Vårens blomsterfest bland Keukenhofs tulpaner – Nederländerna

Det sägs att Sverige är det land i världen som köper flest tulpaner per invånare och år. Bara i vårt land odlas 150 miljoner tulpaner varje år, vilket motsvarar nästan 20 tulpaner per invånare per år. En ganska så ansenlig summa. Och då räknar jag ändå inte in den stora mängden importerade blommor som också säljs i här hemma varje år.

Att vi svenskar är så stora konsumenter av tulpaner är nog egentligen inte så konstigt. Tulpaner symboliserar längtan efter våren, värmen och bristande knoppar. Att inför helgen ställa en bukett med krispiga, rosa tulpaner på köksbordet är för mig nästan en helig ritual ända från när snön börjar smälta och fram till påsk. Ett välkomnande av ljus och värme.  Men om du verkligen vill komma i vårstämning, finns bara ett knep. Du behöver bege dig till Nederländerna och till den prunkande blomsterparken Keukenhof – parken med över 7,5 miljoner blommande lökväxter. Oavsett om du älskar tulpaner eller inte, är det svårt att inte älska den kavalkad av färger som Europas största blomsterpark bjuder på.

Keukenhof - Nederländerna
Keukenhof - Nederländerna

Ända sedan år 1950 har portarna till Keukenhofs trädgårdar öppnats för besökare varje år från slutet av mars till början av maj (olika datum varje år).  Nuförtiden passerar under dessa två månader över en miljon besökare från hela världen genom parkens färgsprakande utställningar. Den första halvan av säsongen bjuder på krokus, påskliljor, irisar, hyacinter och tidiga tulpaner. Senare på säsongen slår de stora tulpanerna ut och ersätter de tidiga lökarna, allt väldigt välplanerat och synkroniserat.

Förutom att vandra runt i den engelskinspirerade parken och bli lätt överväldigad av alla blommor (och fotografera minsta lilla knopp), finns här även en japansk trädgård, växthus med spännande utställningar och stora blommande blomsterfält. En av de absolut populäraste aktiviteterna är att åka båt på vattenkanalerna runt blomsterfälten utanför parken. Det är verkligen precis så här som man föreställer sig Nederländerna på våren, med oändliga tulpanfält och en och annan väderkvarn.

Keukenhof - Nederländerna

Hur hittar jag till Keukenhof?

Keukenhof ligger cirka tre mil söder om Amsterdam och det allra enklaste sättet är att ta sig hit är med parkens egna kombobiljetter som du köper på Keukenhofs officiella hemsida. Kombobiljetten innehåller buss tur och retur från endera centrala Amsterdam (flera olika stopp) eller från Schiphol och kostar 25-30 Euro – mycket billigare och smidigare än att boka resan från någon av resebyråerna i city. Att ta egen bil till Keukenhof är möjligt, men var beredd på att det kan vara väldigt fullt på parkeringen. Läs mer om hur du tar dig hit på Keukenhof.nl.

Finns det något roligt för barn i parken?

Det finns massor att göra för barn, men trots alla lekar, skattjakter och tävlingar så var det ändå havet av blommor som visade sig vara häftigast för vår lilla tjej. Att få springa runt i de smala gångarna bland blommor, buskar och träd visade sig vara såååå roligt!

Keukenhof - Nederländerna

När behöver jag boka biljetter? Jag vill åka nu!

Biljetter för kommande vår kan förbokas från den första december.

När är som allra bäst att besöka Keukenhof?

Naturen går inte alltid att styra över och tulpaner är såklart väderberoende. En kall vår ger sen blomning och en varm vår ger överblomning, så det är en ren chansning att lyckas boka flygbiljetter till den perfekta helgen. Säkraste kortet är såklart att åka hit någon gång i mitten av säsongen (början av april), men inte helt oväntat så tänker de flesta besökare likadant.

Keukenhof - Nederländerna
Keukenhof - Nederländerna

4 KOMMENTARER

    • Tack snälla ni! Det här måste vara ett av de svåraste inläggen jag någonsin skrivit, med alla hundratals bilder jag har på tulpaner från alla vinklar och vrår hade detta inlägg helt kunnat gå överstyr!! :)
      Vad härligt att ni ska till Holland under tulpanblomningen, hoppas ni hittar några härliga vandringsleder som tar er runt bland de prunkande blomsterfälten!

  1. Har du tips på hotell i Amsterdam, har varit där 2018 men det hotellet är hutlöst dyrt nu, så tänkte höra var ni har bott. Du brukar ha bra tips!

    • Hej Anna-Lena! Hotellpriserna har verkligen skjutit i höjden efter covid och den svenska kronans fall har inte hjälpt. Jag har bott på härliga The Hoxton Lloyd varje gång jag varit i Amsterdam, men kan inte säga att det är prisvärt längre. Verkar tyvärr kosta runt 2500 kr per natt för billigaste rummet nuförtiden :(

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Ännu mer reseinspiration