Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

  • Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.
Frederiksborgs-slott-Danmark

Utanför Hillerød på Själland ligger det kungliga slottet Frederiksborg med sin roströda tegelfasad och sitt gröna koppartak. Det imponerande renässansslottet är ett minne av en tid när Danmark var en av Europas stora maktfaktorer. En tid då makt skulle synas. Kristian IV sparade inte på stadskassan när han under nästan 20 års tid byggde Frederiksborgs slott och skapade ett av dåtidens Europas byggnadsmässiga underverk. Format som en fyrkantig hästsko och omgiven av en sjö skapade kungen ett riktigt sagoslott som är väl värt ett beundrande öga än idag.

Frederiksborgs slott i morgonljuset en vårdag

Slottets historia

Egentligen borde nog inte Frederiksborg ha byggts på denna plats, men kung Kristian IV hade bestämt sig. Utan sentimentalitet rev kungen slottet Hillerødsholm som han själv växt upp i, för att använda marken till sitt nya slott. År 1620 stod det nya slottet klart och Frederiksborgs slott kom att bli kungafamiljens hem ända fram till 1700-talets slut, när slottet började kännas omodernt.

I mitten av 1800-talet tog Frederik VII på sig renoveringsbyxorna och började att modernisera slottet. Eldstäder och kakelugnar installerades för att kunna värma upp det stora slottet under kalla vinternätter. Men nymodigheterna skulle visa sig vara ett dåligt val för slottet.

Slottet byggdes delvis över vattnet

År 1859 smet en gnista ut från en av de nya eldstäderna i slottet och en stor brand slet slottet i stycken. Slottets inredning förstördes i princip helt och även stora delar av tak och fasad föll sönder. Den enda byggnaden som helt klarade sig oskadd genom branden var slottskyrkan.

Direkt efter branden började man bygga upp slottet igen, men kungafamiljen hade fått kalla fötter och ville inte längre bo på Frederiksborg. Renoveringen kom därför enbart att omfatta slottets yttre.

Port med smidesdekorationer

När slottet stod färdigrenoverat 1875 såg det nästan likadant som det ursprungliga slottet, men inuti slottet fanns bara ett skal. Carlsbergs ölmagnat J C Jacobsen beslutade sig därför att bekosta renoveringen av slottets interiör med hans egna privata pengar, med förslaget att slottet då skulle få bli ett nationalhistoriskt museum.

1878 stod Det Nationalhistoriske Museum klart och idag innehåller museet Danmarks främsta och största samlingar av konst och möbler. Museet drivs delvis genom Carlsbergfonden än idag.

Frederiksborgs-slott-Danmark

Vad finns att se idag på Frederiksborg?

Slottsparken är gratis att besöka, men för att besöka slottets inre behöver du köpa biljett till Nationalhistoriska museet. Utställningarna ligger i de renoverade slottssalarna och är det enda sättet att uppleva slottet från insidan. Om du vill få en känsla för hur det ser ut inne i slottet innan du bestämmer dig för att åka hit, kan du hänga med på en guidad tur i det Virtuella slottet.

Museet är öppet alla dagar i veckan året om, men med kortare öppettider under lågsäsong. Det rekommenderas att man förbokar biljetter på Fredriksborgs slotts hemsida.

Läs mer

Förutom Nationalhistoriska museet har slottet en slottspark och en stor romantisk barockträdgård med statyer och blomsterprakt. Vi besökte dock slottet under våren, så trädgården var under denna period relativt sparsmakad. Hundar är välkomna i parken om de är kopplade.

Det finns en restaurang på området – Leonora – som serverar smörrebröd, hamburgare och lite enklare barnmenyer.

Frederiksborgs-slott-Danmark

Hur hittar jag till Fredriksborg?

Fredriksborg ligger på norra Själland i Danmark, 30 minuter med bil från Helsingör och 35 minuter från Köpenhamn. Det går även att åka tåg från Köpenhamn till Hillerød och promenera den sista biten till slottet.

Karta (öppnas i Google maps)

Frederiksborgs-slott-Danmark
Frederiksborgs slott på avstånd i en park
Frederiksborgs-slott-Danmark (16)
Reflektioner i vattnet
Frederiksborgs-slott-Danmark
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
1
Jag vill åka hit!
2
Varit här och älskade det!
3
Läs kommentarer (5)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.