Besöket i Sachsen-Anhalt gjordes vid en pressresa tillsammans med Tyska turistbyrån, men alla åsikter och tankar är som vanligt mina egna.
En höstdag 1999 gav sig två skattletare ut i de mörka skogarna nära den lilla byn Nebra i östra Tyskland. Deras mål var varken ädelt eller lagligt. Med sina metalldetektorer svepte de över marken, i hopp om att finna något värdefullt att sälja på den svarta marknaden. Vem hade trott att de skulle hitta Himmelsskivan – världens tidigaste avbild av kosmos?
En dramatisk polisjakt efter skatten
Gravplundrarna hade nästan gett upp när det plötsligt pep till i metalldetektorn. Männen började gräva och plockade snart upp rostiga svärd och yxor ur marken– intressanta fynd, men inte särskilt värdefulla. Men spaden mötte plötsligt ett större metallföremål. De drog fram en rund metallskiva ur gropen, grön av ärg och missfärgad efter tusentals år i jorden. När de torkat av den skadade ytan såg de något som glänste. Guld. Men vad var det som skattletarna hade hittat? Det här var något unikt och oväntat. Nästan lite märkligt. En 30 centimeter stor skiva med mönster av ädla metaller. En kopparskiva som flera år senare skulle visa sig vara ett av Europas mest fascinerande arkeologiska fynd någonsin.
One of the most important archaeological finds of the twentieth century
UNESCO’s Memory of the World programme
Skattletarna sålde snabbt skivan på svarta marknaden, ovetandes om dess ålder och värde. Det var inte förrän år 2021 som rykten om den mystiska skivan började florera bland arkeologer och antikhandlare, och en dramatisk och intensiv jakt påbörjas för att rädda skivan för omvärlden. I en spektakulär polisinsats kommer skivan till slut i myndigheternas händer. Fyndet visade sig vara en de mest häpnadsväckande arkeologiska och astronomiska upptäckterna i Europa, även om dess fulla betydelse än idag fortfarande delvis är ett mysterium. Skivan fick namnet Himmelskivan från Nebra, efter platsen där den hittades.
Världens äldsta avbildning av kosmos
Den 2,2 kilo tunga bronsskivan från Nebra visar sig vara cirka 3600 år gammal och anses vara världens äldsta kända avbildning av himlen och dess himlakroppar. Skivan visar solen, månen och 32 stjärnor – varav sju av stjärnorna tros representera stjärnbilden Plejaderna. Två gyllene bågar, tillagda i efterhand, antas visa horisonten och solens bana vid solståndet. Senare har även ett skepp lagts till, vilket tros symbolisera en bronsåldersmyt om solens färd över himlavalvet.
Ju mer forskarna studerar skivan, desto mer frågetecken kommer upp till ytan. Hur kunde bronsåldersmänniskorna ha sådan kunskap om astronomi? Vad var syftet med Himmelskivan? Och varför var den nedgrävd på en avlägsen kulle vid Nebra? Man har genom analyser konstaterat att guldet på skivan kommer från Cornwall i England och skivans koppar kommer från Salzkammergut i Österrike. Två platser långt ifrån fyndplatsen i östra Tyskland som visar på avancerade handelsvägar i Europa redan på bronsåldern. Cornwall ligger dock inte långt ifrån en annan känd plats från samma tidsålder – Stonehenge. Kan det förklara något kring den astronomiska betydelsen? Bara tre mil från Nebra ligger intressant nog Gosecks solcirkel, en annan mystisk plats som hittades 2001 och som anses vara den äldsta kända astronomiska solkalendern i Europa. Är Himmelsskivan kopplad till Goseck? Kan det finnas ett samband?
En av de mest spridda teorierna är att skivan är världens äldsta astronomiska karta. Plejadernas position kan ha hjälpt till att styra skörd och sådd inom jordbruket under äldre bronsåldern. De två bågarna för horisonten tros visa solens upp- och nedgång vid vinter- och sommarsolståndet. Två viktiga tidpunkter under året som krävde en stor kunskap om tid och astronomi – under en tidpunkt i historien då skriftspråket ännu inte kommit till Europa.
Himmelsskivans fyndplats
Vill du själv uppleva Himmelsskivans historia och lära dig mer om denna fantastiska upptäck är Nebra Ark Visitor Centre en perfekt startpunkt. Detta moderna och interaktiva besökscenter tar dig med på en resa kring skivans upptäckt och historia. Men den verkliga skatten, Himmelsskivan själv, finns idag av säkerhetsskäl på Förhistoriska Riksmuseet i Halle. Efter att ha svepts med i den spännande berättelsen på besökscentret i Nebra vill du garanterat se originalet med egna ögon – och tro mig, det är nästan så man får rysningar när man ser originalet.
Från besökscentrat går en enkel promenadstig upp till fyndplatsen. Högt upp på kullen står ett stort och högt utsiktstorn och själva platsen där skivan hittades är utmärkt med en stor rund spegel.
Himmelsskivan (Nebra sky disc) är utnämnd till ett UNESCO världsminne (Memory of the World) sedan 2013 med motiveringen ”one of the most important archaeological finds of the twentieth century”. Vare sig du är astronominörd, historiaälskare eller bara nyfiken på mänsklighetens största mysterier, är det här en sevärdhet du inte vill missa.
Hur besöker jag Nebra och Himmelsskivan?
Nebra Ark Visitor Centre ligger i Sachsen-Anhalt i östra Tyskland, cirka 10 mil väster om Leipzig. Jag rekommenderar att du börjar din resa på besökscentrat i Nebra för att få hela historien presenterad innan du beger dig till Förhistoriska Riksmuseet i Halle för att se skivan i verkligheten. Om du är det minsta intresserad av historia är det svårt att inte få gåshud när du står framför den.
Arche Nebra – Die Himmelsscheibe erleben
An d. Steinklöbe 16
06642 Nebra (Unstrut)
Karta
Landesmuseum für Vorgeschichte
Richard-Wagner-Straße 9
06114 Halle (Saale)
Karta
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.