Resa till Danmark med hund – Hur funkar det?

Vad behöver du göra för att kunna resa till Danmark med hund? Och vad behöver du göra för att kunna ta med hunden tillbaka till Sverige igen? Vi har rest med mopsen Lilibet till Danmark och det var betydligt enklare än vi trodde!

Ända sedan mopsen Lilibet kom till vår familj, har vi haft siktet inställt på att hon skulle bli en liten resenär. Vi har åkt mycket bil med henne, tränat henne på att följa med på restauranger och övat henne på att sova på hotell. Och visst har vi haft tur att hon visat sig vara en trygg och glad hund, men dessutom har hon älskat att följa med oss överallt.

I början av mars (2022) var det därför dags att för första gången åka utomlands med henne. Vi åkte på en resa till Danmark med hund, via färjan i Helsingborg-Helsingör. Men vad krävs egentligen för att du ska kunna resa till Danmark med hund? Och vad måste du göra för att kunna resa tillbaka till Sverige? Det var lättare än vi trodde att resa Lilibet, men samtidigt var det en del saker som man behöver hålla koll på!

OBS: Innan du beger dig utomlands med din hund, se till att du är fullt påläst kring de aktuella lagar och regler som gäller för de länder du ska besöka. Annars riskerar din hund i värsta fall att avlivas.

Lilibet kan resa till Danmark med hund
Vår lilla festprisse

Grundläggande regler för att resa med hund mellan Danmark och Sverige

Då Danmark och Sverige är EU-länder, gäller de grundläggande EU-kraven både för att resa till Danmark med hund och sedan resa tillbaka till Sverige. Inom EU gäller nästan samma regler mellan alla medlemsländer, men det finns vissa undantag – även för Danmark och Sverige. Se nuvarande specialregler längre ner på sidan.

Vi skulle bara resa en dag i Danmark, så reglerna nedan gäller för en kortare semesterresa från Sverige till Danmark. Om du ska stanna mer är 4 veckor i Danmark, kommer från något annat land än Sverige, importerar/säljer hundar eller är i transit gäller andra regler.

ID-chip

Hunden måste vara ID-märkt med ett microchip (alternativt en tatuering om den gjordes före 2011-07-03). I Sverige ska ID-chipet vara av ISO-standard 11784 eller 11785, vilket är samma standard som används i Danmark.

Lilibet är chippad och vi kollade vid senaste veterinärbesöket att chippet var läsbart.

EU-pass

Hunden måste ha ett EU-pass. Det ser ut ungefär som ett människopass, med namn och identifikation. Dessutom innehåller passet en lista med vaccinationsintyg. Passet skrivs ut av veterinärer i Sverige och oftast i samband med rabiesvaccination.

Lilibet fick ett eget pass i höstas. Väldigt gulligt om jag får säga det själv. Passet har inget sista-giltighetsdag, men det har istället vaccinationerna – se nästa punkt.

Rabiesvaccination

Inom hela EU är rabiesvaccination ett måste för alla hundresenärer. En rabiesvaccination behöver planeras in i god tid innan en resa. I Danmark räknas en hund vara fullvaccinerad 21 dagar efter vaccinationen, innan dess kan du inte resa in i Danmark med din hund. Rabiesvaccinationen behöver sedan förnyas relativt ofta och olika länder har olika krav. Kolla med din veterinär vid vaccinationen och se till att vaccinationen skrivs in tydligt i passet.

Lilibet blev vaccinerad mot rabies i november, så det hade gått nästan 3 månader efter vaccinationen.

Övriga krav

Hunden måste resa tillsammans sin ägare, annars krävs ett skriftligt intyg från den registrerade ägaren.
Hunden ska vara minst 15 veckor gammal.

Inga problem för Lilibet – hon reser ju med oss och är 1,5 år gammal.

Speciella krav för att resa in i Sverige

När man reser in till Sverige behöver man anmäla hunden till Tullverket, det gäller alltså även om det är en svensk hund som är registrerad i Sverige. Allra helst gör du det i förväg på webben – då kan du välja ”grönt” och ”inget att deklarera” i tullen. Du anmäler din hund enkelt på sidan Resa med hund eller katt på Tullverket. Tänk på att du behöver ha med dig all dokumentation och uppfylla alla EU-krav även vid hemresa.

Om du inte anmält hunden i förväg, behöver du åka mot rött i tullen och anmäla hunden.

Vi föranmälde Lilibet på nätet och kunde köra igenom i den gröna filen. Dock hade vi alla papper framme om det skulle komma några frågor.

Speciella krav för att resa in i Danmerk

All information om regler och eventuella undantag hittar du på How to travel with your dog på danska Fødevarestyrelsen.

Extra viktigt att tänka på när du reser till Danmark, är att 13 hundraser är förbjudna och hundar av dessa raser är inte heller välkomna som turister. Det gäller bland annat Pitbullterrier, American Staffordshire Terrier och Dogo Argentino. Läs mer här.

Lilibet är en mops och är mopsar är inte med på förbjudna listan i Danmark.

Resa till Danmark med hund

Hur gick det för oss i tullen?

Jag ska inte sticka under stolen med att jag kollade alla officiella webbplatser på svenska och danska både en, två och tre gånger innan vi åkte. Det gäller ju en kär familjemedlem och ingenting får gå fel! Jag hade alla papper med mig och allt var föranmält och klart innan vi åkte.

