Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Mat på Sri Lanka – 8 smaker och rätter du inte ska missa!

Mat på Sri Lanka – 8 smaker och rätter du inte ska missa!

  • Lankesiska köket är en färgstark mix av kryddor och grönsaker. Missa inte dessa maträtter när du åker till Sri Lanka!

Just hemkommen från färgstarka Sri Lanka, finns det en sak som jag saknar mer än något annat. Maten. Denna färgstarka mix av kryddor, grönsaker och en nypa historia har skapat en explosion av spännande maträtter, där en av huvudingredienserna är kokos. Kokos används till det mesta – allt från currys till efterrätter till panering. Det är inte klokt hur mycket man kan använda kokos till – och gott blir det överallt. Även om jag själv älskade den lokala maten, så var det kanske inte lika populärt hos familjens yngsta medlem, då allt upplevdes väldigt starkt. Som tur är finns det allt som oftast ris och någon typ av bröd/papadums till maten som kan dämpa styrkan.

Är du vegetarian? Då har du kommit till paradiset. Själv åt jag nästan bara vegetariskt under hela tiden vi var där, då de allra flesta curries och dhals är vegetariska. Dock kan en del sidorätter innehålla torkad fisk, så var lite vaksam om du är strikt vegetarian.

1. Curries

Det finns inget enkelt med en tallrik med ris och curry. Under den tid vi var på Sri Lanka åt jag varje dag nya och spännande curries – ingen var den andra lik. Rödbetscurry, cashewnötscurry, fiskcurry, krabbcurry, morotscurry, aubergincurry – you name it och det finns en curry. Curries kan vara av olika hetta, men ofta har de en liten sting som får dig att sträcka sig efter vattenglaset. Till curryn serveras chutneys, picklade salta limefrukter och sambol. Pol Sambol är den vanligaste, vilket består av riven kokos, chili, citron, salt och torkad fisk. Oftast serveras curryn med vitt basmatiris, men även rött ris är populärt.

2. Hoppers

Något du ofta hittar till frukost är hoppers. Hoppers finns i två varianter – en ”pannkaksvariant” som steks i en kupad stekpanna för att få formen som en skål, och ”string hoppers” som görs av ångade risnudlar. Ofta har den vanliga hoppern ett ägg knäckt i botten av skålen. Båda varianterna serveras med en relativt stark chiliröra.

3. Dhal

Dhal betyder linser, så detta är en linsgryta som kan ätas till både frukost, lunch och middag. Kokade i kokosmjölk och väldigt smakrika, serveras på samma sätt som en curry.

4. Roti

På Sri Lanka görs roti på riven kokos och mjöl, som steks som en tjock tortilla som ett tunnbröd. Används för att dippa och doppa ner i alla goda curries. Gott och matigt tillugg som hjälper till när maten ibland blir lite för stark.

5. Kottu

Som svensk skulle jag nog säga att det här är en Sri Lankesisk pyttipanna. Tunnt bröd och grönsaker hackas ner i mindre delar och steks upp tillsammans med kryddor. Riktig comfort food.

6. Elefantäpple (wood apple)

Mycket populärt på Sri Lanka! Pressas till en brun juice som inte ser speciellt aptitretande ut, som smakar som lite sötsur tamarind. Kanske inte den smak som jag kommer att sakna mest från Sri Lanka, men jag antar att det här är en smak som man lär sig att tycka om.

Läs mer
Kanelstänger från Sri Lanka

7. Gotukola Sambol

Det är inte så ofta man äter ”sallad” till maten på Sri Lanka, men en grön rätt serveras till nästan alla rätter – Gotukola Sambol, Örten Gotu Kola hackas ner till småbitar och blandas med lime, kokos och lök. Mycket fräscht och gott!

8. Papadums

Något av de godaste snacksen man kan hitta om du frågar mig! Krispiga och hårda chips gjorda på kikärtor/linser som serveras med mango chutney eller någon liknande stark gegga. Finns i olika varianter även i Indien. Svåra att sluta att äta!

Vad är din favorit i det Lankesiska köket?

Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
4
Varit här och älskade det!
5
Läs kommentarer (0)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.