Bloggportalen
Nu läser du artikeln
Pura Taman Ayun – Templet med den vackra trädgården på Bali – Indonesien

Pura Taman Ayun – Templet med den vackra trädgården på Bali – Indonesien

  • Templet Taman Ayun med sina unika tempeltak och nästan 400-åriga historia är ett av Balis mest kända tempel.
Bali-Rucksack_Taman-Ayun-Temple

Vissa platser etsar sig fast i minnet mer än andra. Som små fotoalbum som man omedvetet plockar fram när man påminns om platsen. Små pusselbitar av reseminnen. För mig har Taman Ayun-templet varit min bild av Bali sedan vi var här sist. Det var också det ställe som jag helst av allt ville uppleva igen när vi var på Bali i somras. Så vi hyrde en chaufför och åkte hit.

Taman Ayun-templet - Bali

Pura Taman Ayun betyder ”den vackra trädgården”, vilket är ett passande namn för detta prunkande vattentempel. Templet är Balis näst största tempel och enbart själva tempelområdet sträcker sig 250 x 100 meter.

Taman Ayun byggdes år 1634 av kungen av Mengwi, som kungarikets allra heligaste tempel och som ett ställe att tillbe de kungliga förfäderna. Efter flera konflikter mellan Balis kungadömen, började dock templet att förfalla. Inte förrän 1930-talet återställdes stora delar av templets forna glans, men det sägs att dagens tempel inte kan mäta sig med det ursprungliga templets skönhet.

Taman Ayun-templet - Bali

Taman Ayun är i mina ögon ett av de vackraste templen på Bali, med sina höghusliknande tempeltak som sträcker sig mot skyn omgivna av en vallgrav av vatten med lotusblommor och fisk. Sedan 2002 är templet världsarvsklassat av UNESCO. Det här är något unikt, för mig själva sinnebilden av Bali. Lugnet. Tystnaden. Skönheten. Dofterna.

Som besökare kan du promenera runt templet, men inte gå in på själva tempelområdet. Vi kommer till templet en tidig förmiddag. Dagens första offergåvor till gudarna – canang sari – har precis lagts ut i templet av vackert klädda kvinnor med blommor i håret. Kvinnorna bär offergåvorna på huvudet som de aldrig gjort något annat i hela sitt liv. De små paketen av frukt, blommor och ris ligger i små flätade bladkorgar, tillsammans med väldoftande rökelse och godis. Innan kvinnorna lämnar offergåvorna så ber de en liten bön och viftar runt rökelsen i mjuka rörelser. Det här är bara dagens första omgång av canang sari. Enligt vår chaufför så går kvinnorna ut med nya offergåvor minst tre gånger varje dag.

Taman Ayun-templet - Bali

Knappt har kvinnorna lämnat templets innergård, förrän tempelkatterna kommer springande för att få sig lite mat. Det är väldigt fina katter som nästan ser ut som bengaler. Välskötta och nyfikna. De små tigrarna rotar runt och petar bort det som inte är ätbart. Det här har de gjort förr.

Taman Ayun-templet - Bali

Vi går ett varv runt templet och tittar på alla tempelbyggnader och mossbeklädda gamla statyer. Vissa statyer är mer skrämmande än andra. De läskiga statyerna är så kallade Dwarapala. De är inte gudar, utan tempelväktare som ska skrämma bort onda andar. Stora ögon och stora tänder och hotfulla poser vaktar templets alla ingångar. En av statyerna har fått en röd hibiskus i sitt stenhår, men den ser fortfarande läskig ut.

Taman Ayun-templet - Bali

Två gånger om året är det tempelfestival – odalan – i Taman Ayun, då öppnas templets portar och hela området smyckas av bambu, tyg och blommor. Musik spelas och luften fýlls av rökelse. Men det finns många tempel på Bali, så missar du Taman Ayuns festival så behöver du inte vara alltför ledsen. Varje dag är det festival i minst ett tempel på Bali.

Vi passerar förbi en balinesisk utomhusarena för tuppfäktning – wantilan – precis vid utgången av templet. Här hölls förr i tiden blodiga slagsmål mellan tuppar utrustade med sylvassa knivar på benen. Djuren slogs till döden som offer till gudarna, som en del i en tusenårig balinesisk hinduisk tradition. Nuförtiden verkar det tack och lov inte längre ske tuppfäktning vid Taman Ayun, men vår chaufför säger att det fortfarande sker vid andra tempel på Bali. Jag lämnar templet med nya, uppdaterade minnesbilder av det Bali som jag minns sedan sist. Mycket har ändrats på Bali sedan sist jag var här, men Taman Ayun är definitivt fortfarande ett av Balis vackraste tempel.

Taman Ayun-templet - Bali

Hur hittar jag till Taman Ayun?

Templet ligger i Mengwi, 1,7 mil väster om Ubud eller 2,5 mil norr om Kuta. Räkna med att det tar 30 minuter från Ubud att komma hit med bil.

Läs mer
Segara Village - Sanur - Bali

Karta (öppnas i Google maps)

Praktiska saker att tänka på

Du behöver betala inträde för att gå in i templet. Vi betalade 20.000 rupies per person, men det verkar variera lite beroende på säsong (eller om du eller din chaufför köper biljetterna…). Som besökare behöver du ha täckta knän, men de finns saronger att låna gratis på plats. Jag hade en lång klänning och behövde inte ta på mig sarong.

Vill du läsa mer om Bali? Mina andra inlägg om Bali hittar du på min Indonesien-sida.

Vill läsa fler av mina resetips? Glöm inte att gilla Rucksack på Facebook!

Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Taman Ayun-templet - Bali
Har du varit här? Vad tyckte du om resmålet?
Been there - gillade inte!
0
Inte sugen alls på att åka hit!
0
Jag vill åka hit!
0
Varit här och älskade det!
0
Läs kommentarer (4)

Lämna en kommentar - då blir jag glad!

Your email address will not be published.

© 2023 Rucksack reseblogg. All Rights Reserved.