I Helsingör körde vi bara av färjan och behövde inte visa några papper alls för varken hunden eller någon av oss andra.

I Helsingborg på vägen tillbaka hem till Sverige körde vi mot grönt i tullen (då vi hade föranmält och fått det bekräftat per mail) och även om tulltjänstemannen tittade in i bilen och såg hunden så viftade de bara förbi oss utan att be om några papper.

Dags för Lilibet att se mer av Europa nu?

Nu när vi har alla papper och vaccinationer på plats så känns det inte alls så svårt att resa till Danmark med hund eller att resa till resten av EU med hund! Den enda tröskeln var att hitta rätt officiella sidor att läsa på och att boka in vaccinationen, annars gick allt väldigt smidigt. Faktiskt funderar vi nu på att ta en längre sväng ner till Tyskland nästa gång. Vi har inte flugit med Lilibet ännu och jag är lite osäker på om hon väger lite för mycket för att kunna flyga i kabinen, så det får bli en bilsemester till innan vi provar vingarna.

En sak som kan vara bra att tänka på när det gäller att resa med hund till andra länder är dock att det kan finnas både skrivna och oskrivna hundregler inom landet – allt från munkorgar till restaurangbesök. Hur det funkar i Danmark? Det får bli ett eget inlägg – så To be continued… :)

Uppdatering: Lilibet har nu varit i sex länder i Europa! Läs mer om hur det var att resa till Frankrike här: Resa med hund till Frankrike – Hur funkar det?

Viktiga länkar för att resa till Danmark med hund

Kolla de senaste reglerna på de officiella sidorna i god tid innan du ska resa.

De officiella sidorna är:

6 KOMMENTARER

    • Tack! Jag har ärligt talat lagt ner orimligt mycket tid på läsa på reglerna för att vara 100% säker på att göra rätt när jag reser med Lilibet, skulle vara en sån mardröm om något papper skulle saknas i tullen! Tänker att många kanske är ute i sista sekunden innan resan, kan bli lite av ett antiklimax att inse att det inte bara är att vaccinera mot rabies och dra iväg…

  1. Jättebra inlägg och vilken söt hund! 😍 Vi ska ta en dagstur över till Helsingör är tanken. Vi har pass och godkänd rabiesvaccination. Har jag förstått det rätt att vi inte behöver göra något mer innan vi ger oss av?
    Har förstått att när vi åker tillbaka hem igen ska vi via nätet fylla i hos tullen.

    • Om du äger hunden, hunden är chippad, har giltigt rabiesvaccin och pass och är anmäld till tullverket att komma tillbaka till Sverige och inte är en valp – då ska allt vara ok! Men det finns alltid undantag, så läs den senaste infon på både svenska och danska myndigheter också så att ovanstående säkert gäller just nu och för din hund. Och glöm inte att anmäla till tullverket i förväg, vänta inte till dagen ni ska åka bara :) Trevlig resa!

  2. Du har nog glömt nämna avmaskningen.
    Om jag förstått det rätt så måste man avmaska hos en veterinär innan avresan. Det måste också bokföras i passet och inget man kan göra hemma.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Stevns klint – Bland vita kalkstensklippor och dinosaurier – Danmark

Själlands branta vita klippor vid Stevns klint är inte bara en vacker naturupplevelse, utan även ett unikt världsarv som berättar historien om hur dinosaurierna dog ut.

Kronborg slott – Hamlet, tullar och bränder – Danmark

Vid Öresunds smalaste del av sundet ligger det vackra Kronborg slott. En gång i tiden en plats för kungligheternas pompa och ståt, men även för en prins vid namn Hamlet.

Möns klint – Danmarks vita underverk med tropiska vibbar

Möns Klint på Själland är paradisvackert med sina höga vita kalkstensklippor och gröna hav. Kanske är det till och med Danmarks vackraste plats!

Gilleleje – Fiskebyn vid Själlands nordligaste punkt – Danmark

Fiskebyn Gilleleje på Själlands nordligaste kust bjuder på idyll och semesterkänslor med sina dramatiska stränder, fiskrestauranger och charm. Men bakom den perfekta ytan döljer sig en dramatisk historia.

Dyrehøj Vingaard – Ett besök på Danmarks största vingård

Danmarks största vingård Dyrehøj Vingaard ligger på halvön Røsnæs på Själland. Här i de vackra omgivningarna finns en välsorterad gårdsbutik med gårdens vin och möjligheter till både rundvandringar och vinprovningar.

Kalundborg – Medeltida gator och en unik kyrka – Danmark

Är det ett slott? En borg? Eller en kyrka? I Danmarks bäst bevarade medeltida stadskärna i Kalundborg hittar du både tinnar, torn och ruiner.

Ännu mer reseinspiration

Kalundborg – Medeltida gator och en unik kyrka – Danmark

Är det ett slott? En borg? Eller en kyrka? I Danmarks bäst bevarade medeltida stadskärna i Kalundborg hittar du både tinnar, torn och ruiner.

Frederiksborgs slott – Skandinaviens största renässansslott – Danmark

Pampiga torn, en stor barockträdgård och avskräckande vallgravar. Trots bränder och krig är Frederiksborgs slott på Själland än idag Skandinaviens största renässansslott.

Stevns klint – Bland vita kalkstensklippor och dinosaurier – Danmark

Själlands branta vita klippor vid Stevns klint är inte bara en vacker naturupplevelse, utan även ett unikt världsarv som berättar historien om hur dinosaurierna dog ut.