Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Dyrehøj Vingaard – Ett besök på Danmarks största vingård

Dyrehøj Vingaard – Ett besök på Danmarks största vingård

  • Danmarks största vingård ligger på halvön Røsnæs på Själland. Här i de vackra omgivningarna finns en välsorterad gårdsbutik med gårdens vin och möjligheter till både rundvandringar och vinprovningar.
Dyrehøj Vingaard

För tjugo år sedan var vinodling inte något man pratade om i Norden. Men något har hänt. Klimatet har blivit varmare. När Frankrike och Spaniens vita druvor svettas i södra Europas hetta skapar de ökande temperaturerna i Norden möjlighet att odla högkvalitativa viner längre norrut. På Själlands nordvästliga udde Røsnæs ligger Dyrehøj Vingaard, Danmarks största vingård med över 50.000 vinstockar. Vingården välkomnar besökare till deras café och välsorterade gårdsbutik där det finns möjlighet till spontana vinprovningar, men även en möjlighet att köpa gårdens vin, sprit och andra produkter.

Dyrehøj Vingaard

Danskt vin når sällan utanför landets gränser. Även om det idag finns fler än 100 vingårdar i Danmark är volymerna små. Lägg dessutom till att arbetskraften är dyr, vilket gör det svårt att konkurrera med södra Europas storproducenter.

Ute på halvön Røsnæs är klimatet torrt och bjuder på många sköna soltimmar. Havet bidrar till ett jämnare och torrare klimat och havsvindarna minskar risken för mögelangrepp. Den vindruva som odlas mest här på Dyrehøj Vingaard är Solaris, den tyska druvan som även är en stor favorit bland vingårdarna i Skåne. När de sydligare vingårdarna i Europa producerar allt sötare viner när temperaturerna stiger, kan de nordiska vingårdarna fortsätta att producera krispiga och torra vita viner.

Dyrehøj Vingaard
Dyrehøj Vingaard

Dyrehøj Vingaard startades 2008 av ett syskonpar – Tom Christensen och Betina Newberry. Sedan 2008 har gården växt och utvecklats till en turistattraktion och till en av Danmarks främsta vingårdar. Här skapas kvalitetsvin från en hållbar och ekologisk odling.

Vi besöker gården en solig helg i april. Vinrankorna är fortfarande nakna och det kommer att dröja ett halvår innan årets skörd kan plockas in. Klimatforskarna förutspår att klimatet i Danmark om 50 år kommer att likna klimatet i Alsace. Det är dags att börja satsa och köpa mark om man vill vara med på vinodlartåget. Idag odlas det vin på 1000 hektar mark i Danmark, att jämföra med 10 miljoner hektar i södra Europa. En droppe i vinhavet.

Dyrehøj Vingaard

På gården finns ett litet café, ett galleri och en gårdsbutik. Gårdsbutiken är välfylld av gårdens viner – vitt, bubbel, rosé och rött. Här finns även ett utbud av gårdens egenproducerade sprit och likörer.

I ett hörn av butiken står en vinautomat, där du genom att betala en liten slant kan få smaka på ett tjugotal av gårdens viner – alla med namnet RÖS. Provningen är enkel, du får ett ”vinkort” som du blippar varje gång du provar ett vin. När du är klar lämnar du in kortet i kassan och betalar.

Oavsett om du är ute efter att handla danska viner, käka en lunch i solen eller bara lära dig mer om vinodling i Norden, är ett besök på Dyrehøj Vingaard ett intressant stopp under en bilutflykt på Själland.

Läs mer
Kyrka med fem torn i Kalundborg

Dyrehøj Vingaard

Hur hittar jag till Dyrehøj Vingaard?

Dyrehøj Vingaard ligger 11 mil väster om Köpenhamn, på halvön Røsnæs. Vinbutiken är öppet alla dagar i veckan mellan 10 – 17. Vingården har rundturer med visningar av gården, men även vinprovningar och tångsafari(!).

Priserna per flaska ligger mellan 175-500 danska kronor, men när vi var där kunde du köpa ett halvt dussin av gårdens storsäljare för 600 danska kronor.

Karta

Dyrehøj Vingaard
Røsnæsvej 254
Kalundborg, Danmark

Dyrehøj Vingaard
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
1
Varit här och älskade det!
0

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.