Kyoto – Sevärdheter bland bambuskogar och stenträdgårdar – Japan

Endast 2,5 timme från Tokyo med snabbtåget Shinkansen, ligger den gamla kejsarstaden Kyoto. Kyoto (som betyder huvudstaden) var Japans huvudstad under nästan 1000 år. Under åren var staden hårt utsatt för långvariga krig mellan olika samurajsläkter, men klarade sig mirakulöst nog från amerikanska bomber under andra världskriget tack vare sin skönhet.

Kyoto-Japan

Idag är Kyoto en av de mest välbevarade städerna i Japan, trots jordbävningar, bränder och krig. Här finner du rofyllda stenträdgårdar, svajande bambuskogar och fler än tusen buddist och shinto-tempel. 1994 blev många av Kyotos byggnader uppsatta på UNESCOs världsarvslista, men trots detta är fortfarande antalet utländska besökare en minoritet av de turister som varje år passerar genom staden. De allra flesta hastar igenom templen för att hinna besöka så många platser som möjligt under sin visit och slutar upp i tempelblindhet där alla tempel blandas samman till oigenkännlighet. Stanna hellre upp i några få tempel och insup atmosfären än att försöka uppleva allt. Alla tempel har sin personlighet, sin historia och sin egen själ.

Kyoto-Japan
Kyoto-Japan

Väl framme i Kyoto möts du av den glasbeklädda ultramoderna tågstationen innan du kastar dig ut i centrala Kyotos cement och glas. Tunnelbana finns över hela staden, men de flesta sevärdheter ligger långt från stationerna. Bussnätet är dock väl utbyggt och går nästan fram ända fram till tempelportarna. Det är lätt att göra fel när man åker buss, men busschaufförerna är vana att hjälpa förvirrade turister.

Kyoto-Japan
Kyoto-Japan

Trots alla möjliga transportmedel kommer du att behöva promenera en hel del i Kyoto för att uppleva staden. Var beredd på att alla avstånd är längre i verkligheten än på din karta – gatorna är dåligt namngivna och kartorna visar bara de största gatorna. Det som ser ut som en kort promenad i fem kvarter, kan lika gärna visa sig vara 15 kvarter innan du kommer fram. Kanske har du tur att under din vandring stöta på en Maiko – en blivande geisha – innan hon snabbt försvinner in i en gränd. För i Kyoto lever fortfarande den gamla japanska kulturen mitt i den moderna stadens myller.

Kyoto-Japan

Kyoto är som vackrast att besöka under vår och höst. Vädret är som stabilast under dessa perioder och våren bjuder på körsbärsblommor och hösten på en färgexplosion av höstlöv. Sommaren är fuktig, regnig och grå och vintern kan vara riktigt kall. Försök att undvika att resa till Kyoto under ”gyllene veckan” (slutet av april/början av maj), då många affärer stänger upp till tio dagar och tåg/flyg/hotell är fullbokade månader i förväg.

Kyoto-Japan

Sevärdheter

I Kyoto finns inte mindre än 17 världsarvsplatser bland alla tusentals tempel. Bara att besöka världsarven tar flera veckor, men om du läser på lite innan du kommer till Kyoto så kan du lättare plocka de sevärdheter du är intresserad av.

Ginkaku-ji, Silverpaviljongen

Ett vackert beläget tempel från 1474, med en liten damm framför. Trädgården runt templet är anlagd med stenformationer, knotiga träd och vackra lyktor. Det finns inget av silver här men grundtanken var att, likt den Gyllene Paviljongen, fasaden skulle täckas i ädel metall. Ett utdraget krig som bröt ut ett par år tidigare gjorde dock att man inte hade råd.

Kyoto-Japan

Yasaka-jinja och Gion

Yasaka-jinja eller Gion-templet, är ett shinto-tempel från år 665 mitt i Gion-distriktet. Gion är känt för sina geishor och maikos, och om du vill se en snabb skymt av en gesiha är det hit du ska bege dig. Yasaka-jinja är fullt av liv och har en gång per år en av Japans största festivaler – Gion Matsuri. Runt omkring templet hänger papperslyktor med namnen på templets sponsorer och under kvällarna tänds lamporna och gör templet till ett av de trevligaste i Kyoto.

