och café med sammetsmöbler och ett överflöd av rosa – kan det bli bättre? Här bubblade vi under ett tak av skära blommor till skön jazz och kubanska rytmer. Utbudet av moussebakelser är stort och det finns även croissanter och bärbakelser. I samma lokal ligger även en guldsmed med supersöta smycken.

Augustas ir Barbora love story café
Stiklių g. 7
Vilnius

Karta

Augusta ir Barbora - Love Story Cafe - Vilnius
Augusta ir Barbora
Augusta ir Barbora - Love Story Cafe - Vilnius
Augusta ir Barbora - Love Story Cafe - Vilnius

3. Poniu Laime

Vårt hotell Stikliai hade ett eget café alldeles bredvid – Ponių Laimė (som betyder ”The Ladies’ Delight”) har funnits här sedan 1995 och är en favorit bland kvarterets damer. Här tillverkas franska bakelser, bröllopstårtor och macarons i flygande fläng. Det finns även en stor disk med lunch och mackor, så det är verkligen ett ställe för alla. På hotellet fick vi varje kväll en liten chokladpralin, jag kan slå vad om att det är samma som du kan köpa här som bakelse. Inte lika modernt stylish som ställena ovan, men med goda (och mer traditionella) kakor och bakelser. Jag hade hoppats på att hitta de litauiska ”svampkakorna” här, men där gick jag dock bet…

Poniu Laime
Stiklių g. 14
Vilnius

Karta

Poniu Laime - Vilnius
Poniu Laime - Vilnius
Poniu Laime - Vilnius
Poniu Laime - Vilnius

4. Coffee1

I hippiekvarteren Uzupio hittade vi Coffee1 när vi passerade förbi och som mest behövde en varm kopp kaffe. Ett ställe med vällagat kaffe i stora koppar, mängder av deras egen choklad och en öppenspis som sprakade på undervåningen. Ett mysigt ställe i ett intressant område.

Coffee1
Užupio g. 9
Vilnius

Karta

Coffee1, Vilnius
Coffee1, Vilnius

5. Chaika

Ett ställe som vi så himla gärna ville fika på, men där det i princip inte gick att fika om man är fler än två. Chaika ligger i ett av de mysigaste husen i Gamla staden och har en superskön retroinredning och massor av muffins, kakor och varma mackor. Allt veganskt och till bra priser. Caféet har i princip bara tvåpersonersbord och är så litet och smuttigt att jag skulle ha behövt vidvinkelobjektiv för att kunna fånga det på bild inuti. Ni får helt enkelt lita på mig att det är ett ställe som är värt att besöka 🙂

Chaika
Totorių g. 7
Vilnius

Karta

Chaika - Vilnius

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Vill du läsa mer från Vilnius?
Om bloggaren

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 55 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resebloggen Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

1 kommentar

  • Ann-Louise Paulsson
    3 mars, 2020 at 21:39

    Åh, så gott det ser ut! Älskar macarons, men alla bakverk ser helt fantastiska ut.

    Svara

Skriv en kommentar