Gruyère – Ost, mer ost och ett slott – Schweiz

Jag är en riktig ostälskare. När det luktar lite fotsvett i kylskåpet, då vet man att det finns något gott att se fram emot! Om någon frågar mig om jag önskar en söt efterrätt eller en god ost, behöver jag inte fundera länge. Bara tänk er en bit Comté med riven tryffel, rostade nötter och brynt smör… Kanske är det faktiskt så att min kärlek till ost är en av orsakerna till att Schweiz är ett av mina favoritländer i Europa.

Inget land i världen är för mig så förknippat med ost som Schweiz. Här håller man hårt på de gamla ostrecepten och skapar utav lokala råvaror de mest fantastiska ostarna. Många av ostarna är uppkallade efter byn eller regionen där osten är tillverkad. Den charmiga lilla byn Gruyère är inget undantag. Gruyère är en av de mest klassiska hårdostarna från Schweiz och här har man tillverkat de stora gula ostarna i över 900 år. Så, vad gör en ostälskare på bilsemester i Schweiz? Åker till källan såklart!

Schweiz - Gruyere

Byn Gruyère består egentligen bara av en kulle med en enda gata som leder till byns slott. Och inte helt oväntat så kretsar staden helt kring ost. Varenda restaurang serverar ostfondue och du kan köpa gosedjur som ser ut som svartvita lurviga kor med Schweiziska flaggor. För att inte hamna i ostkoma innan det roliga börjat, började vi vårt besök i ostfabriken.

Schweiz - Gruyere ost

La Maison du Gruyère ligger strax nedanför slottet och tar dagligen emot besökare från hela världen. Här i ostfabriken tillverkas ost från de lokala böndernas härliga mjölk från kor som betar utefter de bördiga bergssluttningarna. Och det bästa av allt är att osttillverkningen sker bakom glas, så alla besökare kan se på hur man tillverkar det gula guldet. Ost är en hel vetenskap, men om jag ska försöka förenkla processen så går det till så här: Mjölken ystas till en fast massa, värms upp och hälls sedan i formar för att pressas till så kallade ”hjul” i nästan ett dygn. Dagen efter läggs hjulet i en saltlösning i nästan ett dygn till, innan den härliga osten är redo att läggas in för lagring i minst 5 månader. Av den ursprungliga mjölken återstår nu endast ungefär en tiondel av den ursprungliga mängden, så för en av de vanliga hjulen på 35 kilo har det gått åt nästan 400 liter mjölk(!).

Schweiz - Gruyere ost

La Maison du Gruyères sida finns ett schema kring vilken aktivitet de utför under olika tider och dagar, så det är lätt att planera besöket så att du får se tillverkningen. När vi var här så fick vi både se när de kokade upp den ystade mjölken och när de hällde ostmassan i formarna inför pressning.

Schweiz - Gruyere ost

Vid fabriken ligger ett interaktivt centrum, där man får lära sig mycket om osten (så klart), men även kring de dofter och smaker som påverkar ostens resultat. Som kronan på verket får man med sig en förpackning med tre ostar lagrade i 6 månader, 8 månader och 10 månader. Det är när du äter dessa tre samtidigt som förstår hur lagringen tar osten till nästa nivå. Jag var lite för sent ute när vi skulle smaka av osten, så dottern hann sno till sig den längst lagrade ostbiten medan jag fick den yngsta. God, definitivt – men jag fick åtskilliga gånger höra hur fantastisk dotterns ost var i jämförelse med min.. Ja, ja – tur att jag ätit Gruyère massor av gånger tidigare. ;)

Schweiz - Gruyere ost

En sak som kan vara bra att veta, är att ostfabriken i Gruyère inte är den enda fabriken som har tillstånd att tillverka Gruyère. Dock är det är ett av de få ställen där du kan få se osttillverkningen på så nära håll.

Schweiz - Gruyere slott

Med massor av härlig ost i magen (men ännu inget ostkoma), vandrade vi nu upp till det välbevarade slottet. Med en historia som är lika gammal som osten har slottet bevarat mängder av skatter från medeltiden. Utsmyckade glasfönster, vackra möbler och levande väggmålningar möter dig när du vandrar runt här bland rummen.