Kyoto-Japan

Path of Philosophy (Tetsugaku no michi)

I östra Kyoto finns en härlig vandringsled som sträcker sig från tempel till tempel efter en liten kanal kantad av körsbärsträd. Leden kallas för The Path of Philosophy och är som mest populär under april när hela sträckan täcks av rosa körsbärsblommor. Vägen börjar vid Ginkaku-ji Templet och slutar i närheten av Nanzen-ji templet och efter vägen går man genom bostadsområden och trevliga små restauranger. Vi hittade en fantastisk Okonomiyaki-restaurang efter vägen, där man själv tillagade sin japanska ”pannkakspizza” på en stor het häll mitt på bordet – lite klurigt, men fantastiskt gott.

Kyoto-Japan

Nanzen-ji

Nanzen-ji betyder ungefär ”södra zentemplet” och är ett av Kyotos fem stora zentempel. Templet byggdes 1264 som bostad till kejsaren Kameyama, men blev efter hans död ett tempel. Templet och dess trädgårdar är rogivande och avstressande och många sätter sig ner på tempelgolvets tatamimattor och njuter av den vackra trädgården. Templet har förutom en sprudlande grön trädgård även en stenträdgård och vackra bemålade skjutdörrar – fusuma.

Kyoto-Japan

Kiyomizu-dera

Uppe på kullarna i östra Kyoto, ligger ett populärt tempel från år 798. Templet namngavs efter vattenfallet som rinner genom templet och från verandan ser man klara dagar ut över hela Kyoto. Det japanska uttrycket ”hoppa från Kiyomizu” kommer från Edo-perioden, då en överlevande hoppare skulle få en önskan uppfylld. Över 200 personer har hoppat de 13 meterna och 85% har överlevt.

Nijo-jo

Slottet Nijo-jo byggdes 1603 som boningshus till Tokugawa Ieyasu. Slottet innehåller fantastiska väggmålningar och skjutdörrar och det var här som den siste shogun, Tokugawa Yoshinobu, återförde kejsaren till tronen 1867. Körsbärsträden och plommonträden frodas i stenträdgården och de rikligt utsirade hustaken har detaljer av guld. Det finns en bra guidad tur som tar dig med runt palatsets bottenvåning. En intressant detalj är ”lärkgolvet”. Golvet i korridorerna runt tronrummet knarrar lite lätt (ungefär som en lärkas drill i skyn) vilket gör att det inte går att smyga sig fram utan att någon märker det. Perfekt larm för paranoida kejsare med rädsla för lönnmördare. Tittar man noga så kan man i vissa väggar se diskreta, nästan osynliga, dörrar. Bakom dessa finns små rum där livvakter satt med vapnen redo i högsta hugg.

Kyoto-Japan

Kodai-ji

Templet från 1605 är mest känt för sina två vackra tehus – Kasa-tei och Shigure-tei – som är designade av mästaren av tecermonier – Sen-no-Rikyu. Omgivningarna är mycket vackra och stenparken är väl värd ett besök.

Kyoto-Japan
Kyoto-Japan

Kinkaku-ji, den Gyllene Paviljongen

Paviljongen byggdes ursprungligen på 1300-talet men brann ner till grunden 1950 då en psykiskt störd munk tände eld på det.  Namnet har templet fått då det är helt täckt i bladguld och templet fullkomligt glöder i solen. Detta är det i särklass mest populära templet i Kyoto, även om det inte imponerade så stort på mig. Jag tittar hellre på de gamla historiska templen, än lägger tid på en rekonstruktion från 1956.

Kyoto-Japan

Vill du läsa mer om Japan? Titta in på min Japan-sida!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Recept: Gyoza

Det här är vårt favoritrecept på Gyoza, glöm inte dippen - det är halva njutningen!

Tågluffa i Japan – Hur funkar det?

Att tågluffa i Japan är kan vara busenkelt vissa dagar och oändligt svårt andra dagar. Här kommer tips på hur du planerar din tågluff, med allt från seder och traditioner till boende och mat.

Ännu mer reseinspiration

Tågluffa i Japan – Hur funkar det?

Att tågluffa i Japan är kan vara busenkelt vissa dagar och oändligt svårt andra dagar. Här kommer tips på hur du planerar din tågluff, med allt från seder och traditioner till boende och mat.

Recept: Gyoza

Det här är vårt favoritrecept på Gyoza, glöm inte dippen - det är halva njutningen!