Jul i Helsingfors – 8 tips – Finland

Hur kommer det sig att Finland inte är ett mer populärt resmål för oss svenskar? Så nära, men ofta så bortglömt. Helsingfors är en av våra närmsta huvudstäder, men ändå så åker vi oftare till Berlin eller Köpenhamn. En weekend i juletid bjuder Helsingfors dessutom på mer julmys och tomtefaktor än både Berlin och Köpenhamn tillsammans. När Stockholm är regnigt och grått är Helsingfors ofta täckt i snö och julbelysningen glimmar i mörkret till musiken från de utklädda stjärngossarna som sjunger på gator och caféer. Vi har hittat några juliga favoriter som gör att vi gärna kommer tillbaka. Är det några av dina favoriter också?

1. Tomasmarknaden

Nedanför den stora vita domen i Helsingfors finner du under hela december Tomasmarknaden, stadens största julmarknad. Här hittar du massor av fina hantverk och ätbara godbitar, själv så hittade jag de mest fantastiska stickade tumvantarna när jag besökte marknaden sist. En fin julklapp till mig själv som används flitigt.

Tomasmarknaden i Helsingfors

2. Karl Fazer cafeet

För mig är Fazer förknippat med jul. Varje år köper vi förpackningar med Fazermint och Marianne (helst den blå med kola i!) och äter tills vi storknar. Det allra första Karl Fazer caféet öppnade på Glogatan i Helsingfors i slutet av 1800-talet och än idag finns caféet kvar i samma lokaler. Träng dig in bland allt folk, käka en svulstig räkmacka och avsluta med en moussetårta och chokladshopping. Här finns mycket gott!

Karl Fazer caféet

3. Moomin shop

En hel butik fylld med Mumin, det är nästan snäppet bättre än en hel butik med Harry Potter! På Moomin shop är det svårt att inte shoppa något. Kläder, leksaker och prylar av alla de slag – det mesta finns med mumin. Min favorit härifrån är ett änglaspel med Mumin och hans vänner som vi tar fram här hemma varje jul. Om du missar att köpa något i butikerna i city, kan du alltid shoppa det sista på flygplatsen.

4. Lakritsshopping

Det finns inget godis som är så gott som lakrits. Och det finns inget land i världen som är så bra på lakrits som Finland. Du behöver inte ens någon specialbutik, det räcker med att gå in på närmsta matbutik för att hitta 20 påsar med lakrits som du aldrig sett förut. Shop til you drop helt enkelt.

5. Stockmanns skyltning

Varje jul brukar jag åka förbi NK i Stockholm och titta på julskyltningen. I Helsingfors gör man samma sak, men då åker man till Stockmann istället för NK. Stockmann kanske inte har lika extravaganta skyltfönster som exempelvis Liberty i London, men det är väldigt sött, juligt och mysigt. Visst är det för härligt att se alla tindrande barnögon som fantiserar sig in i skyltfönstrets sagovärld och drömmer om julafton?

6. Glögi

Gillar du glögg? Då kommer du garanterat att gilla glögi. Skillnaden mellan glögg och glögi? Det kan vara inbillning, men jag skulle nog säga att glögi oftast inte är lika söt som glögg och att den oftast känns lite starkare än glögg. Glögi hittar du bland annat på julmarknaderna, men ett tips är att köpa med dig en flaska hem till julafton. Det finns många märken och smaker här som du aldrig har sett hemma i Sverige.

7. Saluhallen Kauppahalli

Vid södra hamnen i ett fint gammalt hus ligger saluhallen Kauppahalli sedan slutet av 1800-talet. Här finns gott om lokala delikatesser, men om du tröttnar på den basturökta skinkan kan du även gå loss på både vietnamesisk mat och godbitar från mellanöstern.

8. Klassiska Kappeli

I ett hus som nästan ser ut som ett antikt växthus, ligger Kappeli café och restaurang. Klassisk meny och kanske till och med lite dyrt, men glaspalatset har ett perfekt läge när du som turist rör dig runt på gatorna i centrum. Hög mysfaktor under julen!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Ännu mer reseinspiration