Missa inte att gå ut på innergården och vandra utefter muren vid den labyrintinspirerande trädgården, den är vacker året om.

Schweiz - Gruyere slott

Innan man kan lämna Gruyère och bege sig vidare, är det ett måste att äta ännu lite mer ost. Gärna en fondue eller en raclette. Min favorit är vanligtvis raclette, där du äter smält racletteost tillsammans med kokt potatis, syltlökar och cornichons. Men då vi har en raclettegrill hemma i Sverige (jag sa att jag gillar ost, eller hur?) så kändes inte det så exotiskt. Det blev helt enkelt en ostfondue.

Schweiz - Ostfondue

Ostfondue äts med bröd som doppas i en gryta av varm smält ost blandat med vin. Brödet skärs i bitar (där alla bitar har brödkant) och osten är ofta en blandning av Gruyère och Vacherin Fribourgeois/Emmentaler. Hur mycket jag än älskar ost, måste jag säga att jag nog aldrig kommer att lära mig att uppskatta fondue. Det är något med vinet i den smälta osten som inte riktigt gifter sig med mina smaklökar. Vin för sig är gott, ost för sig är gott – men mixen kan jag skippa… Så det blir inget inköp av fonduegryta hos oss – vi fortsätter helt enkelt med racletten här hemma! Så det blev tyvärr inget ostkoma idag, hur mycket jag än försökte!

Schweiz - Gruyere slott
Schweiz - Gruyere slott

Hur hittar jag till Gruyère?

Det är inte speciellt långa avstånd någonstans i Schweiz. Även om Gruyère på kartan ligger närmare Genève (1,5 timmes körning), så tar det inte så mycket mer än 2 timmar att köra hit från Zürich. OBS: Om du kommer körande från någon land utanför Schweiz, se till att du har köpt och klistrat fast ett motorvägstullsmärke innan du rullar ut på motorvägen – annars kan det bli dyrt.

Schweiz - Gruyere

Vad kostar inträdet till slottet och ostfabriken?

Inträdet till slottet kostar 12 CHF för vuxna och 4 CHF för barn 6-15 år. Ostfabriken kostar 7 CHF för vuxna och 6 CHF för barn över 12 år. Observera att det finns ett praktiskt rabatterat two-in-one-paket för inträde till både ostfabriken och slottet, så fråga efter kombobiljetter när ni köper biljetter!

Schweiz - Gruyere

Var kan jag läsa med om Gruyère och Schweiz?

Kolla in:

Schweiz - Gruyere
Schweiz - Gruyere
Schweiz - Gruyere slott
Schweiz - Gruyere
Schweiz - Gruyere
Schweiz - Gruyere slott
Schweiz - Gruyere slott

2 KOMMENTARER

    • Tack snälla du! ❤️??
      Det är ju svårt att inte älska fina lilla Gruyere och dess ost, jag blev faktiskt så sugen efter att ha skrivit inlägget att jag åt raclette med Gruyere här hemma igår. Tur jag inte bor i Schweiz, det hade inte varit bra för mig…. ?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Om mig

Resebloggare, gastronaut, fotograf och familjeäventyrare med över 60 länder i bagaget. Eva älskar resor som innehåller vacker natur, vandringskängor och vällagad mat. På resesajten Rucksack tar hon med dig till världens alla hörn med hjälp av sina inspirerande bilder och texter.

Relaterade artiklar

Jungfrau – Skidåkning med familjen i Mürren, Wengen och Grindelwald – Schweiz

Regionen Jungfrau i Schweiz bjuder på bedårande vackra bergsområden och riktigt familjevänlig skidåkning i tre stora pistområden i skuggan av de stora bergen Eiger, Mönch och Jungfrau.

Ännu mer reseinspiration

Hotell Dorint Blüemlisalp Beatenberg – Schweiz

Sportlovsvecka med skidåkning i Jungfrau och boende på Dorint Blüemlisalp i Beatenberg. Prisvärt (trodde aldrig jag skulle skriva det ordet om Schweiz?) och trevligt och med en oslagbar utsikt!